Άρτα: Προσοχή στα… κούτσουρα! Άρτα: Προσοχή στα… κούτσουρα! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Προσοχή στα… κούτσουρα!

TZAKI KAMINADA FOTIA

Δύο πυρκαγιές σε τζάκια και τα κρύα δεν ήρθαν ακόμη
Κίνδυνος από τις ακαθάριστες καμινάδες
Συμβουλές της Πυροσβεστικής για να αποφύγουμε τα χειρότερα


Με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας, ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει σπεύσει σε δυο περιπτώσεις πυρκαγιάς σε καμινάδες τζακιών. Η πρώτη σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαμέρισμα στην περιοχή Τριγώνου ενώ η δεύτερη στην περιοχή Γεωργουσιούς (μεταξύ Χαλκιάδων και Κιρκιζατών) προχθές το απόγευμα.

Το φαινόμενο με πυρκαγιές στις καμινάδες των τζακιών τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται επαναλαμβανόμενο. Κυρίως το φαινόμενο εμφανίζεται στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, στην αρχή δηλαδή της χειμερινής περιόδου, ενώ αναλογικά με το παρελθόν, αυτού του είδους οι πυρκαγιές, εμφανίζονται στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδας.


Αντίστροφα με το παρελθόν όταν τα τζάκια προσλάμβαναν διακοσμητικά κυρίως χαρακτηριστικά στα σύγχρονα διαμερίσματα αλλά και εν πολλοίς ακόμη και στις μονοκατοικίες, έχουν μετατραπεί πλέον σε κύρια πηγή θέρμανσης.


Υψηλό κόστος
Την ίδια στιγμή πέρα από το υψηλό κόστος στο πετρέλαιο θέρμανσης, χρόνο με το χρόνο φαίνεται ότι οι πολίτες αναλογίζονται και το κόστος καθαρισμού της καμινάδας, με αποτέλεσμα οι πρώτες χειμωνιάτικες ημέρες να συνοδεύονται από πυρκαγιές σε καμινάδες που στο μεταξύ λόγω της έντονης λειτουργίας, χρήζουν απαραιτήτως συχνού καθαρισμού.


Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Άρτας, Αθανάσιος Μικρούλης, με αφορμή και τα πρώτα συμβάντα, που όπως τονίστηκε αντιμετωπίστηκαν άμεσα χωρίς περαιτέρω συνέπειες και η φωτιά περιορίστηκε αμέσως, προέβη σε βασικές οδηγίες προς όλους τους πολίτες, επιμένοντας πολύ στον αναγκαίο καθαρισμό πριν τη νέα χειμερινή λειτουργία των τζακιών.


Καθαρές καμινάδες
Συγκεκριμένα ο ίδιος τόνισε: «Ενόψει του χειμώνα επειδή όλοι θα αρχίσουν να ανάβουν τα τζάκια πρέπει όλοι απαραιτήτως να καθαρίσουν τις καμινάδες. Η αιθάλη που βρίσκεται μέσα από την περυσινή λειτουργία αναφλέγεται και έχουμε συχνές πυρκαγιές που αφορούν σε τζάκια. 


Όλοι οι πολίτες επιβάλλεται να τις καθαρίσουν πριν τα ανάψουν». Πρόσθεσε ακόμη ότι χρήσιμο είναι παρόλα αυτά να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα πρέπει άμεσα να κάνουν αν βρεθούν μπροστά σε μια τέτοια πυρκαγιά, λέγοντας συγκεκριμένα: «Το ζήτημα είναι όταν η καμινάδα περνά μέσα από σκεπή και εννοώ ξύλινη σκεπή, διότι από την μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται όταν φλέγεται εντός η καμινάδα μπορεί να σπάσει και να επεκταθεί η φωτιά στα ξύλα της σκεπής.

