Θεσπρωτία: Στο "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας εόρτασαν πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά! Θεσπρωτία: Στο "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας εόρτασαν πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Στο "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας εόρτασαν πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά!

                    Θεσπρωτία: Στο "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας εόρτασαν πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά!
Το "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας, το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, που "κρέμεται" πάνω σε βράχο του χωριού Κοκκινολιθάρι, εόρτασε πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά! 

Οι ακολουθίες, παραμονή και ανήμερα, τελέστηκαν με την παρουσία πολλών πιστών, από διάφορα σημεία της Ηπείρου. 

Την τελετουργική ευθύνη είχε η συνοδεία του μοναστηριού Γηρομερίου, όπου υπάγεται ως μετόχι η μονή Αγίου Μηνά Κοκκινολιθαρίου, προεξάρχοντος του ηγουμένου Μεθοδίου. 

Η ιστορία του Μοναστηριού χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται με ένα μεγάλο πλήθος θρύλων και παραδόσεων, που διατηρήθηκαν από γενιά σε γενιά ως τις μέρες μας. 

Λέγεται, ότι η αρχική του ονομασία ήταν Εικονολιθάρι, επειδή κάποτε – άδηλο πότε – βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Μηνά επάνω στον βράχο και κατόπιν κτίστηκε ο Ναός στο όνομα του Αγίου. 

Άλλη εκδοχή λέει ότι ο βράχος όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Μηνά βρισκόταν κάπου ψηλότερα. 
Κάποτε κύλισε από την αρχική του θέση και στάθηκε στο μέρος που είναι τώρα, με τα κτίσματα επάνω του, χωρίς να πάθει τίποτε. 

Άλλη παραλλαγή της αναφέρει, ότι όλος ο τόπος γύρω από τον Άγιο Μηνά, βούλιαξε κάποτε και έμεινε μόνο ο βράχος να ορθώνεται, με το Ναό στην κορυφή του.

Τα ιστορικά στοιχεία που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, μας πληροφορούν ότι ο Άγιος Μηνάς ήταν ένα από τα παλαιότερα Μετόχια, δηλαδή ανήκε στην δικαιοδοσία της Μονής Γηρομερίου, τουλάχιστον από το 1667, όπως αποδεικνύεται από πατριαρχικό σιγίλιο. 

Αποτελούσε σημαντικό προσκύνημα για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς είχε περιβληθεί από νωρίς με τη φήμη των θαυμάτων, τα οποία οι κάτοικοι διηγούνται μέχρι σήμερα με περισσή ευλάβεια.

katoci.blogspot.gr
thespro.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                    
Θεσπρωτία: Στο "Μετέωρο" της Θεσπρωτίας εόρτασαν πανηγυρικά τον Άγιο Μηνά!
Epirusblog Gr
5 of 5
                    
Ήγουμενίτσα 7315362161041698576
Σχόλια
item