Τα τρία «συν» της επίσκεψης Ομπάμα κατά το Μαξίμου

Τα τρία «συν» της επίσκεψης Ομπάμα κατά το Μαξίμου

Η απογείωση του Air Force One νωρίς χθες το απόγευμα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμανε την ώρα ενός πρώτου απολογισμού της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από το πρωθυπουργικό επιτελείο, που έσπευσε να κωδικοποιήσει τα οφέλη τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ομπάμα όσο και από όσα ειπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αλλά και στις λίγες χαλαρές στιγμές τού ιδιαίτερα απαιτητικού προγράμματος όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Στα προφανή οφέλη, η Αθήνα προσμετρά: την εμβέλεια που έχει από μόνη της η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, στην οποία, ασφαλώς, στην κυβέρνηση επιθυμούν να προσδώσουν τον συμβολισμό ότι η χώρα βγαίνει από μια μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης. 


Τη δημόσια στήριξη στο αίτημα για απομείωση του ελληνικού χρέους και για ταυτόχρονη προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών και υποχώρηση της λιτότητας. Τη δημόσια αναγνώριση του κομβικού ρόλου της χώρας στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος.

«Τον αποκάλεσε Αλέξη»

Σε ένα δεύτερο επίπεδο και σε μια εμφανή προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας εικόνας του κ. Τσίπρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο επέλεξε να αναδείξει μια διαφορετική παράμετρο της επίσκεψης, περιγράφοντας τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε αυτόν και στον Αμερικανό πρόεδρο στο σύντομο διάστημα της παραμονής του κ. Ομπάμα στην Αθήνα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα περιγράφουν τον κ. Ομπάμα ως «ιδιαίτερα φιλικό προς τον πρωθυπουργό», υπογραμμίζοντας προς επιβεβαίωση αυτού ότι «τέσσερις φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του “Αλέξη”», ενώ περιγράφουν τη μεταξύ τους συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας ως μια ευκαιρία «να αναφερθούν και σε πολύ προσωπικά ζητήματα». 


Ως τέτοια, παραθέτουν μια τυπική κοινωνική συζήτηση με αναφορές στην οικογένεια και στα παιδιά, τον θαυμασμό του κ. Ομπάμα για την Ελλάδα και την πρόσκληση του κ. Τσίπρα να επισκεφθεί με την οικογένειά του τη χώρα μας το επόμενο καλοκαίρι. Η συνάντηση του κ. Ομπάμα στο Βερολίνο σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αναμένεται με αγωνία στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει αντίδραση της κ. Μέρκελ για το θέμα του χρέους.

Καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες αποφάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που η ίδια η κυβέρνηση επιθυμεί να τηρηθεί, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε σίγουρος ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα, προκειμένου στις 28 Νοεμβρίου να υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να αποφασιστούν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα.

Δήλωση Σόιμπλε

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε «κακή υπηρεσία» το να υπόσχεται κανείς στην Ελλάδα μείωση του χρέους.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να προχωρήσουν και να εξελιχθεί ομαλά το χρονοδιάγραμμα, ενώ ως κομβικά ζητήματα ανέφερε τα εργασιακά, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το δημοσιονομικό, το οποίο, όπως είπε, συζητείται σε συνάρτηση με τα μέτρα για το χρέος.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις Μοσκοβισί για στροφή σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική αντί των πολιτικών λιτότητας, ακόμη και αν οι δηλώσεις αυτές δεν αφορούν την Ελλάδα, που παραμένει σε μνημόνιο.

Πηγή: http://www.skai.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Τα τρία «συν» της επίσκεψης Ομπάμα κατά το Μαξίμου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4967363639329967340
item