Νέο «όχι» Σόιμπλε για χρέος - Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους

Νέο «όχι» Σόιμπλε για χρέος - Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους

Νέο χτύπημα, το τρίτο κατά σειρά αυτή την εβδομάδα, έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αυτή τη φορά όχι μόνο απέκλεισε την ελάφρυνση χρέους, αλλά κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως «δεν κάνει αρκετά» για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στην απόφασή του να μην δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, παρά τις πιέσεις που ασκούν ο Μπαράκ Ομπάμα, παρότι δεν έκανε δημοσίως καμία αναφορά στη Γερμανία, και το ΔΝΤ 
Μιλώντας στο European Banking Congress στη Φρανκφούρτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε δε ότι «οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Έχουν σε σχέση με το ΑΕΠ τους σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ' ό,τι για παράδειγμα οι πολίτες της Γερμανίας».

Όπως ανέφερε, το γεγονός πως οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο επιτόκιο για το συνολικό τους χρέος από τη Γερμανία, οφείλεται μόνο στις εγγυήσεις των ευρωπαίων εταίρων τους, ύψους 100 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε πως, η γερμανική Βουλή συναίνεσε σε αυτό, όμως με την προϋπόθεση, ότι πρέπει να οδηγήσουν στην συνθήκη η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

«Αν γίνει διαγραφή χρέους (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας) δεν θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Έτσι δεν προσφέρουμε στην Ελλάδα καμία καλή υπηρεσία» επανέλαβε μάλιστα.

Για τον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, προειδοποίησε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

«Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ''θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια'' για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η κωλυσιεργία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.

Νέες βολές κατά της Κομισιόν εξαπέλυσε νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών καθώς η Επιτροπή ουσιαστικά προέτρεψε Γερμανία και Ολλανδία (οι μόνες χώρες με πλεόνασμα στην ευρωζώνη) να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική από το νέο έτος. Σημειώνεται ότι το 2017 είναι έτος εθνικών εκλογών στη Γερμανία. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών των κρατών – μελών. 


epirusblog.gr
5 of 5
Νέο «όχι» Σόιμπλε για χρέος - Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3035980420490095955
item