Θεσπρωτία: Η «μάνα του Νερού»

Θεσπρωτία: Η «μάνα του Νερού»
Η «Μάνα του νερού» είναι η μεγαλύτερη πηγή στον ορεινό όγκο της Μουργκάνας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. 

Αναβλύζει από τα έγκατα της γης και τροφοδοτεί με νερό τα ποτάμια της περιοχής. Βρίσκεται κοντά στο Καλπάκι, όπου δόθηκαν ηρωικές μάχες από τους Έλληνες στρατιώτες στον πόλεμο του ’40.


Η οροσειρά Μουργκάνα βρίσκεται βορειοδυτικά της Ηπείρου και καταλήγει στην Αλβανία

Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς που ονομάζεται Ορατός έχει υψόμετρο 1806 μέτρα. Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, τα βαθιά φαράγγια και τις απότομες κορυφές, βρίσκεται η «Μάνα του νερού». Τα παγωμένα νερά της συνεχώς αναβλύζουν μέσα από τη γη και δίνουν ζωή σε όλη την περιοχή. 

Η πηγή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το χωριό Λίστα Φιλιατών.
Σε απόκρημνα σημεία της οροσειράς υπάρχουν κατάλοιπα αρχαίων οικισμών, που χρονολογούνται στην κλασική περίοδο.

Την αποκαλούν «Μάνα Νερού» γιατί συνεχώς τροφοδοτεί με νερό μέσα από τα έγκατα της γης τα ποτάμια της περιοχής.

Ο θρύλος της Μονοβύζας

Στον χαμηλό λόφο στη συμβολή των ποταμών Τορίτσα και Λαγκαβίτσα βρίσκεται ο Πύργος της Μονοβύζας, μια αρχαία θέση που ήταν οχυρωμένη με τείχη και συνδεδεμένη με διαδεδομένο θρύλο της περιοχής. 

Κάποτε η Μονοβύζα, βασίλισσα του Κάστρου των Ιλλυριών, παρακολουθούσε από τα τείχη τη μάχη που γινόταν στον κάμπο και είδε να σκοτώνουν τον μονάκριβο γιο της. Από τότε ονόμασε την περιοχή Μαυρόκαμπο. 

Σε αυτά τα μέρη βασίλεψε και ο φημισμένος στρατηλάτης της Ηπείρου ο Πύρρος, ο οποίος έγινε βασιλιάς με την υποστήριξη του Πτολεμαίου.


Πύργος της Μονοβύζας

Οι κάτοικοι της περιοχής τον ακολούθησαν στην εκστρατεία που οργάνωσε στην Ιταλία το 280 π.Χ. με σκοπό να εμποδίσει την κατάκτηση των ελληνικών αποικιών από τους Ρωμαίους.

Τον είχε καλέσει η ελληνική πόλη Τάρας στη Νότια Ιταλία, για να τους βοηθήσει στην απόκρουση των επιθέσεων των Ρωμαίων.



Ο Πύρρος μετέφερε πολυάριθμο στράτευμα και ελέφαντες στα ιταλικά παράλια και κατάφερε να κατατροπώσει τους Ρωμαίους. Σε λίγα χρόνια είχε καταλάβει όλη τη Σικελία και ξεκίνησε την πορεία του προς την Ιταλία. Ηττήθηκε στη μάχη του Βενεβέντο και επέστρεψε στην Ήπειρο.

Μετά τον θάνατό του η Ήπειρος πέρασε περίοδο παρακμής και πολλοί οικισμοί του Μουργκάνα ερήμωσαν. Ωστόσο, το πανέμορφο φυσικό τοπίο παραμένει μέχρι σήμερα αναλλοίωτο και γοητεύει τους επισκέπτες.

mixanitouxronou.gr

thespro.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Η «μάνα του Νερού»
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5125551715428402309
item