Αντίσταση στις… Τράπεζες! Αντίσταση στις… Τράπεζες! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αντίσταση στις… Τράπεζες!

                         Αντίσταση στις… Τράπεζες!

Τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας δεν δέχονται πληρωμές με pos
Έχουν πάρει και απόφαση στο Σύλλογο - Δεν είναι δεσμευτική
Ιατρικό απόρρητο και υψηλές χρεώσεις τραπεζών οι λόγοι


Χωρίς να είναι απολύτως δεσμευτική υπό την έννοια ότι όποιος παρεκκλίνει αυτής θα έχει πειθαρχικές κυρώσεις ωστόσο υπάρχει απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας ώστε οι γιατροί μέλη του να μην δέχονται πληρωμή επίσκεψης από τους ασθενείς με κάρτα!
Την ίδια έκπληξη εισέπραξε και η εφημερίδα την στιγμή που δέχθηκε σχετικές διαμαρτυρίες από πολίτες για το γεγονός ότι οι γιατροί στο νομό δεν έχουν μηχανήματα ηλεκτρονικής συναλλαγής και κυρίως όταν πολίτης επέμεινε γι’ αυτό, σύμφωνα με την αναφορά του, η απάντηση που έλαβε στις διαμαρτυρίες του ήταν ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.
Έτσι η «Η» απευθύνθηκε στον πρόεδρο Ευάγγελο Χαρμπή απ’ όπου η απάντηση είναι ότι «πράγματι προ μερικών μηνών περίπου ένα χρόνο και πλέον έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας». 
Πιο συγκεκριμένα επισήμανε: «Η απόφαση αυτή αναφέρει ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να βάλουμε pos για λόγους ιατρικής δεοντολογίας, ιατρικού απορρήτου, και για λόγους οικονομικής φύσεως. 
Και σας εξηγώ ότι η χρέωση από τις τράπεζες είναι στο 1,25% ανά συναλλαγή, και μετά τον πρώτο χρόνο μας λένε και για έξοδα συντήρησης του μηχανήματος 7 ευρώ μηνιαίως. 
Επίσης στο ζήτημα ιατρικού απορρήτου ότι στην Ελλάδα δεν μας διασφαλίζουν οι τράπεζες από το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία ιατρικής φύσεως για τον καθένα δεν θα δοθούν οπουδήποτε αλλού από τις τράπεζες. 
Για παράδειγμα δεν θα δίνονται σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε κάθε άλλη διαδικασία που θα μπλοκάρεται για τον πολίτη ακόμη και στις περιπτώσεις που θα αιτείται δανείου. 
Όλα αυτά παραμένουν μετέωρα και για το λόγο αυτό εμμένουμε στην χρέωση από τις τράπεζες στο 0,20% το ανώτερο όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, και στις διασφαλίσεις του ιατρικού απορρήτου επίσης».
Δεν υπάρχει υποχρέωση
«Εν τω μεταξύ στην χώρα μας δεν υπάρχει νομοθεσία που να μας υποχρεώνει οπότε ισχύει ό,τι και σε άλλα σημεία συναλλαγών. Όποιος θέλει βάζει σύστημα ηλεκτρονικής συναλλαγής κι όποιος δεν θέλει δεν βάζει. 
Και ως προς την απόφαση πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι δεσμευτική, δηλαδή δεν επισείει πειθαρχικές κυρώσεις για μέλη μας που θα τοποθετήσουν. 
Ως Ιατρικός Σύλλογος εμείς έχουμε βάλει», είπε ο κ. Χαρμπής και στο ερώτημά μας για το τι σημαίνει «ως Ιατρικός Σύλλογος» εξήγησε: «Υπάρχουν συναλλαγές μελών με τον Σύλλογο, δηλαδή πληρωμές ετήσιας εισφοράς κλπ, που γίνονται με ηλεκτρονική συναλλαγή, δηλαδή με κάρτες». Τουτέστιν οι γιατροί μέλη συναλλάσσονται με τον Σύλλογο τους με κάρτα.
Ελάχιστοι με κάρτα
Αναζητώντας από τον κ. Χαρμπή περισσότερα στοιχεία για το θέμα, καταθέσαμε το ερώτημα για τον συνολικό αριθμό μελών του Συλλόγου καθώς και για το αν και πόσοι δεν έχουν εφαρμόσει την απόφαση του Συλλόγου και έχουν τοποθετήσει μηχάνημα ηλεκτρονικής συναλλαγής. 
