Γιάννενα: Ο «θησαυρός» της συλλογής Χρίστου Δαγκλή στο Δήμο Ιωαννιτών

Γιάννενα: Ο «θησαυρός» της συλλογής Χρίστου Δαγκλή στο Δήμο Ιωαννιτών
Ο «θησαυρός» της συλλογής Χρίστου Δαγκλή στο Δήμο Ιωαννιτών.

Την ανακοίνωση πως βρίσκεται πλέον στην κατοχή του Δήμου Ιωαννιτών ένας σπουδαίος «θησαυρός», έκαναν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Δημήτρης Γιωτίτσας και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα κληροδοτήματα, Γωγώ Γιώτη.

Πρόκειται για τη συλλογή έργων του Χρίστου Δαγκλή, «του σπουδαίου Γιαννιώτη καλλιτέχνη, χαράκτη και ζωγράφου, την οποία ο ίδιος δώρισε εν ζωή το έτος 1990», όπως είπε ο Δήμαρχος. 

Μετά από 26 χρόνια η συλλογή που «αποτελεί από μόνη της μία πινακοθήκη», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας, ανήκει πλέον στο Δήμο που «έχει χρέος να φροντίσει και να διαδώσει το έργο του», όπως είπε η κ. Γιώτη.

Για να παραδοθεί στο Δήμο Ιωαννιτών η συλλογή που όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν στην οικία και εργαστήριο του καλλιτέχνη στην Αθήνα, ήταν μεγάλη η βοήθεια των κληρονόμων Χρίστου Δαγκλή-Φρανζέσκας Ιακωβίδου, τους οποίους ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά.

Η συλλογή περιλαμβάνει 155 έργα χαρακτικής και ζωγραφικής, 45 μήτρες ξυλογραφιών, φωτογραφίες, αρχεία και βιβλία, καθώς και καβαλέτα και εργαλεία δουλειά του Χρίστου Δαγκλή τα οποία αποτελούν ένα ολοκληρωμένο έργο.

Ο Χρίστος Δαγκλής με άτυπη δωρεά είχε δωρίσει εν ζωή το 1990  το έργο του. Μετά τον θάνατο του, το 1991 η συλλογή παρέμεινε στο ακίνητο της συζύγου του Φραντζέσκας Ιακωβίδου επί της οδού Καλλιδρομίου 74 στα Εξάρχεια, για φύλαξη και συντήρηση, μέχρις ότου ο Δήμος Ιωαννιτών διευθετήσει το θέμα της διαδικασίας και του χώρου για την παραλαβή και φύλαξη της. 

Το 1994 επί Δημαρχίας Φίλιππα Φίλου συστάθηκε από το Δήμο επιτροπή δωρεάς και εκδόθηκε το λεύκωμα του Χρίστου Δαγκλή. 

Στην περίοδο της δημαρχίας Λευτέρη Γκλίναβου ξεκίνησε η συνεργασία και η αλληλογραφία με την χήρα Δαγκλή, με στόχο να εξευρεθεί κτίριο για μόνιμη στέγαση της συλλογής και παραλαβής της από το Δήμο. Η προσπάθεια που συνεχίστηκε και επί θητείας Αναστάσιου Παπασταύρου δεν ολοκληρώθηκε λόγω κυρίως των προβλημάτων υγείας της Φραντζέσκας Ιακωβίδου.

Μετά τον πρόσφατο θάνατο της Φραντζέσκας Ιακωβίδου, η σημερινή Δημοτική Αρχή ξεκίνησε τη συνεργασία με τους κληρονόμους και κυρίως με την κ. Φωτεινή Σκοπούλη και συμφωνήθηκε να προχωρήσει η παράδοση- παραλαβή της συλλογής.

Χρειάστηκε όμως μια … «καταδρομική επιχείρηση», όπως την χαρακτήρισε χαριτολογώντας ο Δήμαρχος, για να φτάσει η συλλογή στα Γιάννενα, καθώς το διάστημα που ολοκληρώνονταν τα διαδικαστικά, έγινε κατάληψη στο σπίτι της οικογένειας Δαγκλή στα Εξάρχεια, όπου φυλάσσονταν  η συλλογή.

Με την αγωνία να μην υπάρξει καταστροφή της συλλογής, την ίδια μέρα που ξεκίνησε η κατάληψη και στην οποία κατά ευτυχή συγκυρία η δημοτική σύμβουλος Κ. Γιώτη βρίσκονταν στην Αθήνα, μπόρεσαν η ίδια και μέλη της οικογένειας Δαγκλή να μπούνε στο σπίτι και να πάρουν τη συλλογή.

«Οργανώσαμε άμεσα τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής και πλέον η συλλογή βρίσκεται ασφαλής στα Γιάννενα και στην κατοχή του Δήμου Ιωαννιτών», είπε ο Δήμαρχος.

Σε πρώτη φάση η συλλογή θα εκτεθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη και θα προχωρήσει από το Δήμο η επανέκδοση του λευκώματος Χρίστου Δαγκλή, ενώ θα προγραμματιστεί περιοδεία της έκθεσης στην Ήπειρο, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των υπολοίπων νομών. 

Απώτερος στόχος του Δήμου είναι η μόνιμη στέγαση της έκθεσης με την εξεύρεση και διαμόρφωση του κατάλληλου εκθεσιακού χώρου, καθώς η συλλογή Δαγκλή είναι «ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που ανήκουν πλέον στο Δήμο», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

giannena-view.blogspot.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο «θησαυρός» της συλλογής Χρίστου Δαγκλή στο Δήμο Ιωαννιτών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7790581976210654654
item