Άρτα: Οι δρόμοι για τον τουρισμό

Άρτα: Οι δρόμοι για τον τουρισμό

Τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Νικ. Σκουφά ανέπτυξε κατά την δεύτερη ημέρα του πρώτου συνεδρίου για την τουριστική ανάπτυξη της Άρτας, ο δήμαρχος, Ευστάθιος Γιαννούλης, ενώ με αφορμή το συνέδριο ζήτησε να ξεκινήσει μία γόνιμη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων γιατί όπως είπε «έτσι θα έρθει η συνολική ανάπτυξη των Δήμων μας, του νομού μας, της πατρίδας μας. 

Στόχους, που μπορούμε να τους διεκδικήσουμε μαζί για το μέλλον που δικαιούται, χρειάζεται και αξίζει ο τόπος μας. Το συνέδριο αυτό μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία, ελπίζω να μην χάσουμε κι αυτή».

Ο ίδιος ζήτησε επίσης από το κυβερνών κόμμα να συμβάλει τα μέγιστα σ' αυτό τον στόχο και να εμπιστευθεί την τοπική αυτοδιοίκηση και πρόσθεσε: «Γιατί η εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες, η αποκέντρωση στην πράξη, αυτό που σ' ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πραγματικότητα, τρόπο ζωής, ανάγκη, είναι για την Ελλάδα το μεγάλο στοίχημα και η σύγκλιση της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση σε αρμοδιότητες αλλά, ειδικά, σε πόρους».
Περ. Μίγδος
Στο ίδιο πνεύμα, ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων και υποδομών στο Δήμο του. 
Επισήμανε πως η φυσική ομορφιά και τα μνημεία είναι δεδομένα, υποστηρίζοντας πως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τον τουρισμό πρέπει να γίνεται στους Δήμους, με κατευθυντήριες γραμμές από την Περιφέρεια και να «παντρεύεται» με την τοπική παραγωγή, με τους χώρους εστίασης και τις ξενοδοχειακές μονάδες. 
Παράλληλα εξέφρασε το παράπονο πως κανένα σχολείο του Δήμου Αρταίων δεν έχει επισκεφθεί τα μνημεία της περιοχής του, ενώ τα σχολεία του Δήμου του έχουν όλα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Άρτα.
Βαρβάρα Παπαδοπούλου
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, δρ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, υποστήριξε πως «τα μνημεία της Άρτας αν και αποτελούν μάρτυρες της ιστορικής και πολιτιστικής συνέχειας της πόλης ανά τους αιώνες, για τον σύγχρονο κάτοικο της πόλης τα διάσπαρτα "αρχαία" που ξεπηδούν σε κάθε σημείο του αστικού τοπίου έχουν, δυστυχώς, αποτελέσει, μάλλον τροχοπέδη παρά στοιχείο πολιτισμικής ανάπτυξης. 
Πρόκειται για ξεχασμένους μάρτυρες ενός πολιτιστικού παρελθόντος, το οποίο για να μπορεί να έχει μέλλον και ρόλο στην κοινωνική ζωή θα πρέπει να αναπτυχθεί και εξασφαλιστεί μια δυναμική προστασία των αρχαιολογικών τεκμηρίων. 
Προκειμένου να μπορέσει να υπάρξει μέλλον απαιτείται επένδυση απ' όλους, τόσο από τους τοπικούς οργανισμούς και υπηρεσίες όσο και από τον απλό πολίτη».
Η κ. Παπαδοπούλου παρουσίασε ένα πρόγραμμα δράσεων που στοχεύουν, όχι μόνο στην προστασία και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της πόλης, αλλά και στην προώθηση της επισκεψιμότητάς τους, με απώτερο στόχο την κοινωνικοποίησή τους, την ένταξή τους στη σύγχρονη ζωή, την αναβάθμιση της αντιληπτικής εικόνας τους και την βελτίωση των συνθηκών του περιβάλλοντος.
Νικ. Φρατζεσκάκης
Ο πρόεδρος Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, Νίκος Φρατζεσκάκης, έκανε λόγο για τις αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου, ενώ ανέφερε πως στόχος του Συνδέσμου είναι το επόμενο συνέδριο αγροτουρισμού να γίνει στα Τζουμέρκα.
Όπως είπε «ο σχεδιασμός προβλέπει ημερίδα με εισηγητές επιστήμονες από το εξωτερικό και πρόσκληση ξένων τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων, για τους οποίους θα ετοιμαστούν προγράμματα επισκέψεων σε μνημεία, αλλά και δράσεις αγροτουρισμού και υπαίθριου τουρισμού». 
Για την υλοποίησή του ζήτησε την αρωγή της Περιφέρειας των Δήμων και Επιμελητηρίων της περιοχής.
Marja Tuominen-Γιαλιτάκη
Από την πλευρά της η Φινλανδή τουριστική πράκτορας και συγγραφέας, Marja Tuominen-Γιαλιτάκη, προέτρεψε αρχικά να δημιουργήσουμε ολιγοήμερα πακέτα που θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απευθείας πτήση στο Άκτιο. 
Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα άνθρωπο, καθώς όπως είπε «εμπειρίες θέλουμε να έχουμε εδώ, όχι να κουβαλήσουμε αντικείμενα μαζί μας. 
Να δούμε τη ζωή και τις εργασίες των ανθρώπων και να συμμετέχουμε σ' αυτές - στο μάζεμα του πορτοκαλιού, της ελιάς κα. 
Αυτό είναι πρωτόγνωρο για μας και φυσικά να επισκεφτούμε τα μνημεία σας. Εμείς έχουμε έναν Άγιο, τον Αι Βασίλη, και έρχονται 300.000 επισκέπτες το χρόνο, εσάς σας αναλογούν πολλοί περισσότεροι, αν σκεφθεί κάποιος ότι έχετε12 Αρχαίους θεούς και χιλιάδες Αγίους».
Σοφία Οικονομάκου
Τη συμβολή της γυναίκας στην τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας ανέπτυξε η πρόεδρος της ΕΕΔΕΓΕ (Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών), Σοφία Οικονομάκου.