Εκείνο που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος αν δει ότι παίρνει φωτιά η καμινάδα, είναι να μην τα χάσει. Δεν πρέπει να τα χάσει να πανικοβληθεί, αλλά να πάρει αμέσως τηλέφωνο την πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ θα πρέπει να κλείσει το πορτάκι που είναι κάτω από το τζάκι ώστε να μην υπάρχει μέσα οξυγόνο και να σβήσει η φωτιά πιο γρήγορα. Διαφορετικά τραβάει μέσα το τζάκι αέρα, δηλαδή παίρνει οξυγόνο η φωτιά και μεγαλώνει». 

Ο κ. Μικρούλης όταν ρωτήθηκε εάν εκείνη τη στιγμή μπορεί να πλησιάσει ο πολίτης να κλείσει το καπάκι της καμινάδας εξήγησε: «Γίνεται εύκολα τραβάει την αλυσίδα της καταπακτής που έχει το τζάκι από κάτω και κλείνει», ενώ διευκρινίστηκε πως «η φωτιά βρίσκεται στο εσωτερικό της καμινάδας».

Και για λέβητες 
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής επέμεινε και σε ότι αφορά τις συντηρήσεις και τους καθαρισμούς σε λέβητες και δεξαμενές πετρελαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ό,τι συμβαίνει με τα τζάκια συμβαίνει με κάθε πηγή θέρμανσης και κάθε σύστημα. Δηλαδή αυτή την εποχή χρειάζεται να ελέγχουν οι πολίτες και τους καυστήρες των καλοριφέρ, και να χρειάζεται να τον καθαρίζουν. 


Να γίνεται πάντως προ της νέας περιόδου ένας έλεγχος. Όπως θα πρέπει να ελέγχουν και τις δεξαμενές που αποθηκεύεται το καύσιμο για τη θέρμανση. 

Να κοιτάξουν μην τυχόν κι έχουν διαρροές πετρελαίου», είπε και επιπρόσθετα εξήγησε ότι αυτά τα ελέγχουν οι ειδικοί που κάνουν αυτή τη δουλειά της συντήρησης καυστήρων κλπ, όμως οι πολίτες είναι εκείνοι που θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να απευθυνθούν κι όχι να αρχίσουν τη νέα λειτουργία ενόψει νέας χειμερινής περιόδου χωρίς να εξετάσουν τα ζητήματα συντήρησης.

Για πλημμύρες ή κατολισθήσεις 
Ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Μικρούλης, στάθηκε και σε βασικές οδηγίες προς τους πολίτες για τις περιπτώσεις πλημμυρών, χιονοπτώσεων και κατολισθήσεων. 


Κι αυτό διότι η πρώτη έντονη μπόρα έδειξε ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και ήδη εκείνη την ημέρα της έντονης βροχόπτωσης η υπηρεσία της Άρτας δέχθηκε κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια κατά κύριο λόγο. 

Έτσι ο διοικητής θεώρησε χρήσιμο οι πολίτες να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση πλημμύρας, «θα πρέπει να εγκαταλείπουν τους χαμηλότερους χώρους και να μετακινούνται στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. 

Αν δουν ότι πλημμυρίζει να κλείσουν το γενικό διακόπτη του ρεύματος τον οποίο θα ανοίξουν και πάλι κάνοντας έλεγχο πρώτα αν το σπίτι τους τελικά έχει πλημμυρίσει, γιατί μπορεί να έχει πάρει νερό σε κάποιο σημείο και να έχουν βραχυκύκλωμα. 

Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα ύδρευσης του σπιτιού. Σ’ ένα πλημμυρισμένο σπίτι πρέπει να κλείνουμε το κεντρικό σύστημα της ύδρευσης και μετά το πέρας να ελέγχεται πριν το ανοίξουμε ξανά διότι κι εκεί δεν γνωρίζουμε να έχουν υπάρξει λόγω της πλημμύρας βλάβες».

Σε ψηλά σημεία
Ακόμη πρόσθεσε πως: «Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να φεύγουν από το σπίτι εάν το σπίτι δεν έχει πλημμυρήσει, διότι εκείνες τις στιγμές έχουμε πολλούς δρόμους να είναι ήδη πλημμυρισμένοι και χωρίς να βλέπουμε ή να ξέρουμε τι γίνεται κάτω από το πλημμυρισμένο οδόστρωμα. Να μην φεύγουν από τα σπίτια, αλλά να παραμένουν μέχρι να τελειώσει το φαινόμενο αυτό. 


