Γιάννενα: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - Ουσιαστική υποχρέωση κάθε κυνηγού, η λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειας Γιάννενα: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - Ουσιαστική υποχρέωση κάθε κυνηγού, η λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - Ουσιαστική υποχρέωση κάθε κυνηγού, η λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειαςΓιάννενα: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - Ουσιαστική υποχρέωση κάθε κυνηγού, η λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειας
«Δυστυχώς, χάθηκε η φιλοσοφία της θήρας του αγριόχοιρου», αναφέρει ο Πρόεδρος
του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, μετά τον θάνατο ενός ακόμη κυνηγού

Το ΔΣ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, εκφράζοντας και διερμηνεύοντας τα συναισθήματα του συνόλου των μελών της κυνηγετικής οικογένειας μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό ενός νέου ανθρώπου, κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας, εκφράζει με ανακοίνωσή του, τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του θύματος, με την ευχή να είναι αυτός, το τελευταίο θύμα στην άσκηση της αγαπημένης μας δραστηριότητας.

Παράλληλα, η Ε’ ΚΟΗ, με την ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση, ότι αποτελεί ουσιαστική και όχι τυπική ή συμβολική υποχρέωση κάθε κυνηγού, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όπως αυτά ορίζονται τόσο από την κείμενη νομοθεσία, όσο και από τους άγραφους κανόνες του κυνηγίου.

«Δεν είναι δυνατό να χάνονται ανθρώπινες ζωές στο κυνήγι, ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και προς αυτή την κατεύθυνση δε μπορεί να δοθεί συγχωροχάρτι ποτέ και σε κανέναν. 

Ιδιαίτερα μάλιστα στο κυνήγι του αγριόχοιρου, στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες κυνηγοί ανά την επικράτεια, δε νοείται να μη λαμβάνεται η δέουσα μέριμνα και να επιδεικνύεται η πρέπουσα προσοχή από όλα τα μέλη της κάθε παρέας. 

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της φύσεως του συγκεκριμένου κυνηγίου, να επιστήσουμε την προσοχή και τις ευθύνες στους «αρχηγούς» των ομάδων αυτών, που οφείλουν να υπενθυμίζουν στα υπόλοιπα μέλη και τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να ελέγχουν εάν το κυνήγι ασκείται με τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλλονται», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της Ε’ ΚΟΗ ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις και ευθύνες που έχει κάθε ένας κυνηγός, θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό και για να αντιμετωπίσει το θεσμικό κενό που υπάρχει στην ενημέρωση – εκπαίδευση των κυνηγών, σε ενημερωτικά και επιμορφωτικά σεμινάρια, αρχικά στους επικεφαλής των κυνηγετικών «ομάδων».

«Τα σεμινάρια αυτά θα επεκταθούν στη συνέχεια στο σύνολο των μελών της κυνηγετικής οικογένειας σε όλες τις περιοχές ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ. Καταλήγοντας, το ΔΣ της Ομοσπονδίας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι η ασφαλής άσκηση της θήρας αποτελεί πρωτίστως ατομική υποχρέωση των κυνηγών. Ας μη θρηνήσουμε κανένα άλλο θύμα στην αγαπημένη μας δραστηριότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε χθες και σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ευάγγελος Λύτρας που έκανε λόγο για αναίτια και αψυχολόγητα ατυχήματα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες και στον τρόπο διάρθρωσης των κυνηγετικών ομάδων στο κυνήγι αγριόχοιρου.

«Δυστυχώς, χάθηκε η φιλοσοφία της θήρας του αγριόχοιρου. Επειδή θεωρήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι είναι εύκολο κυνήγι, αυξήθηκε ο αριθμός των κυνηγών χωρίς να γνωρίζουν τον τρόπο που πρέπει να κυνηγούν. 

Παλαιότερα οι παρέες είχαν στρατιωτική οργάνωση, με αρχηγό, επικεφαλής, υπαρχηγό και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Είναι κρίμα γιατί χάνονται ανθρώπινες ζωές», σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως υπάρχουν εκτός από τα δυστυχήματα και περιπτώσεις που επίσης προκαλούν τη νοημοσύνη όλων.

«Ορισμένοι δε σέβονται το παραμικρό. Στήνουν καρτέρια στο δρόμο κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ διαπιστωμένα πολλοί κυνηγούν χωρίς να έχουν βγάλει άδεια, με την επίκληση της κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό όμως, παγιδεύουν και όσους κυνηγούν μαζί», σημείωσε ο κ. Λύτρας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κυνηγών με πρωτοβουλία των κυνηγετικών οργανώσεων, ωστόσο δεν έδειξε το ίδιο «ζεστός» στην πιθανότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο έκδοσης των κυνηγετικών αδειών.
«Νομίζω ότι θα προσθέσουμε μία επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, χωρίς να κάνουμε κάτι στην πράξη. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι άδειες οπλοκατοχής να μη δίνονται στον καθένα, χωρίς προηγουμένως να εκδίδονται κυνηγετικές άδειες», σημείωσε.
anex.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - Ουσιαστική υποχρέωση κάθε κυνηγού, η λήψη αναγκαίων μέτρων ασφάλειας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4097130198922321929
Σχόλια
item