Γιάννενα: Σίριαλ η μεταφορά των νηπιαγωγείων

                                   Γιάννενα: Σίριαλ η μεταφορά των νηπιαγωγείων

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η προσπάθεια μεταστέγασης των δύο νηπιαγωγείων που σήμερα στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής, προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αν και πλέον φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η λύση της κατασκευής νέων αιθουσών στην αυλή του Καπλάνειου δημοτικού σχολείου, οι διαδικασίες δεν εξελίσσονται με τους ρυθμούς που υπολογιζόταν και έτσι θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η μίσθωση της Παπαζόγλειου για την κάλυψη των αναγκών των νηπιαγωγείων που λήγει στο τέλος του έτους, θα χρειαστεί να παραταθεί εκ νέου.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, καθώς η δυστοκία προώθησης των διαδικασιών είναι τέτοια, που δημιουργεί ακόμη και υπόνοιες πως κάποιοι δε θέλουν να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής στο κτίριο της Παπαζόγλειου. 
Κάτι, όμως, που απορρίπτουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας και ο υπεύθυνος της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος «Αγγελικής Παπάζογλου» Ιωάννης Παππάς, οι οποίοι τονίζουν πως όλοι θέλουν και εργάζονται για να δοθεί λύση.
Το ζήτημα της μεταστέγασης των δύο νηπιαγωγείων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Λιόντο να αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, ώστε η μελέτη που έχει κατατεθεί, να προχωρήσει και να αρχίσει η κατασκευή των αιθουσών. 
Το γραφειοκρατικό κομμάτι της υπόθεσης είναι και το πλέον δύσκολο, καθώς ο χρόνος της κατασκευής εκτιμάται πως θα είναι σχετικά μικρός, δύο μήνες περίπου, εφόσον δεν πρόκειται για την ανέγερση νέου κτιρίου, αλλά για μια σιδηροκατασκευή.
ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη παρουσία των αντιδημάρχων Π. Κολόκα και Γ. Λιόντου, καθώς και του υπεύθυνου της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
«Δίνεται μια μάχη. Αντιμετωπίζουμε πολλά ζητήματα», τόνισε ο κ. Κολόκας μιλώντας στον «Η.Α.», παραδεχόμενος πως θα χρειαστεί νέα παράταση της μίσθωσης για τα νηπιαγωγεία.
Αισιόδοξος ότι οι διαδικασίες δε θα καθυστερήσουν, εμφανίστηκε ο υπεύθυνος της εκτελεστικής επιτροπής του κληροδοτήματος. 
«Δεν είναι όπως 2-3 μήνες πριν, που είχαμε τελματώσει», δήλωσε ο κ. Παππάς, ωστόσο και αυτός εκτίμησε πως μέχρι τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. «Εδώ που φτάσαμε, για έναν-δύο μήνες δε χάθηκε ο κόσμος», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μία ακόμη παράταση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος απαντά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, σε ερώτηση του Η.Α. «Θα κάνουμε υπομονή, όπως κάνουμε τόσο καιρό. Δε θέλουμε να εκβιάσουμε καταστάσεις», τόνισε ο κ. Καψαλης.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ
Η προοπτική λειτουργίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτίριο της Παπαζόγλειου είναι μια υπόθεση που ξεκινά πριν από περίπου δύο χρόνια.
Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 η εκτελεστική επιτροπή του κληροδοτήματος «Αγγελικής Παπάζογλου» ανέδειξε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μισθωτή του κτιρίου της πρώην Υφαντικής Σχολής, συνολικού εμβαδού 1.266 τ.μ. έναντι μηνιαίου μισθώματος 5.500 ευρώ περίπου.
Ωστόσο, δεν είχε βρεθεί η λύση για τη μεταστέγαση των δύο νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας κύκλος παρατάσεων της μίσθωσης από τον δήμο Ιωαννιτών, εωσότου βρεθεί το κατάλληλο κτίριο.
Η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη. Αρχικά εξετάστηκαν δύο κτίρια στο παλιό «Χατζηκώστα», το ένα που βρίσκεται υπό κατάληψη και ένα δεύτερο στην πλευρά προς την οδό Ανεξαρτησίας, το κόστος διαμόρφωσης του οποίου, όμως, κρίθηκε απαγορευτικό.
Το δεύτερο κτίριο που εξετάστηκε, είναι αυτό που στεγάζεται σήμερα το 2ο ΚΑΠΗ, στην οδό Ζίνη, δίπλα από το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας. Μετά από επαφές με το υπουργείο Παιδείας δεν δόθηκε η κτιριολογική έγκριση. 
Για τον ίδιο λόγο απορρίφθηκαν ένας χώρος που λειτουργούσε παλιότερα ως νηπιαγωγείο μεταξύ Πλάτανου και Καραβατιάς, ένα κτίριο απέναντι από το Λαογραφικό Μουσείο στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου, καθώς και το κτίριο που στεγάζονται τα αρχεία του δήμου πίσω από το συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Η επόμενη προσπάθεια αφορούσε στην αξιοποίηση χώρων του Καπλάνειου δημοτικού σχολείου, όμως, ούτε αυτή ευοδώθηκε, καθώς οι μόνες διαθέσιμες αίθουσες ήταν στο υπόγειο και δεν θα δινόταν και σε αυτή την περίπτωση κτιριολογική έγκριση.
Σε αυτό το σημείο προέκυψε η πρόταση του Πανεπιστημίου για την κατασκευή νέων αιθουσών στο Καπλάνειο, δαπάνη που θα την αναλάβει η περιφέρεια Ηπείρου.
Η αρχική μελέτη που καταρτίστηκε από την Αρχιτεκτονική Σχολή, απερρίφθη και υπήρξε νέα μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, που έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση και με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Κίνδυνος από γειτονικό κτίριο
Η μεταφορά των δύο νηπιαγωγείων είναι επιβεβλημένη, όμως, όχι μόνο για να «απελευθερωθεί» το κτίριο και να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής, αλλά και γιατί η Παπαζόγλειος κρίνεται ακατάλληλος χώρος για τη στέγαση των νηπίων.
Μάλιστα, πρόβλημα υπάρχει και στον προαυλισμό των νηπίων τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ένα κομμάτι της αυλής έχει αποκλειστεί με πορτοκαλί κολονάκια και εργολαβικές κορδέλες, λόγω των ζημιών που υπέστη διπλανό κτίσμα από τον σεισμό και υπάρχει κίνδυνος πτώσης κεραμιδιών από τη στέγη.


epirusblog.gr
5 of 5
                                   
Γιάννενα: Σίριαλ η μεταφορά των νηπιαγωγείων
epirusblog.gr
5 of 5
                                   
Ιωάννινα 5620242854538092690
item