Σε περίπτωση που είναι έξω από το σπίτι να πηγαίνουν σε κάποιο ύψωμα μέχρι να τελειώσει το φαινόμενο. Όπως και για τους οδηγούς απαιτείται προσοχή διότι δεν πρέπει να διασχίζουν πλημμυρισμένους δρόμους. 

Μπορεί να έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα ή να παρασυρθούν, ή αν έχουν γίνει κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα σε κάποιο σημείο να πέφτουν. Ούτε βέβαια να αψηφούν τον κίνδυνο και να διασχίζουν χείμαρρους που θα δημιουργηθούν στο δρόμο. 

Η κατολίσθηση είναι επίσης ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αποφεύγουν να πλησιάσουν οι οδηγοί. Δεν ξέρουμε ποτέ αν έχοντας σημειωθεί μια κατολίσθηση που μπορεί να αφήνει χώρο για διέλευση, αν αυτή έχει ολοκληρωθεί ή θα συνεχιστεί... Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να συνεχιστεί, διότι οι κατολισθήσεις είναι εξελισσόμενο φαινόμενο...».

Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ. Μικρούλη τονίστηκαν και στην πρόσφατη διαδικασία του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, όμως αναγκαίο είναι να γνωρίζουν οι πολίτες πως θα προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την εποχή αυτή και κυρίως τι θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε φορά ή τι μέτρα προστασίας μπορούν να πάρουν για να αποφεύγουν δυσάρεστες συνέπειες, σε περίπτωση που σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα.


Ελάχιστες οι παραγγελίες για θέρμανση

Την ίδια στιγμή κι ενώ η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεκινήσει ελάχιστες είναι οι παραγγελίες στην Άρτα, γεγονός που αποδίδεται τόσο στην συμμαχία του καιρού (παραμένει σε καλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία) αλλά και στην αναμονή των πολιτών προκειμένου να εξετάσουν τη διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης.

Ως προς το ύψος του σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Άρτας-Φιλιππιάδας, Γεώργιο Θεοδόση, καθορίζεται στα περυσινά επίπεδα και ο συνολικός προϋπολογισμός του για την φετινή χειμερινή περίοδο 2016-2017 ανέρχεται στα 105 εκατ. ευρώ ήτοι ένα εκατ. λιγότερο από τον περυσινό αντίστοιχο. 

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι πολίτες δηλαδή όσοι κρίνονται δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης τελούν εν αναμονή ώστε να καταθέσουν πρώτα τα σχετικά έγγραφα φοβούμενοι ότι αν πρώτα παραγγείλουν και κάνουν έπειτα την αίτηση δεν θα πάρουν την σχετική επιστροφή. Ο κ. Θεοδόσης επισήμανε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η περίοδος καταβολής είναι μέχρι τέλος της περιόδου διακίνησης. 

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια συζήτηση για καθορισμό κάποιων ζωνών ως προς το ύψος του επιδόματος θέρμανσης κι εντός των ορίων των νομών, καθόσον υπάρχουν περιοχές σε διαφορετικό υψόμετρο που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις πεδινές. Αυτό όμως σύμφωνα και με τον κ. Θεοδόσης δεν έχει τελεσφορήσει οπότε δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής σχετικές ανακοινώσεις. 

Όπως σε επίπεδο φημολογίας παραμένουν κι όσα λέγονται για άμεση καταβολή του επιδόματος σε όσους βάλουν πετρέλαιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου κλπ, που όπως και ο κ. Θεοδόσης ανέφερε «το επίδομα αφορά μια ολόκληρη περίοδο δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η διακίνηση έως και τέλος την άνοιξη του επόμενου έτους. 

Όποτε κι αν κάνουν την αίτησή τους οι δικαιούχοι μέσα σε αυτό το χρόνο έχοντας λάβει τα παραστατικά της χρήσης πετρελαίου το επίδομα είναι σε ισχύ».

ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Προσοχή στα… κούτσουρα!
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 1617356712381596138
Σχόλια
item