Γκέραλντ Κνάους: Τουρκία και ΕΕ παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό -Στο τέλος θα την πληρώσει η Ελλάδα

Γκέραλντ Κνάους: Τουρκία και ΕΕ παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό -Στο τέλος θα την πληρώσει η Ελλάδα
Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, ηα συμφωνία για το προσφυγικό θα καταρρεύσει, προειδοποιεί ο Γκέραλντ Κνάους.

Ο άνθρωπος που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών επέκρινε και τις δύο πλευρές ότι παίζουν «ρώσικη ρουλέτα» με το ζήτημα αυτό, προειδοποιώντας ότι στο τέλος θα την πληρώσει η Ελλάδα.
Η κατάρρευση της συμφωνίας δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία, ούτε την Ευρώπη, ανέφερε ο Αυστριακός, σε συνέντευξή του στα «Νέα». «Και οι δύο πλευρές παίζουν ρώσικη ρουλέτα και αυτή που θα την πληρώσει στο τέλος είναι φυσικά η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν η κατάρρευση της συμφωνίας θα σημάνει εφαρμογή του μοντέλου της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει η «νήσος Ναούρου» της Ευρώπης, απάντησε:
«Εάν οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο και τη Χίο καθημερινά αυξάνονται και την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν δέχεται επιστροφές, τότε είναι προφανές ότι αυτοί κάπου πρέπει να μεταφερθούν, από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. 
Ξέρουμε όμως δύο πράγματα, πρώτον ότι οι βαλκανικές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και δεύτερον ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στην Ευρώπη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. 
Ακόμη και με τους σημερινούς ρυθμούς, που έχουν βελτιωθεί, θα έχεις πάλι τρεις φορές περισσότερους να μπαίνουν από αυτούς που βγαίνουν. Αρα ο πληθυσμός αυτών που θα μένουν στην Ελλάδα θα αυξάνεται συνεχώς. Και θα καταλήξεις με μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα».
Ο Γκέραλντ Κνάους τόνισε ακόμη ότι η βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη είναι υποτυπώδης, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τον όγκο των αιτήσεων ασύλου που δέχεται. «Θα πρέπει να πιέσει για περισσότερους υπαλλήλους από τις χώρες της ΕΕ, για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, κρατώντας ταυτόχρονα το κυριαρχικό δικαίωμά της να ασκεί βέτο για όλες τις αποφάσεις», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα πρέπει να πιέσει την ΕΕ ώστε να εφαρμόσει κατά γράμμα τη συμφωνία και η Ευρώπη να στείλει ισχυρό σήμα στην Τουρκία ότι θα είμαστε αυστηροί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα δώσουμε απελευθέρωση της βίζας αν διασφαλίσετε το καθεστώς ασφαλούς χώρας. Μόνο έτσι θα λειτουργήσει η συμφωνία», ανέφερε ακόμη ο Γκέραλντ Κνάους.
Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει, όπως έχουν τα πράγματα, πρόσθεσε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο αισιοδοξεί είναι πως με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι τόσο μεγάλες, ίσως μία μια συμμαχία προθύμων καταφέρει να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί.

epirusblog.gr
5 of 5
Γκέραλντ Κνάους: Τουρκία και ΕΕ παίζουν ρώσικη ρουλέτα με το προσφυγικό -Στο τέλος θα την πληρώσει η Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4031019268109735504
item