Τα ανοιχτά θέματα στην ενέργεια που περιμένουν τον Σταθάκη -ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ σε πρώτο πλάνο Τα ανοιχτά θέματα στην ενέργεια που περιμένουν τον Σταθάκη -ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ σε πρώτο πλάνο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τα ανοιχτά θέματα στην ενέργεια που περιμένουν τον Σταθάκη -ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ σε πρώτο πλάνο

Τα ανοιχτά θέματα στην ενέργεια που περιμένουν τον Σταθάκη -ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ σε πρώτο πλάνο
Δύο κρίσιμα για την αξιολόγηση μέτωπα που άφησε ανοιχτά  ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης περιμένουν τον Γιώργο Σταθάκη, μετακομίζοντας από το Σύνταγμα στο υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων.
Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις πάνε από παράταση σε παράταση ακόμη και μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς και για το 17% της ΔΕΗ, που σήμερα βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΪΠΕΔ.
Το θέμα της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, θα πρέπει να κλείσει στο τέλος Νοεμβρίου μετά την ανανέωση της εγγυητικής επιστολής της αζέρικης εταιρείας προς το ΤΑΪΠΕΔ μετά από συνεχείς παρατάσεις εξαιτίας της υπαναχώρησης των αζέρων μετά την τροπολογία Σκουρλέτη που οδήγησε στη μείωση της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ μειώνοντας τα προσδωκόμενα έσοδα από τα τέλη χρήσης δικτύου. 
Οι Αζέροι θεώρησαν ως μονομερή αυτή την ενέργεια και η συμφωνία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς οι αζέροι ζήτησαν τη μείωση του τιμήματος ή την τροποποίηση της ρύθμισης. Στο θέμα παρενέβη και ο πρωθυπουργός αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση.
Έτσι το πρώτο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Σταθάκης, είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Socar, αφού φαίνεται ότι πλέον η υπόθεση θα φύγει και πάλι από το Μαξίμου και θα επιστρέψει στα χέρια του νέου υπουργού.
Το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, που αποτέλεσε και αιχμή για τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Ενέργειας. 
Είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Ιούνιο έχει συμφωνηθεί ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να προσληφθεί από το ΤΑΪΠΕΔ σύμβουλος για την αποκρατικοποιήση του 17% της ΔΕΗ. 
Ωστόσο η πολιτική επιλογή του πρώην υπουργού Ενέργειας να αναδείξει τη διαφωνία του στην πώληση του 17% σε μείζον ζήτημα, το οποίο μάλιστα συνέδεσε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει διαμηνύσει ότι δεν αλλάζει τίποτα για τη ΔΕΗ αν το Δημόσιο πουλήσει το 17% της επιχείρησης.
Πάντως μεταξύ των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουν κλείσει είναι και τα θέματα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ο διαγωνισμός για το 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, ο νέος τρόπος αποζημίωσης της ηλεκτρικής ενέργειας από  ΑΠΕ και ο διαχωρισμός των τριών εταιρειών Παροχής Αερίου σε εταιρείες διανομής και προμήθειας.
Epirusblog Gr
5 of 5
Τα ανοιχτά θέματα στην ενέργεια που περιμένουν τον Σταθάκη -ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ σε πρώτο πλάνο
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 1018959303231901430
Σχόλια
item