Γιάννενα: Μάχη εντυπώσεων και εντάσεις στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη Γιάννενα: Μάχη εντυπώσεων και εντάσεις στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Μάχη εντυπώσεων και εντάσεις στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Γιάννενα: Μάχη εντυπώσεων και εντάσεις στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Την προσπάθεια αποδόμησης του κατηγορητηρίου σε βάρος του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και της υπεύθυνης της εστίας συνέχισαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, καθώς και από τις καταθέσεις των τριών μαρτύρων που εξετάστηκαν, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Η διαδικασία ήταν για μία ακόμη φορά επεισοδιακή, με διακοπές, απειλές για μηνύσεις ακόμη και σε βάρος πολιτών και αστυνομικών που βρίσκονταν στην αίθουσα, ενώ δεν έλειψαν και οι στιχομυθίες σε έντονο ύφος μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης του διευθυντή της Σχολής Αλέξη Κούγια και της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου.

Η δίκη ξεκίνησε από το πρωί με εντάσεις, όταν η Εισαγγελέας κατέθεσε στα αναγνωστέα ένα έγγραφο του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το οποίο, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν, έχει συνταχθεί από τον νομικό του σύμβουλο κ. Αθανασόπουλο και πρόκειται για έναν κατάλογο με περιστατικά στα οποία εμπλέκονται σπουδαστές από την Κρήτη κατά τη διάρκεια παρελθόντων ετών.
Σφοδρή αντίδραση υπήρξε από τον κ. Κούγια, ο οποίος μίλησε για ένα ανήθικο δικαστικά έγγραφο, το χαρακτήρισε «παλιανθρωπιά» και έκανε λόγο για προσπάθεια κατάχρησης εξουσίας, ψέγοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον Εισαγγελέα που «έρχεται να γίνει φερέφωνο της πολιτικής αγωγής», όταν το δικαστήριο έχει αποφασίσει να μην παραστεί πολιτική αγωγή.
Εν συνεχεία, κατέθεσε αίτημα να θεωρηθούν απαράδεκτα τα «χαρτιά» αυτά από τη στιγμή που δε φέρουν την υπογραφή του συντάξαντος, δεν προκύπτει αν συντάχθηκαν τότε ή εκ των υστέρων και δεν εισήχθησαν στη δικογραφία κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε και ο συνήγορος της υπεύθυνης της Εστίας Δημήτρης Δήμος, λέγοντας πως πρόκειται για έναν επιλεκτικό πίνακα με επιβαρυντικές συμπεριφορές.
«Πρόκειται για μια εντελώς παράνομη και αντιδεοντολογική προσπάθεια να εισαχθούν στη δικογραφία στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να εισαχθούν. Ζητάμε να εξαχθούν της δικογραφίας ή να μην αναγνωστούν και να μη ληφθούν υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας, με το δικαστήριο να επιφυλάσσεται για το αν το έγγραφο θα αναγνωστεί.
ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Ο κ. Κούγιας έκανε γνωστό, τόσο με δήλωσή του στο δικαστήριο όσο και στα ΜΜΕ εκτός αιθούσης, πως ο πελάτης του υποβάλλει μήνυση κατά του νομικού συμβούλου του ΕΛΓΟ Ανδρέα Αθανασόπουλου, διότι διαπράττει το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου, καθώς αρχικά ανέλαβε την υπεράσπιση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής, στη συνέχεια διενήργησε διοικητική εξέταση χωρίς να είναι ένορκη και εν τέλει μετατράπηκε σε κατήγορό του.
«Κατά την άποψή μου έχει αναλάβει εργολαβικά την υπόθεση αυτή. Στην αρχή εμφανίστηκε με εντολή να υπερασπιστεί τον κ. Μάντζιαρη, ακολούθως έκανε μια ΕΔΕ χωρίς να είναι ένορκη, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει προηγούμενο, και ακολούθως προσπάθησε να παραστεί ως πολιτική αγωγή και όταν αυτό δε κατέστη εφικτό, αν και το γνώριζε ως δικηγόρος, προσπάθησε να ασκήσει καθήκοντα πολιτικής αγωγής χωρίς να έχει δικαίωμα… Λέω ευθέως ότι υποκρύπτει σκοπιμότητα, είναι προσωπική του υπόθεση. 

Αν αυτό το έγγραφο είχε ενδιαφέρον, θα έπρεπε να το έχει δώσει με ΕΔΕ ή νωρίτερα στη δικαιοσύνη.

Το έκανε, κατά την προσωπική μου κρίση, γιατί έχει πληροφορηθεί ότι ο διευθυντής οδεύει σε πανηγυρική αθώωση. 

Δεν είναι δυνατόν με φήμες και προσωπικές απόψεις κάποιων, να καταδικαστούν και να στιγματιστούν έντιμοι άνθρωποι, να χάσουν τη δουλειά τους, μόνο και μόνο γιατί δημιουργήθηκε μια υπόθεση που δυσφήμισε τη Γαλακτοκομική Σχολή, τα Γιάννενα και την Κρήτη ολόκληρη, χωρίς να έχει προκύψει μέχρι τώρα το παραμικρό», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Κούγιας.

