Γιάννενα: ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - Αγωνία για τις ζημιές σε εκκλησίες, από τον σεισμό


Τις «πληγές» του, από τον σεισμό της 15ης Οκτωβρίου, εξακολουθεί να μετρά ο δήμος Πωγωνίου.

Αν και έχουν περάσει περίπου 20 ημέρες, οι ζημιές που έχουν υποστεί, παλιές, αλλά και σχετικά νεότερες εκκλησίες είναι αρκετά σοβαρές και προβληματίζουν τους τοπικούς φορείς. 
Ήδη, από την Τρίτη βρίσκεται στο Δήμο Πωγωνίου κλιμάκιο μηχανικών και εμπειρογνωμόνων από την πολιτεία, προκειμένου να προβεί στον επανέλεγχο των κτιρίων που είχαν κριθεί ότι χρήζουν επανελέγχου, για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση.
Οι σοβαρότερες ζημιές αφορούν την εκκλησία εντός της εκκλησιαστικής ακαδημίας Βελλάς, όπως όμως και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Καλπάκι, μία εκκλησία στο Ριάχοβο και κάποιες άλλες μικρότερες, στις οποίες έχει απαγορευθεί η χρήση τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές.
Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, ανέφερε πως από τους μέχρι στιγμής επανελέγχους από τα κλιμάκια βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα σπίτι και καμία ιδιωτική κατασκευή που πρέπει να κατεδαφιστεί.

Υπάρχουν σοβαρές ζημιές, οι οποίες όμως επισκευάζονται. Έτσι, το ενδιαφέρον πέφτει στην επόμενη ημέρα, τόσο για την αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων που λογικά θα ανακοινωθούν από την πολιτεία το επόμενο διάστημα όσο και άλλων πηγών είτε χρηματοδότησης, είτε εθελοντικής βοήθειας και προσφοράς.

Ειδικά για τη Μονή Βελλάς ο κ. Καψάλης είπε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αποκατάστασή της και από τους απόφοιτους Βελλαΐτες, αλλά και από άλλους εθελοντές, που εκφράζουν τη θετική διάθεσή τους, για να συνδράμουν και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

anex.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ - Αγωνία για τις ζημιές σε εκκλησίες, από τον σεισμό
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2120928029225267419
item