Γιάννενα: Η ανεργία «πληγή» για την ψυχική υγεία Γιάννενα: Η ανεργία «πληγή» για την ψυχική υγεία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η ανεργία «πληγή» για την ψυχική υγεία

Γιάννενα: Η ανεργία «πληγή» για την ψυχική υγεία

Πολλές είναι μονάδες προαγωγής της ψυχικής υγείας στην περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου ευρύτερα, ωστόσο υπάρχει ένα έλλειμμα στους τρόπους ανάδειξης του κοινωνικού στάτους των πασχόντων και της κοινωνικοποίησής τους.

Ένα μέρος του κενού αυτού έρχεται να καλύψει το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» της Εταιρίας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας, με την δημιουργία της Κοινωνικής Λέσχης, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη τις απογευματινές ώρες.


Το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» αποτελεί μια σύγχρονη Μονάδα Ψυχικής Υγείας και λειτουργεί καθημερινά ημερήσιο πρόγραμμα υποστήριξης, παρέχοντας υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που σαν στόχο έχουν τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του κάθε επωφελούμενου, μέσω της διαμόρφωσης και εφαρμογής ατομικού θεραπευτικού προγράμματος.

Ενδιαφέρον έχουν όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που καταγράφει η Μονάδα από την έναρξη λειτουργίας της το 2008. Υπάρχει μια σταθερή αύξηση της προσέλευσης, που «μεταφράζεται» σε ημερήσια προσέλευση συνολικά το 2016 περί των 90 ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η μεταφορά της Μονάδας από τα Καρδαμίτσια στο κέντρο της πόλης, στην οδό Παπανδρέου.

Προκύπτει, ακόμη, ότι όσοι προσέρχονται στο Κέντρο, είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο προσέρχονται άτομα με βελτιωμένο κοινωνικοπολιτισμικό υπόβαθρο, αν σκεφτεί κανείς ότι το 86% είναι απόφοιτοι λυκείου ή ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο Κέντρο Ημέρας μπορούν να συμμετέχουν άτομα με ψυχώσεις, διαταραχές της διάθεσης, ελαφρά νοητική υστέρηση, ψυχολογικές επιπτώσεις στα πλαίσια νευρολογικών προβλημάτων ή σωματικής υγείας και ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Το Κέντρο Ημέρας αντιμετωπίζει ως πρόκληση τρία θέματα: Πρώτον, το υψηλό ποσοστό ανεργίας των ατόμων που πάσχουν, σε συνάρτηση με το καλό, όμως, επίπεδο λειτουργικότητας που έχουν, δεύτερον τη διευρυνόμενη κοινωνική ανισότητα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των ατόμων, των κοινωνικών δεσμών αλλά και των δικτύων με συνεπακόλουθο την κοινωνική διάσπαση, και, τρίτον, την απουσία κοινών οραμάτων.

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια κοινωνική διάσπαση και όλοι στερούμαστε οραμάτων, αντιμετωπίζουμε προβλήματα κοινωνικής συνοχής και αντιδικίες και θεωρούμε ότι είναι «βάλσαμο» να προσέρχονται εδώ άνθρωποι με κοινά προβλήματα και να μάχονται όλοι μαζί», σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Βασίλης Αγόρος.

πρόσκληση σε εθελοντές
Έναν τόπο «συνάντησης» επιδιώκει να αποτελέσει η Κοινωνική Λέσχη που δημιουργεί το Κέντρο Ημέρας, μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αντισταθμίσει το έλλειμμα κοινωνικών υποστηρικτικών δικτύων για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάποια ψυχιατρική διαταραχή στην πόλη μας. 

«Φιλοδοξούμε να είναι μια νέα υπηρεσία που θα βοηθήσει την κοινωνικοποίηση, την ψυχαγωγία και μελλοντικά την αυτοοργάνωσή τους», σημείωσε ο κ. Αγόρος επισημαίνοντας πως η έννοια της πλήρους ανάρρωσης πρέπει να συνοδεύεται από την άσκηση του δικαιώματος του πολίτη και του κοινωνικού ρόλου του καθενός.

Η Κοινωνική Λέσχη θα αποτελεί έναν πολυχώρο ομαδικών συναντήσεων ψυχαγωγικού, κοινωνικού και δημιουργικού χαρακτήρα, όπου τα μέλη της θα δημιουργούν ή θα πηγαίνουν σε εκδηλώσεις, θα ενημερώνονται για διάφορα θέματα, θα διαμορφώνουν αυτόνομα τον ελεύθερο χρόνο τους, θα ψυχαγωγούνται.

«Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε κάλεσμα σε όποιον μπορεί και έχει δημιουργικές ιδέες από οποιοδήποτε τομέα, από τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης να έρθει στα εγκαίνια και να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει», σημείωσε. Όποιος θέλει εθελοντικά να συνεισφέρει, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 2651071818, στην κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Ημέρας Κωνσταντίνα Μπαλάφα.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στον χώρο που στεγάζεται το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» (Γεωργίου Παπανδρέου 38, 1ος όροφος).

Πηγή: agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η ανεργία «πληγή» για την ψυχική υγεία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 9100085458887093879
Σχόλια
item