Γιάννενα: Διέλυσαν την πορεία με δακρυγόνα Γιάννενα: Διέλυσαν την πορεία με δακρυγόνα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διέλυσαν την πορεία με δακρυγόναΣε πεδίο μάχης άνευ λόγου και αιτίας μετατράπηκε για λίγα λεπτά χθες το απόγευμα η κεντρική πλατεία, όταν η Αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, επιτιθέμενη σε διαδηλωτές και κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τίποτα δεν προμήνυε τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας από το παλιό Πανεπιστήμιο έως το κέντρο της πόλης, δεν είχε συμβεί το παραμικρό. Ο όγκος των διαδηλωτών ήταν μικρότερος από άλλες χρονιές, ενώ δεν φαινόταν να υπάρχει γενικότερα κλίμα αναταραχής.

Όλα ξεκίνησαν στο τέλος της πορείας, όταν το σύνολο σχεδόν των διαδηλωτών αποφάσισε να παραμείνει μπροστά από το διοικητήριο της περιφέρειας, αντιδρώντας στην «αλυσίδα» που είχαν σχηματίσει διμοιρίες των ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τυχόν προσπάθεια αναγραφής συνθημάτων. 
Οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρησή τους και για μισή περίπου ώρα ακουγόταν το σύνθημα «έξω από την πορεία η αστυνομία». 
Οι αστυνομικοί δεν πήραν εντολή να αποχωρήσουν και οι διαδηλωτές αποφάσισαν να ανέβουν στο πλακόστρωτο μπροστά από την είσοδο της περιφέρειας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να παρατάσσονται απέναντί τους.
Με εξαίρεση κάποιες αντεγκλήσεις, η κατάσταση έδειχνε ελεγχόμενη, ωστόσο σε μια ανύποπτη στιγμή οι αστυνομικοί επιτέθηκαν και χτυπώντας με γκλομπ και κάνοντας χρήση δακρυγόνων απώθησαν τους διαδηλωτές. 
Από τη ρίψη αντικειμένων τραυματίστηκε στο κεφάλι ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ προβλήματα δύσπνοιας αντιμετώπισαν εκατοντάδες πολίτες που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, καθώς η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα ήταν αποπνικτική.
Η ρίψη αντικειμένων συνεχίστηκε, με τους αστυνομικούς να απαντούν εκ νέου με δακρυγόνα, ενώ οι διαδηλωτές αναποδογύρισαν κάδους και άναψαν φωτιές κατά την αποχώρησή τους.
Με προσαγωγές είχε ξεκινήσει στα Γιάννενα ο εορτασμός για την επέτειο του Πολυτεχνείου, το βράδυ της παραμονής της 17ης Νοεμβρίου. Οι αστυνομικές αρχές προσήγαγαν δύο άτομα για παράνομη αφισοκόλληση. Οι αφίσες αφορούσαν κάλεσμα στη χθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο.
Ως «προκλητική και απαράδεκτη», καταγγέλλει τη στάση των αστυνομικών αρχών η Λαϊκή Ενότητα Ιωαννίνων εντάσσοντας την ενέργεια αυτή στη «γενική αστυνομική απαγόρευση των συναθροίσεων και των πορειών στο κέντρο της Αθήνας και την επίδειξη αστυνομικής βίας» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Διέλυσαν την πορεία με δακρυγόνα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3604436677357359968
Σχόλια
item