Γιάννενα: Όταν εκείνος, σηκώνει το χέρι… Γιάννενα: Όταν εκείνος, σηκώνει το χέρι… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Όταν εκείνος, σηκώνει το χέρι…

Γιάννενα: Όταν εκείνος, σηκώνει το χέρι…
496 γυναίκες, θύματα βίας ή/και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Ιωαννίνων όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, από το Μάιο του 2013 μέχρι και σήμερα 496 γυναίκες, θύματα βίας ή/και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Ιωαννίνων όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, από το Μάιο του 2013 μέχρι και σήμερα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου.
Οι παραπάνω, έχουν δεχθεί βία οποιασδήποτε μορφής, σε ένα περιβάλλον που η έμφυλη βία εξακολουθεί να υφίσταται και να πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες.
Εξάλλου, ο όρος αυτός, περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113).
Όσο για το προφίλ τους; H βία, δεν γνωρίζει διακρίσεις. Είναι και Ελληνίδες και αλλοδαπές, παντρεμένες (με ή χωρίς παιδιά), διαζευγμένες, ανύπανδρες, και γενικά κάθε ηλικίας, κοινωνικού, οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, που έχουν δεχθεί βία είτε από σύζυγο (νυν ή τέως), είτε από σύντροφο, είτε από πατέρα, είτε από γιο.
Παράλληλα, αυτά τα τρεισήμισι χρόνια το Συμβουλευτικό Κέντρο, έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από  300 οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους κ.τ.λ.
Τα Γιάννενα είναι μια κλειστή κοινωνία, όπου συνήθως «κρύβει» πολλά μυστικά πίσω από κλειστές πόρτες. Οι γυναίκες και στην περιοχή μας δυσκολεύονται να μιλήσουν για ένα θέμα που αποτελεί ακόμη ταμπού, κάτι που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Ο φόβος και η ντροπή που βιώνoυν οι γυναίκες αυτές. συνιστούν ισχυρά αισθήματα που τους αποτρέπουν να μιλήσουν ανοικτά γι’ αυτά που αντιμετωπίζουν. 
Ωστόσο, εν έτει 2016 πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι πια μόνες στον σκληρό αυτό αγώνα, αφού υπάρχει η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας, τα οποία αποτελούν «ασπίδα προστασίας».

Προτεραιότητα η στήριξη δομών
Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή μας, από τον Απρίλιο του 2013 και συνεχίζει τη λειτουργία του, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αυριανή ημέρα, που υπογράφουν τα στελέχη του: Ελένη Παπαγεωργίου – Νομικός, Ευαγγελία Πανάγου – Σύμβουλος Υποδοχής, Ελένη Κωνσταντή – Κοινωνική Λειτουργός kai Δήμητρα Φαρμάκη – Ψυχολόγος, «Η Βία κατά των Γυναικών, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), πλέον προσδιορίζεται ανοιχτά ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεωρείται ότι εντάσσεται στον πυρήνα των έμφυλων, ιστορικά εδραιωμένων, κοινωνικών ανισοτήτων. Για τον λόγο τούτο, δυστυχώς, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα επίκαιρο, το οποίο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. 
Η παγκόσμια διάσταση αυτού του φαινομένου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συμβολικά ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το σύνθετο αυτό φαινόμενο δεν συνιστά απλά ατομική υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα, και απαιτείται μια ολοκληρωμένη και πολυ-επίπεδη προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του».
Παράλληλα, προσθέτει ότι «στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε η στήριξη των κάθε είδους δομών και υπηρεσιών κοινωνικού/προνοιακού χαρακτήρα αποτελεί προτεραιότητα, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να στηρίζονται πολύπλευρα οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών».
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων :
- Απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής ή/και διακρίσεις, καθώς και σε γυναίκες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων.
- Παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, που καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων
Διεύθυνση: Μ. Κοτοπούλη 68 - Ιωάννινα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 26510 77449
Fax: 26510 77449

Επιμέλεια: Βίκυ Κώστα
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Όταν εκείνος, σηκώνει το χέρι…
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 999552755073061442
Σχόλια
item