Ήπειρος: Αποκέντρωση πόρων και περισσότερη αυτοτέλεια ζητούν οι ΟΤΑ της Ηπείρου Ήπειρος: Αποκέντρωση πόρων και περισσότερη αυτοτέλεια ζητούν οι ΟΤΑ της Ηπείρου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Αποκέντρωση πόρων και περισσότερη αυτοτέλεια ζητούν οι ΟΤΑ της Ηπείρου

Ήπειρος: Αποκέντρωση πόρων και περισσότερη αυτοτέλεια ζητούν οι ΟΤΑ της Ηπείρου

Παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί από την οικονομική κρίση με πρώτο και σημαντικότερο τη δραστική περικοπή των πόρων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς της παραμένει όρθια κι εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο, σηκώνοντας δυσανάλογα κοινωνικά και οικονομικά βάρη.


Ωστόσο, οι εποχές είναι δύσκολες για Δήμους και Περιφέρειες, οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους μεγάλες και αυτή την περίοδο αναζητούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που αφορούν όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.


Την ερχόμενη εβδομάδα, λοιπόν, η ΚΕΔΕ διοργανώνει μεγάλο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες η ΠΕΔ Ηπείρου πραγματοποίησε τη δική της ετήσια τακτική σύναξη στο ξενοδοχείο «Grand Serai» προκειμένου να διαμορφώσει προτάσεις και θέσεις για τα ζητήματα που την απασχολούν.


Οι συμμετοχές
Αρκετοί οι Δήμαρχοι που παραβρέθηκαν στο χθεσινό συνέδριο της ΠΕΔ Ηπείρου, ειδικά από το Νομό Ιωαννίνων (Μιχ. Πλιάκος, Κ. Τζαφέας, Κ. Καψάλης, Β. Σπύρου, Ανδρ. Παπασπύρου), λίγοι όμως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες απ’ όλη την Ήπειρο οι οποίοι ταξίδεψαν στα Γιάννενα για να λάβουν μέρος σ’ αυτό. 


Ανάμεσα στους παρόντες ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κασσής ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Γιώργος Παπαδιώτης, ο εκπρόσωπος από το Ποτάμι Πέτρος Μπούγιας κ.α..

Ο Θωμάς Μπέγκας
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους στα Γιάννενα ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε κομβική την παρούσα χρονική συγκυρία για τους Δήμους, «τόσο εξαιτίας του γενικότερου περιβάλλοντος για τη χώρα και κατά συνέπεια για την Αυτοδιοίκηση, όσο κι εξαιτίας του γεγονότος ότι καίρια ζητήματα που τα θέτουμε για πολλά χρόνια στην κεντρική διοίκηση και τα συζητάμε μεταξύ μας, έχουν πλέον ωριμάσει. Είναι μονόδρομος η προώθησή τους».


Ο Δήμαρχος σημείωσε πως «αν θέλουμε να δούμε μπροστά, το ζητούμενο δεν είναι απλά να επιβιώνει η Αυτοδιοίκηση μέρα με τη μέρα, αλλά να δημιουργεί συνθήκες ανάτασης των τοπικών οικονομιών και κατά συνέπεια της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας» και εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόσυρση από την Κυβέρνηση του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα», το οποίο, όπως είπε, είχε φτάσει σε έναν τελικό βαθμό ωριμότητας, αντιμετώπιζε πολύ σημαντικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης και έτσι θα ήταν ένα σημαντικό εργαλείο γι’ αυτήν.


Χαρακτήρισε δε επιβεβλημένο έναν ειλικρινή διάλογο, με ανοιχτά χαρτιά και ξεκάθαρες διατυπωμένες θέσεις επί του συνόλου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προσθέτοντας πως «θα ήταν λάθος μας να παρασυρθούμε σε ένα διάλογο που θα επικεντρώνεται στο επί μέρους, δηλαδή στην αναμόρφωση του ‘Καλλικράτη’ και στο εκλογικό σύστημα».


Ο κ. Μπέγκας κατέληξε επαναλαμβάνοντας πως «η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έξοδο από την κρίση, που στραγγαλίζει την κοινωνία, τους Δήμους, τη χώρα. 


Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτή τη λαίλαπα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι Δήμοι μας είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, έκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον διοικητικό, δημοσιονομικό και πολιτικό χάρτη της χώρας.


Όπως είπε, πρέπει να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους με βασικές αρχές, μεταξύ άλλων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και οικονομικών πόρων από την κεντρική Κυβέρνηση, την ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τον ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων της Διοίκησης για μεγαλύτερη διαφάνεια και μια ειδική μέριμνα για τους μικρούς ορεινούς Δήμους.


Στήριξη των πολιτών
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι οι Δήμοι ανταποκρίθηκαν στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, αλληλεγγύης, καταπολέμησης της φτώχειας, διαχειρίστηκαν προγράμματα στήριξης των πολιτών τους με συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και δημιούργησαν νέες δομές και θεσμούς σε τομείς όπως η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, τους οποίους έθεσαν στη διάθεση των πιο αδύναμων πολιτών.


Ταυτόχρονα, ανέφερε με έμφαση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν στην πρώτη γραμμή σε όλες τις φάσεις και σε όλες τις εκδηλώσεις αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.


Επιτυχημένος ο «Καλλικράτης»
Κατάκτηση όλων των αιρετών και όλης της Αυτοδιοίκησης υπήρξε η εφαρμογή του «Καλλικράτη» σύμφωνα με τον Γ. Λώλο, ο οποίος σημείωσε χθες ότι «υλοποιήθηκε με επάρκεια στην πρώτη θητεία, αλλά δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε από το κεντρικό Κράτος». 


Τόνισε δε την ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης των ΟΤΑ καθώς και της καταστατικής θέσης των αιρετών που έχουν την ευθύνη λειτουργίας τους.

Στο ίδιο μήκος με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης που στον χαιρετισμό του χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως μια σπουδαία μεταρρύθμιση, μια επανάσταση για τον τόπο, αναφέρθηκε όμως στην ανάγκη κι άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο χώρος της διοίκησης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. 


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα Κράτος που θέλει να κάνει οικονομία προσωπικού δεν μπορεί να διαθέτει υπηρεσίες χωρίς αντικείμενο»!

Καλή η συνεργασία…
Ο Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. 


Όλοι μας έχουμε τον ίδιο σκοπό, να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο» και πρόσθεσε: «Αν σήμερα λειτουργεί το Κράτος, είναι από την αποτελεσματικότητα της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. 

Σηκώνουμε το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «με τους πόρους που έχουμε πρέπει να πορευτούμε. Η αγορά έχει πεθάνει, πρέπει να στείλουμε μήνυμα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις».


Ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Στο χθεσινό συνέδριο της ΠΕΔ δεν παρέστη τελικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μιλώντας μέσω Skype υπογράμμισε ότι «το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια και τα οικονομικά ζητήματα πολλά».


proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Αποκέντρωση πόρων και περισσότερη αυτοτέλεια ζητούν οι ΟΤΑ της Ηπείρου
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2325715269317090026
Σχόλια
item