Γιάννενα: Πέφτει η αυλαία χωρίς νέα στοιχεία Γιάννενα: Πέφτει η αυλαία χωρίς νέα στοιχεία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πέφτει η αυλαία χωρίς νέα στοιχεία

Γιάννενα: Πέφτει η αυλαία χωρίς νέα στοιχεία

Μια δίκη που θεωρητικά θα έριχνε «φως» στις συνθήκες θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αν και δεν ήταν αυτό το αντικείμενό της, οδηγείται στο τέλος της, καθώς σήμερα Πέμπτη αναμένεται η ολοκλήρωση των απολογιών και η πρόταση της Εισαγγελέως σε σχέση με το κατηγορητήριο της παράβασης καθήκοντος για τον τότε διευθυντή και την υπεύθυνη της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, καθώς και την αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή, εις βάρος του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Οι απολογίες των δύο πρώτων κατηγορουμένων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Εφετών Ιωαννίνων τη χθεσινή, έκτη ημέρα, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και των μαρτύρων υπεράσπισης.

Παρουσία των γονιών και συγγενών του σπουδαστή, ο πρώην διευθυντής και η υπεύθυνη της Εστίας περιέγραψαν την ενημέρωση που είχαν για περιστατικά εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καθώς και όλες τις ενέργειες που έκαναν, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι συνέβαιναν, με τις επανειλημμένες ερωτήσεις από την έδρα για τον λόγο που δεν τιμώρησαν την παρέα των Κρητικών, έστω και μόνο εξαιτίας της αρχικής μαρτυρίας που είχαν. 

Επίσης, επανειλημμένη ήταν η ερώτηση της Εισαγγελέως γιατί ο διευθυντής δε μίλησε απευθείας με τον σπουδαστή που φέρεται να γνώριζε τα περιστατικά και να τα μετέφερε στην υπεύθυνη της εστίας. Ο σπουδαστής αυτός δεν έχει κληθεί να καταθέσει σε αυτή τη δίκη, αν και τη μαρτυρία του επικαλείται και ο μάρτυρας που ήρθε από τη Βραζιλία και εξετάστηκε την πρώτη ημέρα της δίκης.

Όπως ανέφερε ο πρώτος των κατηγορουμένων, το περιστατικό που του μεταφέρθηκε ήταν το κλείσιμο στην ντουλάπα, χωρίς στοιχεία για το ποιος ή πότε το έκανε και δε γνώριζε τίποτα για άλλα περιστατικά που έγιναν γνωστά μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη, ενώ ο σπουδαστής που τους τα μετέφερε, δεν ήθελε να μαθευτεί το όνομά του. 

Έτσι, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν πως δεν μπορούσαν να τιμωρήσουν όλους τους Κρητικούς, χωρίς να έχουν στοιχεία ή κάποια καταγγελία για συγκεκριμένο περιστατικό και επιπλέον δεν ήθελαν να «στοχοποιήσουν» τον Βαγγέλη, ως εκείνον που τους ενημέρωσε.

Και οι δύο αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έκαναν προκειμένου να μιλήσουν τόσο με τον Βαγγέλη όσο και με άλλους σπουδαστές για να διαπιστώσουν αν συνέβαινε κάτι, όπως και οι φύλακες, αλλά και ο κοινωνιολόγος που εκείνο το διάστημα ήταν στη Σχολή, χωρίς, όμως, κάποιο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η επικοινωνία με τη μητέρα του Βαγγέλη, αλλά και η πρότασή τους για αλλαγή δωματίου, την οποία ο ίδιος ο σπουδαστής αποδέχθηκε. Μετά την αλλαγή δωματίου, όπως ανέφεραν, δεν τους μετέφερε κανείς κάποιο άλλο περιστατικό, ενώ, σύμφωνα με την υπεύθυνη της Εστίας, ο Βαγγέλης ήταν χαρούμενος, συμμετείχε περισσότερο στα μαθήματα και δεν έδειχνε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

«Μπορείτε, ανατρέχοντας στο παρελθόν, να δικαιολογήσετε με κάποιον τρόπο αυτό που έγινε;», ρωτήθηκε εξ έδρας ο πρώην διευθυντής και απάντησε ότι δεν μπορεί. Λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί και στην έκπληξή του για την ανησυχία που υπήρξε την ημέρα της εξαφάνισης του Βαγγέλη, ενώ απουσίαζε μόνο λίγες ώρες από την εστία.

Οι κατηγορούμενοι, στις απολογίες τους, υποστήριξαν πως με βάση τα μέσα που διέθεταν και τη γνώση που είχαν για περιστατικά εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έπραξαν όλα όσα μπορούσαν να πράξουν.

Οι ενστάσεις
Την αντίδραση του δικηγόρου υπεράσπισης της υπεύθυνης της Εστίας Δημήτρη Δήμου προκάλεσε μια ερώτηση της έδρας που συσχέτιζε τις πράξεις ή παραλείψεις με το αποτέλεσμα του θανάτου του Βαγγέλη, αλλά και οι υποθετικές ερωτήσεις που έγιναν προς τους κατηγορούμενους.

«Διαμαρτυρήθηκα γιατί δεν μπορεί να συσχετιστεί το συγκεκριμένο αδίκημα με το τραγικό αποτέλεσμα του θανάτου του αείμνηστου Βαγγέλη και δεν μπορούν να γίνονται υποθετικές ερωτήσεις. Πραγματικά περιστατικά υπάρχουν; Κατετέθησαν; Τότε το συζητάμε.

Με υποθέσεις δεν μπορούμε ούτε να δικάζουμε, ούτε να καταδικάζουμε», σημείωσε σε δηλώσεις του, ενώ ερωτηθείς σχετικά τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι υπάρχει μεροληψία του Δικαστηρίου. Γίνεται μια εξαιρετική διαδικασία, έχουμε εμπιστοσύνη και στους δικαστές και στην κ. Εισαγγελέα και θεωρούμε ότι το κατηγορητήριο, τουλάχιστον για την εντολέα μου, έχει καταρρεύσει».

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Κούγιας που είχε αποχωρήσει από την αίθουσα την ώρα των απολογιών, αναφέρθηκε στον νομικό εκπρόσωπο του ΕΛΓΟ Ανδρέα Αθανασόπουλο, σημειώνοντας πως ο πελάτης του θα στραφεί νομικά και πειθαρχικά εναντίον του. 

Επίσης, τόνισε πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ που ενημερώθηκαν για το πόρισμα του κ. Αθανασόπουλου, αποφάσισαν ότι δεν υπήρξε στοιχείο που να προκύπτει ότι συνέβη κάτι μέσα στη σχολή εις βάρος του Γιακουμάκη, το οποίο ο διευθυντής συγκάλυψε και παρέβη το καθήκον του, και γι’ αυτό αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να διωχθεί πειθαρχικά.

«Είναι πασιφανές ότι ο κ. Αθανασόπουλος ήταν προκατειλημμένος και κατεύθυνε όλες τις ερωτήσεις ώστε, ακόμη και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, να συνδέσει την ανεύρεση Γιακουμάκη με κάτι που συνέβαινε μέσα στη σχολή -που κανείς δεν είχε διαπιστώσει- και ότι υπέβαλε στημένες ερωτήσεις», σημείωσε ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για μια κατασκευασμένη υπόθεση.

Την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί και ο πρώην υπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, η πρόταση της Εισαγγελέως και η απόφαση του δικαστηρίου, ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

agon.gr


Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πέφτει η αυλαία χωρίς νέα στοιχεία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8306598531394390815
Σχόλια
item