Γιάννενα: Η ελληνική… σ’ όλο τον κόσμο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννενα: Η ελληνική… σ’ όλο τον κόσμο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Η ελληνική… σ’ όλο τον κόσμο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γιάννενα: Η ελληνική… σ’ όλο τον κόσμο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μετά τους Κινέζους, πιθανώς να δούμε σε λίγο καιρό και Καναδούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να σπουδάσουν ελληνική γλώσσα ή αντικείμενα όπως η ελληνική φιλολογία και η βυζαντινή ιστορία! 
Εξάλλου, το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου σύντομα θα αποκτήσει τη δυνατότητα παρουσίας σε πολλά Ευρωπαϊκά και Κινεζικά Πανεπιστήμια.
Αυτό στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας  που  υπέγραψε ο Πρύτανης Γιώργος Καψάλης με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά, με στόχο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να βοηθήσει στη διδασκαλία της ελληνικής σε ξένους φοιτητές.
Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Καψάλης, η διαμόρφωση και πραγματοποίηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών ανάμεσα στα δύο Ιδρύματα θα γίνει την προσεχή άνοιξη όταν αντιπροσωπεία από το Καναδικό Πανεπιστήμιο θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Στη Σχολή Καλών Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Simon Fraser λειτουργεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο, εκτός από την ελληνική γλώσσα, παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής φιλολογίας, καθώς και νεοελληνικής και βυζαντινής ιστορίας. 
Το Ίδρυμα «Νιάρχος», που στηρίζει την Έδρα των Ελληνικών Σπουδών στο Καναδικό Πανεπιστήμιο, έχει αναπτύξει, όπως έκανε γνωστό χθες ο Γ. Καψάλης, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε σχολεία της περιοχής, αλλά και σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας!
Μοναδικός εταίρος
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρύτανη στον Καναδά συμφωνήθηκε λοιπόν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να είναι ο μοναδικός εταίρος στη συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών της χώρας κι αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία. 
Από τη Διοίκηση του Κέντρου στον Καναδά εκτιμήθηκε το πολύ σημαντικό έργο που συντελείται στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
Έτσι, κατά την κοινή συνάντηση εκπροσώπων των δύο Ιδρυμάτων αποφασίστηκε να διατεθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ηλεκτρονική πλατφόρμα και το συνολικό διδακτικό υλικό για την ελληνική γλώσσα, ώστε να τα αξιοποιήσει όπως κρίνει σκόπιμο.
Για γλωσσικό υλικό…
Η συμβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα αφορά , όπως τόνισε ο Πρύτανης στην περαιτέρω βελτίωση του συγκεκριμένου γλωσσικού υλικού, ενώ δρομολογείται από κοινού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ένα σχέδιο παραγωγής επιπρόσθετου διδακτικού υλικού για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, που θα αναφέρεται σε ηλικιακές ομάδες, για τις οποίες δεν έχει παραχθεί ακόμη κάτι ανάλογο.
Η αξιοποίηση του γλωσσικού υλικού, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφορά σε φοιτητές και νέους Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, καθώς και σε όλους όσοι υπήρξαν στο παρελθόν σπουδαστές του ΚΕΔΕΓΠΟ. 
Παράλληλα, επειδή η πλατφόρμα διαθέτει εντολές και στην κινεζική γλώσσα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας και από Ιδρύματα της Κίνας.
Σε όλο τον κόσμο!
«Θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μία μεγάλη δυνατότητα παρουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε πολλά Ευρωπαϊκά, Κινεζικά, αλλά και άλλα Πανεπιστήμια του κόσμου», υπογράμμισε χθες με έμφαση ο Γ. Καψάλης, ενώ έκανε γνωστό ότι στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Simon Fraser και την Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών τέθηκαν και άλλα ζητήματα κοινής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Πανεπιστήμια. 
Ερωτηθείς δε από τον «Π.Λ.» για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν στα Γιάννενα Καναδοί φοιτητές όπως συνέβη με Κινέζους, ο Πρύτανης σημείωσε ότι υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα, η οποία θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη. «Δε θα πρόκειται μόνο για φοιτητές που ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, αλλά και για φοιτητές που ενδιαφέρονται γενικότερα για τις σπουδές στο Πανεπιστήμιό μας», είπε χαρακτηριστικά.
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Η ελληνική… σ’ όλο τον κόσμο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 690868197833396846
Σχόλια
item