Άρτα: Καθολικός εμβολιασμός μετά τα κρούσματα ηπατίτιδας

Άρτα: Καθολικός εμβολιασμός μετά τα κρούσματα ηπατίτιδας

Σε καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας έως 15 ετών του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας προχωρά το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά τα τρία κρούσματα ηπατίτιδας Α, που διαπιστώθηκαν σε προσφυγόπουλα, τα οποία διακομίστηκαν στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας.

Τα παιδιά νοσηλεύονται και θα επανέλθουν στο Κέντρο μετά την ανάρρωσή τους, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή της φοίτησης όλων τον προσφυγόπουλων στα σχολεία της Φιλιππιάδας μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν πιθανά νέα σποραδικά κρούσματα Ηπατίτιδας Α. 

Βέβαια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τέτοιος που να χαρακτηρίζει κίνδυνο ενδεχόμενου επιδημικού φαινομένου σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν διεθνώς.

Για την ύπαρξη των κρουσμάτων ενημερώθηκαν άμεσα από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Ηπείρου, όπως γίνεται πάντα στις περιπτώσεις αυτές.
Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ κάνει συστάσεις για τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να λαμβάνονται προς αποφυγή μετάδοσης του ιού, τονίζοντας πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως με την επαφή τροφίμων ή νερού με μολυσμένα κόπρανα (άμεσα ή έμμεσα). 
Όπως σημειώνεται, απαιτείται καλός καθαρισμός των χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας, καθώς και πριν τη λήψη τροφής, ενώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων απαιτείται μόνο ο καθαρισμός των κοινόχρηστων τουαλετών μετά το πέρας των μαθημάτων.
Από την 6η ΥΠΕ έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αποστείλει οδηγίες σχετικά με την έναρξη του απογευματινού ωραρίου στο σχολείο για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Φιλιππιάδα.

Ο ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας του πρώην Στρατοπέδου «Πετροπουλάκη» και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής ζητά, στο μεταξύ, ο δήμος Ζηρού, επισημαίνοντας πως δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η θέση του, αλλά και οι ανησυχίες πολιτών ότι η παραμονή της λειτουργίας του ΚέντρουΠροσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων πέραν του 8μήνου, που ήταν η αρχική δέσμευση του κράτους, θα προκαλέσει αρνητικά επακόλουθα.
«Ζητήσαμε κατ' επανάληψη από τους αρμοδίους Υπουργούς την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες πριν από τον χειμώνα. Για την ανάδειξη του θέματος οργανώσαμε πρόσφατα ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία κλήθηκαν και παρέστησαν οι βουλευτές του νομού, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών, γονείς και συνδημότες. 
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως την αμέριστη συμπαράστασή μας και την εμπιστοσύνη μας στο κράτος και τους θεσμούς. 
Αυτό το θεωρούμε αυτονόητο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι ζούμε σε μία ευνομούμενη πολιτεία, ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων δύσκολων συνθηκών. Επίσης θεωρούμε αταλάντευτα ότι είναι αυτονόητο και ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών του κόσμου να έχουν πρόσβαση στη μόρφωση. 
Το γεγονός όμως ότι εμφανίστηκαν τρία κρούσματα Ηπατίτιδας Α, την πρώτη κιόλας μέρα που λειτούργησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε σχολεία της Φιλιππιάδας, φανερώνει ότι υπήρξαν κενά στη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και τον προληπτικό έλεγχο.
Γίνεται επίσης προφανές ότι, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, η πολιτεία, θα πρέπει να αναθεωρήσει και να επανεξετάσει την απόφασή της να εφαρμόζεται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων σε ενεργά σχολεία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Ζηρού.
Ο δήμος Ζηρού ζητά να λάβει άμεσα η πολιτεία όλα τα προσήκοντα μέτρα για την υγιεινή όλων των προσφύγων και τον εμβολιασμό τους, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση των κρουσμάτων, και να προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων και οικίες, όπως είχε συμφωνηθεί με το αρμόδιο υπουργείο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. 
Επίσης, καλεί τους κατοίκους να λειτουργήσουν με σύνεση και ψυχραιμία, και να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη επίσημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάνοντας, τέλος, γνωστό ότι προχώρησε άμεσα σε απολυμάνσεις των κτιριακώνεγκαταστάσεων των σχολείων της Φιλιππιάδας, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η λειτουργία τους.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Καθολικός εμβολιασμός μετά τα κρούσματα ηπατίτιδας
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7549144822398839456
item