Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει

Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει

«Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε», υπογραμμίζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μακροσκελή συνέντευξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσιεύει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αναφέρεται στον εμφύλιο της Συρίας, στις επιχειρήσεις ανακατάληψης της Μοσούλης, τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει

Η συνέντευξη ξεκινά με την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ενώ παλαιότερα η τουρκική εξωτερική πολιτική ήταν συμφιλιωτική με τις γειτονικές χώρες, τώρα υπάρχουν εντάσεις σε όλα τα μέτωπα και με την Ελλάδα να ανησυχεί λόγω αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 δια στόματος του προέδρου Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε να καταγγείλουμε τη συνθήκη», διαβεβαιώνει ο Τσαβούσογλου, συμπληρώνοντας: «Τι λόγο έχει η Ελλάδα και ανησυχεί; Η συνθήκη ικανοποίησε τις προσδοκίες των Ελλήνων για αυτό και είναι πολύ ικανοποιημένοι. 


Εμείς επικρίνουμε την τότε τουρκική ηγεσία για το κείμενο που επεξεργάστηκε, όχι την Ελλάδα ή κάποιον άλλο. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο καθένας δίνει αγώνα για τα συμφέροντά του. Η Συνθήκη της Λωζάνης ίσως είναι ημιτελής ή λανθασμένη, αλλά ισχύει».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε μάλιστα και έναν παραλληλισμό με τη Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τελείωσε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία. 


«Είναι σήμερα μια καλή συμφωνία για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη; Όχι, πρέπει να το πούμε ανοιχτά», τονίζει, «αλλά έπρεπε να υπάρξει επειγόντως μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και η γενοκτονία». 

Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάνης χωρίς αστερίσκους και δισταγμούς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντά καταφατικά. «Η Τουρκία σέβεται κάθε συμφωνία, όπως και τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Πηγή: DW


Epirusblog Gr
5 of 5
Τσαβούσογλου: «Ημιτελής και λανθασμένη» η Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά ισχύει
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 3483542488443066767
Σχόλια
item