Γιάννενα: Σωστική παρέμβαση στο «Χελιμόδι» Γιάννενα: Σωστική παρέμβαση στο «Χελιμόδι» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σωστική παρέμβαση στο «Χελιμόδι»

Γιάννενα: Σωστική παρέμβαση στο «Χελιμόδι»

Ολοκληρώθηκε η πρώτη και πιο ουσιαστική φάση της εργολαβίας που εκτελεί ο δήμος Δωδώνης στο πέτρινο γεφύρι «Χελιμόδι» της τοπικής κοινότητας Σενίκου, το οποίο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στο βάθρο, λόγω της διάβρωσης που είχε υποστεί.

Με βάση τη μελέτη που εκπόνησαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Δωδώνης και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, το βάθρο συμπληρώθηκε με φυσική πέτρα και έτσι διασφαλίζεται η στατικότητα της γέφυρας.Το γεφύρι είναι δίτοξο και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο για τον δήμο Δωδώνης. Το μεγαλύτερο τόξο του έχει άνοιγμα 15,5 μέτρα και ύψος 6,5 μέτρα. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 40 μέτρα και το κατάστρωμα αποτελείται από λιθόστρωτο καλντερίμι.
Η εργολαβία θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με γενικότερες παρεμβάσεις, ενώ ο δήμος Δωδώνης θα συμπεριλάβει την ολοκλήρωση των λιθόστρωτων προσβάσεων στο γεφύρι σε πρόταση που θα υποβάλει στο Interreg Ελλάδος-Ιταλίας.
«Η διάσωση του πετρινού γεφυριού στο Σενίκο, ειδικά μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα. Καθώς αυτό διασφαλίζεται, στόχος μας πλέον είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή ενός σημαντικού μνημείου της περιοχής», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
Το έργο που εκτελείται στη γέφυρα του Σενίκου χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Ηπείρου. Ο δήμος Δωδώνης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη για τη συνεργασία που υπήρξε, ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες διάσωσης στο «Χελιμόδι».

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Σωστική παρέμβαση στο «Χελιμόδι»
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1639262797594892710
Σχόλια
item