ΟΙ  ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Πρώτος, από τους τρεις συνολικά μάρτυρες που εξετάστηκαν χθες, κατέθεσε ένας εκ των καθηγητών της Γαλακτοκομικής Σχολής, ο οποίος είναι και εξ αυτών που υπογράφουν την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Καθηγητών για την αποβολή από τα μαθήματα των τριών σπουδαστών από την Κρήτη, λόγω της ενέργειάς τους να χαράξουν τα χωριά τους σε τοίχο της Σχολής.

Η κατάθεσή του δεν εισέφερε νέα στοιχεία στην υπόθεση, καθώς η όποια πληροφόρηση είχε, προερχόταν από τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής και όχι από σπουδαστές ή άλλους καθηγητές. 

Ο συνήγορος του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής προσπάθησε με τις ερωτήσεις του να καταδείξει ότι ο πελάτης του έλαβε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει τυχόν περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αν και ουδείς τα είχε αξιολογήσει τότε ως σοβαρά, ενώ σε ένα δεύτερο επίπεδο επιχείρησε να δείξει πως είναι υπερβολικά τα όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο για εμφανή σημάδια κακοποίησης του σπουδαστή που δεν ελήφθησαν υπόψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνήγορος υπεράσπισης της υπεύθυνης της Εστίας, θέλοντας να δείξει ότι η εντολέας του ενήργησε και με το παραπάνω, αν και δεν υπήρχε επιβεβαίωση των πληροφοριών για άσκηση βίας στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ενώ ο Κώστας Τζούμας, συνήγορος του πρώην βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, στόχευσε στο ότι το τηλεφώνημα του πελάτη του δεν επηρέασε την απόφαση, από τη στιγμή που ο μάρτυρας και το δικαστήριο αναγνωρίζουν πως ήταν αυστηρή η ποινή της αποβολής.

Στο ίδιο «μοτίβο» συνεχίστηκε και η εξέταση του δεύτερου κατά σειρά μάρτυρα, ενός εκ των φυλάκων της Σχολής, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του δεν είχε δει να συμβαίνει κάτι εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. 

Παράλληλα, περιέγραψε τη σύσκεψη κατά την οποία ο πρώην διευθυντής τους επέστησε την προσοχή μετά την ενημέρωση που είχε για «καψόνια», όπως είπε, προς τον Βαγγέλη, καθώς και ένα περιστατικό, λίγες ημέρες μετά, οπότε υπήρχε φασαρία στο δωμάτιο των Κρητικών, εν απουσία, ωστόσο, του Βαγγέλη. 

Μάλιστα, ο μάρτυρας είχε προσπαθήσει να μάθει από τα παιδιά αν και τι συμβαίνει στον Βαγγέλη, και οι μόνοι που του μίλησαν, ήταν αυτοί που είχαν μεταφέρει το θέμα και στη διεύθυνση της Σχολής, χωρίς να πουν περισσότερες λεπτομέρειες. Από αυτούς μόνο ένας έχει καταθέσει έως σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Τελευταίος κατέθεσε χθες ο εκπαιδευτής-τυροκόμος της Σχολής, ο οποίος επεσήμανε ότι στο δεύτερο έτος, από τον Οκτώβριο του ’14 δηλαδή, είχε καθημερινά μάθημα με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και δεν παρατήρησε μελανιές ή εκδορές πάνω του, ενώ ούτε ο άτυχος σπουδαστής του είχε εκφράσει κάποιο παράπονο, αν και τον είχε ρωτήσει, όπως έκανε σε όλους τους μαθητές.

«ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»
«Θερμό επεισόδιο» απειλήθηκε όταν ένας εκ των πολιτών που παρακολουθούσαν τη δίκη, φώναξε «δεν ντρέπεσαι ρε» προς τον κ. Κούγια, με την πρόεδρο να διατάσσει την αποβολή του από την αίθουσα.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε τη σύλληψή του λέγοντας πως τον μηνύει για λόγω εξύβριση, η πρόεδρος ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία και ακολούθησαν στιγμές απείρου κάλλους, με τον κ. Κούγια να ζητά από μία αστυνομικό να προχωρήσει στη σύλληψη του ατόμου, τον επικεφαλής της να την καλεί να παραμείνει στην αίθουσα και τον κ. Κούγια να απειλεί και τους ίδιους με μήνυση για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη ατόμου που διέπραξε αδίκημα.

Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν με μια δήλωση του κ. Κούγια που καταγράφηκε στα πρακτικά και τη συμφωνία του με την πρόεδρο πως δε θα μετατραπεί η διαδικασία σε «λαϊκό δικαστήριο».

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ενώ από την πλευρά του κ. Κούγια επανήλθε το αίτημα για εκ νέου εξέταση του μάρτυρα που ενημέρωσε τον διευθυντή αρχικά για περιστατικά βίας σε βάρος του Β. Γιακουμάκη και κλήση ενός ακόμη μάρτυρα που ήταν παρών στο τηλεφώνημα του κ. Μαρκογιαννάκη.

Πηγή: agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Μάχη εντυπώσεων και εντάσεις στη δίκη για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7700547133151889815
Σχόλια
item