Γιάννενα: Μειώσεις τελών, αλλά όχι για όλους

Γιάννενα: Μειώσεις τελών, αλλά όχι για όλους

Έμφαση στο κοινωνικό της πρόσωπο επιχειρεί να δώσει η δημοτική αρχή, προχωρώντας σε νέες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και εντάσσοντας νέες ομάδες πολιτών στις ειδικές κατηγορίες.

Όπως είχε προαναγγείλει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, μιλώντας στον «Η.Α.» στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα ανταποδοτικά τέλη θα παραμείνουν σταθερά για την πλειονότητα των δημοτών, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δυνατότητα μειώσεων. 

Ωστόσο, θα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό απαλλαγής για τις ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι πολύτεκνοι.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα, που θα έρθει προς ψήφιση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση αποτελεί προϊόν συναπόφασης και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της δημοτικής αρχής και κοινωνικών φορέων, αποσκοπώντας στη δικαιότερη και ορθολογικότερη κατανομή των βαρών, αλλά και στην απεικόνιση πραγματικών δεδομένων και αναγκών.
Στόχος είναι ο δήμος να συνεισφέρει στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών κοινωνικά ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Για τις τρίτεκνες οικογένειες προβλέπεται απαλλαγή τελών κατά 45% (από 25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία με τρία προστατευόμενα τέκνα και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα).
Για τις πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται κλιμακωτή απαλλαγή τελών (ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων) για την πρώτη κατοικία και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για το 4ο τέκνο και 3.000 ευρώ για το κάθε τέκνο πέραν του 4ου. 
Πιο συγκεκριμένα απαλλαγή 25% για ένα προστατευόμενο τέκνο (0% σήμερα), 35% για δύο προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα), 45% για τρία προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα) και 55% για τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω (25% σήμερα).
Για τα άτομα με αναπηρία από 67%-80%, προτείνεται η απαλλαγή τελών κατά 30% (25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία και εισοδηματικό κριτήριο (καθαρό και χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα) τα 22.000 ευρώ, και απαλλαγή κατά 50% (από 25% σήμερα) για τα άτομα με αναπηρία από 80% - 100%.
Επίσης, προτείνεται η πλήρης απαλλαγή χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για τα μεταμοσχευμένα άτομα και η διατήρηση των σημερινών απαλλαγών για άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Επιπλέον, προστίθεται μια ακόμη κατηγορία δικαιούχων, αυτή των οικογενειών με δύο συζύγους μακροχρόνια άνεργους και συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6.000 ευρώ. Η απαλλαγή θα ανέρχεται στο 50% για την πρώτη κατοικία.

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
Καμία μεταβολή δεν υπάρχει στα ανταποδοτικά τέλη για οικίες, καταστήματα,πολυκαταστήματα και σούπερ-μάρκετ, παρά μόνο προτείνεται η αύξηση του ειδικού συντελεστή για τις βιομηχανίες ΧΗΤΟΣ και ΗΒΕ από τα 1,5 ευρώ/τ.μ. στα 4,8 ευρώ/τ.μ. , στο ύψος δηλαδή που βρίσκεται ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων αλλά και των πολυκαταστημάτων και σούπερ-μάρκετ όλου του δήμου.
Με δεδομένο πως πέρυσι είχε υπάρξει μια μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, του Σταυρακίου, των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου κατά 12%, με την απώλεια εσόδων να είναι τελικά μικρότερη των 200.000 ευρώ που είχε υπολογιστεί, πολλοί θα περίμεναν να υπάρξουν μειώσεις και πέραν αυτών στις ευπαθείς ομάδες.
Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών για τακτικές αποδοχές μόνιμου προσωπικού, καθώς προγραμματίζεται και δρομολογείται άμεσα η πρόσληψη επτά νέων μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας, η αύξηση κατά 350.000 ευρώ των εργοδοτικών εισφορών μόνιμου προσωπικού και της αποπληρωμής του έργου υπογειοποίησης των κάδων με το ποσό των 130.000 να εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017, προκύπτουν επιπλέον έξοδα που δεν αντισταθμίζονται από άλλες μειώσεις.
agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μειώσεις τελών, αλλά όχι για όλους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7731398443272229292
item