Η απάντησή του είναι πως στους περίπου 120 γιατρούς μέλη διαφόρων ειδικοτήτων έχει τοποθετήσει το 15%, περίπου ήτοι γύρω στους 20 συναδέλφους του ιατρούς, προσθέτοντας: «Κι όποιος άλλος θέλει μπορεί να τοποθετήσει, όμως επιμένουμε στην απόφαση μας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την εισφορά ανά συναλλαγή και τα έξοδα συντήρησης που φορτώνουν».
Περί φοροδιαφυγής και αλληλεγγύης
Το ερώτημα προς τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ήταν συγκεκριμένο, καθόσον η πρώτη σκέψη που κάνει ο πολίτης ακούγοντας πως ο Σύλλογος στέκεται απέναντι στην ηλεκτρονική συναλλαγή είναι ότι επιθυμεί να ενισχύσει στον συγκεκριμένο κλάδο τη φοροδιαφυγή. 
«Αλήθεια είναι ότι μπορεί αμέσως κάποιος έτσι να σκεφτεί», συμφώνησε και πρόσθεσε: «Σας λέω όμως ότι δεν ισχύει. 
Και να ξέρετε ότι με την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας θα ήταν απείρως καλύτερο για τον κάθε επιστήμονα συνάδελφο να λαμβάνει απευθείας το ποσό από τον πολίτη μέσω κάρτας. 
Τότε δεν θα είχαμε και τα ζητήματα με την στεναχώρια του κάθε πολίτη που πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τη μεταφέρει λόγω της αδυναμίας του να πληρώσει την επίσκεψη. 
Όμως έτσι οι πάμπολλες περιπτώσεις που φτάνουν στα ιατρεία μας με ανθρώπους που δυσκολεύονται να βγάλουν εις πέρας από οικονομικής άποψης τις ανάγκες των οικογενειών τους, θα έπρεπε να πληρώνουν κι αυτοί με κάρτα και να χρεώνονται όλο το ποσό, χωρίς περιθώρια κοινωνικής αλληλεγγύης από την πλευρά μας. 
Εμείς όμως δεν λειτουργούμε έτσι και να είστε βέβαιη ότι χρεώνουμε το ελάχιστο στις περισσότερες των περιπτώσεων».
Συμμόρφωση τραπεζών
«Εν τω μεταξύ θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν και στη χώρα μας με τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Ξέρετε ότι σε κάθε συναλλαγή συνάδελφος που έχει βάλει το μηχάνημα πληρώνει τα 2,5 ευρώ στην τράπεζα; Ξέρετε τι ποσό είναι αυτό κάθε φορά για τον ίδιο πέρα από την υπόλοιπη φορολογία που έχει και την ασφάλεια; 
Σε εξεταστικά κέντρα όταν κάνει συνολικά κάποιος εξετάσεις 80 ευρώ και σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται πέντε εξετάσεις μαζί με το ένα ευρώ ανά εξέταση και την εισφορά συναλλαγής φτάνει όσο η ασφάλιση ενός υπαλλήλου το μήνα να δίνεται για προμήθεια στην Τράπεζα. Με αυτά τα δεδομένα δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση για αλλαγή τακτικής από τις τράπεζες», κατέληξε ο ίδιος.
Όσο για το αν υπάρχει άλλο προηγούμενο Συλλόγου στην Ελλάδα με παρόμοια απόφαση ο κ. Χαρμπής απάντησε ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει καθόσον δεν κοινοποιούνται οι αποφάσεις των Συλλόγων σε όλη τη χώρα, ενώ στο ερώτημα για το ποια είναι η στάση του Πανελληνίου Συλλόγου στο θέμα και αν υπάρχει τέτοια αντίστοιχη απόφαση, είπε: «Παραμένει σε μια στάση αναμονής με ζητούμενα τα δυο αυτά στοιχεία της μείωσης της οικονομικής εισφοράς από τις τράπεζες και της διασφάλισης του Ιατρικού Απορρήτου».
ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                         
Αντίσταση στις… Τράπεζες!
Epirusblog Gr
5 of 5
                         
Αρτα 5085033634371301321
Σχόλια
item