Γιάννενα: Διαμαρτυρία σε… δόσεις Γιάννενα: Διαμαρτυρία σε… δόσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διαμαρτυρία σε… δόσεις

Γιάννενα: Διαμαρτυρία σε… δόσεις

Σε πανδημοσιοϋπαλληλική καταλήγει η απεργία της 24ης Νοεμβρίου, καθώς δεν κατάφερε να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά, μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ, να προκηρύξουν ξεχωριστή απεργία στις 8 Δεκεμβρίου.

Μια απεργία που σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ έρχεται καθυστερημένα, μετά δηλαδή την αξιολόγηση των θεσμών στις 5 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ζητηθούν και να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα, κυρίως σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΑΔΕΔΥ, πάντως, κεντρικά αλλά και τοπικά μέσω του Νομαρχιακού Τμήματος, προετοιμάζεται για την απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία στα Γιάννενα θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων του δημοσίου. 

Έστω και χωρίς το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 έξω από το Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ξεκινήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στη σημασία της μαζικής συμμετοχής στην απεργία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστο Γρίβα, ο οποίος τόνισε ότι η επερχόμενη αξιολόγηση αποτελεί ένα νέο «χτύπημα» στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ που παίζεται εδώ και επτά χρόνια στην χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά, με τα αιτήματα των εργαζομένων για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους να παραμένουν. 

Ειδικά για τον δημόσιο τομέα, «αγκάθια» αποτελούν η κινητικότητα, αλλά και η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. «Λέμε ναι στο δικαίωμα των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι στις απολύσεις και την καταστρατήγηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων», σημείωσε.

Οι εργαζόμενοι στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της παιδείας δίνουν το παρών στην κινητοποίηση, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των δυο Νοσοκομείων της πόλης Γιώργο Φλούδα και Βασίλη Καφαράκη να τονίζουν την αποδιάρθρωση του εθνικού συστήματος υγείας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

«Η υγεία από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα», σημείωσε ο κ. Καφαράκης, με τον Γ. Φλούδα να τονίζει πως από τους 7.500 εργαζόμενους που αποχώρησαν από τα δημόσια νοσοκομεία την τελευταία διετία, δεν έχουν αναπληρωθεί ούτε 800. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γιατρών του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, λόγω της έλλειψης ορθοπεδικών υλικών, χειρουργούνται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Στην παιδεία, οι πρόεδροι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Στέφανος Σίντος και ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ ζήτησαν μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών που ακόμη και σήμερα υπάρχουν και στον νομό Ιωαννίνων, καθώς «λείπουν» από τη δημόσια εκπαίδευση 35.000 εκπαιδευτικοί και, παρά τις δεσμεύσεις, οι προσλήψεις είναι ελάχιστες.

Τέλος, την ανάγκη συμμετοχής και αντίδρασης τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Μαυράκος, παραδεχόμενος ότι είναι δύσκολο τα συνδικαλιστικά σωματεία να «εμπνεύσουν» τον κόσμο να βγει στον δρόμο.

«Αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε κάτι. Άλλο μήνυμα θα σταλεί αν βγουν 1000 άτομα, άλλο 10.0000. Αφήνοντας πίσω κάθε διένεξη και διαφορά του παρελθόντος, αν φωνάξουμε όλοι μαζί “ως εδώ”, η Παρασκευή θα είναι μια άλλη μέρα», σημείωσε.

Καταδίκη των φαινομένων βίας
Αποφεύγοντας το τετριμμένο «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται», ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ καταδίκασε τη βία ενάντια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και σε συνδικάτα, αλλά και τη βία από μεμονωμένους, όπως είπε, απέναντι ακόμα και στον Αστυνομικό Διευθυντή.

«Δεν έχει καμία σχέση αυτή με τον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε αποδείξει ότι δεν χρειάζονται μέτρα καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις, ειδικά στην πόλη των Ιωαννίνων», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Β. Καφαράκη, σημείωσε ότι δεν ήταν «τυχαίος» ο ζήλος που επέδειξε η Αστυνομία στα Γιάννενα, αλλά εντάσσεται στα φαινόμενα καταστολής κάθε διαμαρτυρίας.
«Αυτά τα φαινόμενα θα παραμείνουν κενό γράμμα στα Γιάννενα, δεν πρόκειται να δεχθούμε και να ανεχθούμε τέτοιες απειλές», σημείωσε.
Στο μεταξύ, την επίθεση σε βάρος του Διευθυντή Αστυνομίας Ιωαννίνων καταδικάζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, τονίζοντας πως «η άσκηση βίας στρεφόμενη σε εργαζόμενους, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, πολύ δε περισσότερο όταν αυτού του είδους οι απαράδεκτες και φασιστικές για δημοκρατική χώρα συμπεριφορές εκδηλώνονται από μεμονωμένα άτομα κατά την διάρκεια μίας μεγάλης και ειρηνικής πορείας».
agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Διαμαρτυρία σε… δόσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3830287428943791867
Σχόλια
item