Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Η άριστη συνεργασία άνοιξε το δρόμο για τη Μονάδα ΑΣΑ Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Η άριστη συνεργασία άνοιξε το δρόμο για τη Μονάδα ΑΣΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Η άριστη συνεργασία άνοιξε το δρόμο για τη Μονάδα ΑΣΑ


Δημοσιεύθηκε και στη «Διαύγεια» η απόφαση για την ένταξη του εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο νέο ΕΣΠΑ – Αλ. Καχριμάνης: «Δεν πρόκειται να σταματήσει η προσπάθεια για προώθηση έργων υποδομής»

Και με τη… βούλα, δημοσιοποιήθηκε χθες η είδηση για τη χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, της Μονάδας ΑΣΑ της Ηπείρου, καθώς αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ για την ένταξη της πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020».

Για την πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη, η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Η κα. Καλογιάννη σε δήλωσή της ανέφερε χθες αρχικά πως η ανάρτηση στο σύστημα Διαύγεια της απόφασης ένταξης του έργου, οριοθετεί ένα κρίσιμο στάδιο της επίπονης και μακρόχρονης προσπάθειας της Περιφέρειας Ηπείρου, να υλοποιήσει τον πυρήνα του ορθολογικού σχεδιασμού της για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη συνέχεια η κα. Καλογιάννη σημείωσε και τα εξής: «Περιστατικά, επιλογές και συμπεριφορές, δυσχέραναν την υλοποίηση του έργου μέχρι σήμερα, και έτσι μετατέθηκε η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου για δύο περίπου έτη. 

Παράλληλα, προκλήθηκε καθυστέρηση της επένδυσης των ιδιωτικών κεφαλαίων, και της ανάλογης εκταμίευσης των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με όποιες προφανείς επιπτώσεις παράγονται για την τοπική και εθνική οικονομία αντίστοιχες με το μέγεθος και την κλίμακα του έργου αυτού. 

Επί του παρόντος αναδρομή και λεπτομερέστερη αναφορά στα παραπάνω, καθίσταται ανώφελη για την πρόοδο του έργου. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε τα επόμενα βήματα να είναι ταχύτερα».

Με τη σειρά του σε χθεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό, υπενθυμίζοντας πως μέσα από διαδικασίες κωλυσιεργιών και αναβλητικότητας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναρτήθηκε τελικά η απόφαση της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ, ένα έργο για το οποίο υπήρξε εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία μεταξύ α’ και β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια στην Ήπειρο.

Το αεροδρόμιο
Παράλληλα, χθες ο κ. Καρχιμάνης αναφέρθηκε και σε γενικότερα θέματα υποδομών, σημειώνοντας πως μετά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ό,τι έργο θα σχεδιάζεται και θα γίνεται, θα χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια.

«Θα υπάρξουν ευκαιρίες, όμως πρέπει να λειτουργήσουμε διαφορετικά», τόνισε αρχικά για να επισημάνει πως το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου για την προώθηση έργων υποδομής δεν πρόκειται να σταματήσουν.
«Μας ενδιαφέρει και η σύνδεση Αλβανία – Τεργέστη και η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια. Προσωπικά, δεν είμαι κρατικιστής και γι’ αυτό χαίρομαι που πουλήθηκε το αεροδρόμιο του Ακτίου γιατί δούλευε μόνο δύο μήνες το χρόνο. Να σκεφτούμε κι εμείς πράγματα για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Κάποτε υπήρχε η γραμμή για Θεσσαλονίκη, μόλις ολοκληρώθηκε η Εγνατία όμως έπαψε να υφίσταται.  
Μόλις ολοκληρωθεί η Ιόνια και θα μπορεί κάποιος σε 3,5 ώρες να βρίσκεται στην Αθήνα ποιος θα έρχεται με το αεροπλάνο στα Γιάννινα. Εμείς όμως σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών θέλουμε το αεροδρόμιο για άλλη δουλειά, για την επαφή μας με τον έξω κόσμο. 
Δυστυχώς δεν έχουμε καμία απάντηση από την ΥΠΑ μέχρι σήμερα. Και αυτό που μας λυπεί πραγματικά είναι ότι κάτι συμβαίνει διαχρονικά με την ΥΠΑ απέναντι στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Η άριστη συνεργασία άνοιξε το δρόμο για τη Μονάδα ΑΣΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1588556943907675706
Σχόλια
item