Χρέος, Κυπριακό και ενέργεια «κομίζει» ο Ομπάμα - Ποιες οι προσδοκίες του Μαξίμου Χρέος, Κυπριακό και ενέργεια «κομίζει» ο Ομπάμα - Ποιες οι προσδοκίες του Μαξίμου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Χρέος, Κυπριακό και ενέργεια «κομίζει» ο Ομπάμα - Ποιες οι προσδοκίες του Μαξίμου

Χρέος, Κυπριακό και ενέργεια «κομίζει» ο Ομπάμα - Ποιες οι προσδοκίες του Μαξίμου - Κεντρική Εικόνα
Με διακηρυγμένη την πρόθεσή του για στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους έφτασε στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο τέταρτος πρόεδρος που έρχεται στη χώρα μας, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον.
Γράφει ο Πέτρος Κατσάκος
Η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου με τις κοινές δηλώσεις των δύο πολιτικών προς τους δημοσιογράφους θα είναι η πρώτη πράξη της ιστορικής επίσκεψης του Ομπάμα στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά κάτι παραπάνω από ένα μήνυμα στήριξης.
Τα «ελληνικά ζητήματα»
Χρέος, Κυπριακό, ενέργεια καθώς και οι εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος έχει εκφραστεί ήδη υπέρ του τερματισμού της λιτότητας και υπέρ των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. 
Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να εκφραστεί με σαφήνεια υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και λήψης σχετικών μέτρων όσο το δυνατόν συντομότερα. 
Όπως επισημαίνουν ελληνικές και αμερικανικές πηγές, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά επαναφοράς στην ανάπτυξη, καθώς θα επιτρέψει και στην ΕΚΤ να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση που σχετίζεται με την ποσοτική χαλάρωση. Ακόμη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να σταθεί στο σημείο αυτό, στο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων, και να στηρίξει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με μια γενναία ελάφρυνση του χρέους.
Ο Μπάρακ Ομπάμα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή, εξέφρασε την υποστήριξή του και στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα που θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας μεταξύ άλλων μία σημαντική ελάφρυνση χρέους.
Σε πρόσφατη ενημέρωση του αν. Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μπ. Ρόουντς, αναφέρθηκε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα πρόκειται να δηλώσει ότι αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, ενώ υπογραμμίζεται πως θα σημειώσει ότι ο ίδιος προσωπικά όλο αυτό το διάστημα ασχολήθηκε με την ελληνική κρίση. 
Άλλωστε, σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου ο Μπάρακ Ομπάμα είχε εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτεί την Αθήνα εδώ και καιρό. Από την ίδια ενημέρωση προκύπτει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να δηλώσει την ικανοποίησή του σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις. 
Όπως έχει διαφανεί καιρό τώρα, στο ζήτημα του χρέους η αμερικανική κυβέρνηση ταυτίζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου Πρόεδρος φύγει από τη θέση του» ανέφερε ο κ. Ρόουντς. 
Υπογραμμίζεται ότι από τον Λευκό Οίκο γίνεται αναφορά στη βαθιά φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, στην ταύτιση των απόψεων περί οικονομικής σταθερότητας, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Παρά τις υψηλές προσδοκίες που το Μέγαρο Μαξίμου τρέφει για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, η κυβέρνηση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους μιας και δεν επιθυμεί την καλλιέργεια ενός έντονα θετικού κλίματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αρκείται σε μια χαμηλών τόνων τοποθέτηση που απλώς υιοθετούσε τα όσα Μπάρακ Ομπάμα τόνισε στην συνέντευξή του στην Καθημερινή.
Πέρα από τα μηνύματα στήριξης που η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά από τον Αμερικανό πρόεδρο, αυτό στο οποίο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία είναι η ολοκλήρωση της επίσκεψης χωρίς προβλήματα που μπορεί να βλάψουν τη χώρα ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμών. 
Η επιλογή της Αθήνας ως πόλης-σύμβολο από την οποία ο απερχόμενος πλανητάρχης επιθυμεί να απευθυνθεί σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στην ελληνική κυβέρνηση καθώς όλοι γνωρίζουν πως το παραμικρό που θα μπορούσε να αμαυρώσει την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην διεθνή εικόνα της χώρας. 
Στον αντίποδα των εύλογων αυτών ανησυχιών δεν είναι λίγοι αυτοί που στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάνουν λόγο για οφέλη ανυπολόγιστων διαστάσεων για την Ελλάδα σε επίπεδα πέραν της γεωστρατηγικής αναβάθμισης και των υποστηρικτικών δηλώσεων για το χρέος. 
“Τα εύσημα του Ομπάμα στην Ελλάδα της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, θα μεταφραστούν σε ένα τεράστιο ρεύμα αμερικανών τουριστών στην χώρα” εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να περιγράψει τα παράπλευρα οφέλη μιας άνευ απροόπτων επίσκεψης του απερχόμενου πλανητάρχη στην Αθήνα. 
Για τον λόγο αυτό, τεράστια σημασία έχει δοθεί από πλευράς κυβέρνησης στην επιλογή του σημείου από το οποίο ο Μπάρακ Ομπάμα θα εκφωνήσει τον αποχαιρετιστήριο λόγο του, που πολλοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει ως “Μανιφέστο”. Σε επίπεδο συμβολισμών, η κυβέρνηση επιμένει να προσανατολίζεται – και παρά την μυστικότητα που τηρείτε επί του συγκεκριμένου – σε έναν χώρο με έντονους συμβολισμούς. 
Μετά το ναυάγιο της “Πνύκας”, ο χώρος που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να πραγματοποιηθεί η ομιλία Ομπάμα τείνει να είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, χωρίς βέβαια να αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, σε περίπτωση που δεν δοθεί το ΟΚ από την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.
Epirusblog Gr
5 of 5
Χρέος, Κυπριακό και ενέργεια «κομίζει» ο Ομπάμα - Ποιες οι προσδοκίες του Μαξίμου
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2669828265130337683
Σχόλια
item