Γιάννενα: Διακοπές στα Γιάννενα, για ηλικιωμένους κι Άτομα με Αναπηρία Γιάννενα: Διακοπές στα Γιάννενα, για ηλικιωμένους κι Άτομα με Αναπηρία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διακοπές στα Γιάννενα, για ηλικιωμένους κι Άτομα με Αναπηρία

Γιάννενα: Διακοπές στα Γιάννενα, για ηλικιωμένους κι Άτομα με Αναπηρία
Συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Ε.Σ.Α.με Α., με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας - Η δημιουργία ενός ανοιχτού Κέντρου για το Παιδί, σχεδιάζεται για το παλιό Άσυλο Ανιάτων


Να καταστούν τα Γιάννενα, μια πόλη φιλική και προσβάσιμη στα Άτομα με Αναπηρία, επιδιώκει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με Α.)., με την τελευταία να θέτει ως προτεραιότητα και την ανάδειξή τους, ως προορισμού για τον «Προσβάσιμο Τουρισμό για Όλους».
Ο τουρισμός για άτομα με αναπηρία παραμένει παραγνωρισμένος ως μορφή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίστοιχης αγοράς.
Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος προσβάσιμος, θα πρέπει να πληροί μεγάλο αριθμό κριτηρίων που καλύπτουν κάθε αναπηρία και ξεχωριστή ανάγκη, όπως είναι απρόσκοπτη πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό, να διαθέτει ανελκυστήρα με σύστημα Μπράιγ και τουαλέτα για ΑμεΑ, να έχει το κατάλληλος πάχος ώστε να μπορεί να κινηθεί το αναπηρικό αμαξίδιο, να διαθέτει σκύλους οδηγούς κ.ο.κ.
Έτσι, ο τουρίστας με αναπηρία που θα επισκεφθεί την περιοχή μας, δε θα ταλαιπωρηθεί, αλλά θα απολαύσει τη διαμονή του και να μπορέσει με άνεση και ευχαρίστηση να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και να εκτιμήσει την ψυχαγωγία και την κουζίνα της πόλης.
Το πρώτο βήμα, θα γίνει με την πρόταση, για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη την οποία ο Δήμος Ιωαννιτών, σχεδιάζει και άμεσα θα καταθέσει για χρηματοδότηση.
Λίγες ημέρες, πριν τον εορτασμό της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας, όπου θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των ΑμεΑ., ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας και του Ευρωπαϊκού Forum Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, βρέθηκε στην πόλη μας και είχε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Πρόεδρο της «ΜΕΡΙΜΝΑ», Θανάση Μανταλόβα. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαίρη Σκανδάλη και ο Σπύρος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αντίστοιχα, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων.
Ο κ. Μανταλόβας τόνισε πως υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά τον πρόεδρο της Ένωσης που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία και της οικογένειες τους και μετέφερε στη συνάντηση τις προθέσεις του Δημάρχου και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής , για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με την Ένωση, κάτι που σε τοπικό επίπεδο υπάρχει με όλους τους συλλόγους των ΑμεΑ.
Η Ε.Σ.Α.με Α. κατέθεσε στη Δημοτική Αρχή, ένα σύνολο προτάσεων και δράσεων που, κατά την εκτίμηση της, ο Δήμος θα μπορούσε να αναλάβει την υλοποίησή τους στο πλαίσιο της πρότασης αυτής.
Ο κ. Βαρδακαστάνης έθεσε ειδικότερα τα θέματα διασφάλισης της προσβασιμότητας και των αναγκαίων παρεμβάσεων με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για την άρση των εντοπισμένων προβλημάτων, της δημιουργίας «εργαλείων» για την πληροφόρηση και την εξατομικευμένη υποστήριξη στα άτομα με αναπηρία, την ανάπτυξη ειδικών δράσεων σήμανσης και ενημέρωσης για τη θέση και το περιεχόμενο επιλεγμένων πολιτιστικών πόρων ενώ είπε στον Αντιδήμαρχο, πως η Ε.Σ.Α.μεΑ. μπορεί να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτει στην προώθηση των Ιωαννίνων ως προορισμού για τον «Προσβάσιμο Τουρισμό για Όλους», ως τουριστικού προορισμού για την τρίτη ηλικία και τα άτομα με αναπηρία.
Από την πλευρά του ο κ. Μανταλόβας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΑμεΑ πως ο Δήμος Ιωαννιτών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα εκπονήσει ολοκληρωμένη μελέτη για τη βιώσιμη κινητικότητα , στην οποία προεξάρχουσα θέση κατέχουν τα ζητήματα προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία. Με βάση τη μελέτη, ο Δήμος φιλοδοξεί να αναπτύξει και να υλοποιήσει ένα σύνολο δράσεων και τεχνικών παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Επίσης, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για την ανάδειξη των Ιωαννίνων ως προσβάσιμου τουριστικού προορισμού για όλους.

Ανοιχτό κέντρο για το Παιδί, στο Άσυλο Ανιάτων
Να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος έκανε εκτενή παρουσίαση του σχεδίου που ετοιμάζει ο Δήμος, για την αξιοποίηση του παλαιού Ασύλου Ανιάτων. Γνωστοποίησε, πως στο χώρο αυτό ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ανοιχτού Κέντρου για το Παιδί, όπου μέσω της υλοποίησης κοινών δραστηριοτήτων και της συνύπαρξης ατόμων με ή χωρίς αναπηρίες φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενεργό ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση.
Το παλιό Άσυλο Ανιάτων, θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα που θα περιλαμβάνει Κέντρο Δημιουργικής Αποσχόλησης για παιδιά και  Κέντρο Δημιουργικής Αποσχόλησης για ΑμεΑ, γήπεδα άθλησης, χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όργανα και παιχνίδια κατάλληλα για άτομα με αναπηρία κ.λ.π.
Την συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιδοκίμασε με τα πιο θερμά λόγια ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.με Α. , υπογραμμίζοντας πως και η συνομοσπονδία επιδιώκει τη δημιουργία ανοιχτών δομών που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της λειτουργίας των ανοικτών δομών της «ΜΕΡΙΜΝΑ» λέγοντας ότι γνωρίζει καλά το πολύ σημαντικό έργο που αναπτύσσει για τα άτομα με αναπηρία.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι Δήμος Ιωαννιτών και Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία.
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Διακοπές στα Γιάννενα, για ηλικιωμένους κι Άτομα με Αναπηρία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3402187893918798236
Σχόλια
item