Η κ. Οικονομάκου είπε ότι «συναντούμε γυναίκες σ' όλα τα πόστα, επιχειρηματίες ιδιοκτήτριες ξενώνων, εργαζόμενες, αγρότισσες, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ξεναγούς, ως και υπουργούς, των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική, καθώς είναι ικανές οργανωτικές και ευγενικές».
Σάββας Ρομπόλης
«Τα τοπικά παραγωγικά συμπλέγματα και ο τουρισμός ως αναπτυξιακοί μοχλοί» ήταν ο τίτλος της εισήγησης του καθηγητή Κοινωνικής Οικονομίας, Σάββα Ρομπόλη.
Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη των Περιφερειών και των τοπικών οικονομιών στη χώρα μας και η ενσωμάτωση στον παραγωγικό και κοινωνικό τους ιστό, της νέας τεχνολογίας, της γνώσης, της καινοτομίας, της πληροφορίας, των δικτύων, των συνεργασιών και των συνεργιών, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του αναπτυξιακού τους ρόλου. 
Επίσης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την συμβολή τους, εκτός των άλλων, στην αύξηση της απασχόλησης, του προϊόντος και του εισοδήματος καθώς και της συμμετρικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τον περιορισμό των δια-περιφερειακών και των δια-τοπικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην Ελλάδα». 
Χαιρέτισε την ένταξη του Επιμελητηρίου στο Φόρουμ Αδριατικής και Ιονίου, καθώς, όπως είπε, πλέον πρέπει να βλέπουμε της Περιφέρειες με διαφορετική ματιά.
Κων/νος Κουτσικόπουλος
Μιλώντας στο συνέδριο ο Κων/νος Κουτσικόπουλος, καθηγητής Βιολογίας και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, επισήμανε: «Μια ανάλυση των χαρακτηριστικών της πλούσιας και γενναιόδωρης φύσης του Αμβρακικού σε συνδυασμό με τους ανθρώπους, τις παραδόσεις και την καθημερινότητά τους μπορεί να μας οδηγήσει στη διαμόρφωση δράσεων που θα συμπληρώνουν το συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. 
Μια ανάπτυξη που όχι μόνο θα είναι συμβατή με την προστασία της φύσης (κύριο αντικείμενο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού), αλλά θα αναδείξει συνέργιες και οφέλη που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος».
Γεώργιος Λουρδής
Στον αλιευτικό τουρισμό αναφέρθηκε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας «Ταξίδια Ψαρέματος» fishing trips.gr, Γεώργιος Λουρδής, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από το εξωτερικό, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες έχει ξεκινήσει να αναπτύσσετε. 
Ο ίδιος σημείωσε: «H ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στον Αμβρακικό κόλπο είναι απόλυτα εφικτός τόπος, αλλά απαιτεί ενδιαφέρον από τους αλιείς της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από αυτή τη δράση».
Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
«Στην Άρτα ταιριάζει το μοντέλο του αργού τουρισμού» υποστήριξε ο σύμβουλος διαδικτυακού μάρκετινγκ και δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών, Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, είπε χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο μοντέλο προτείνεται καθώς μπορεί να ενσωματώσει όλη την κουλτούρα του τόπου και να μεταφερθεί αυτούσιο σε ταξιδιώτες - μύστες της περιοχής, οι οποίοι θα μετατραπούν σε δυναμικούς πρεσβευτές της Άρτας και της παράδοσής της».
Αποστόλης Τσιμπανάκος
Για τις υπαίθριες δραστηριότητες στα Τζουμέρκα μίλησε ο διαχειριστής του Ορειβατικού Καταφυγίου Μελισσουργών, Αποστόλης Τσιμπανάκος.
«Ομάδες νέων ανθρώπων δημιουργούν στα Τζουμέρκα χωρίς να ζητούν τη στήριξη της πολιτείας», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουν φτιάξει ένα δίκτυο μονοπατιών με εθελοντική εργασία, έχουν χαρτογραφήσει και σημάνει την περιοχή, προχωρούν σε δράσεις καθαρισμού των Τζουμέρκων και του Αράχθου, διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις εναλλακτικού τουρισμού όλο το χρόνο και ήδη προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων τουριστών από το Ισραήλ, το Βέλγιο κα. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, το 2015 επισκέφθηκαν πάνω από 2.000 άτομα την περιοχή».
Δημήτρης Παπαγεωργίου
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, διοργανωτής υπαίθριων δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που διοργανώνονται στον Άραχθο, τη λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό και τα Τζουμέρκα και την ανταπόκριση που έχουν στους επισκέπτες.
Τάσος Τόλης
Ο εκπρόσωπος της Λέσχης Αρχιμαγείρων, Τάσος Τόλης, μίλησε για την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών της εστίασης, ώστε να αξιοποιηθούν γαστρονομικά όλα τα τοπικά προϊόντα της Άρτας, αποκτώντας η περιοχή γαστρονομικό brand name. 
Επιπλέον τόνισε: «Θα πρέπει να σερβίρονται τουλάχιστον πέντε παραδοσιακά πιάτα σε κάθε εστιατόριο της περιοχής».
taxydromosartas.gr


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Οι δρόμοι για τον τουρισμό
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5447997550461048184
item