Γιάννενα: Μία πινακίδα με ταυτότητα

Γιάννενα: Μία πινακίδα με ταυτότητα
Η εγκατάλειψη του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου στον οδό Δομπόλη είναι τόσο προφανής που δεν χρειάζεται να συζητηθεί εκ νέου. 

Το θέμα της αξιοποίησης αυτού του ιστορικού κτιρίου που μόνο του το ελληνικό Δημόσιο παράτησε και άφησε αναξιοποίητο μετά τη μεταφορά του πανεπιστημίου στη Δουρούτη, είναι επίσης πολυσυζητημένο. 
Για τον παρατηρητή όμως, τον περιπατητή του δρόμου που σηκώνει πάντα το βλέμμα του ψηλά προς το κτίριο, ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η πινακίδα «Πανεπιστήμιον Ιωαννίνων». Καθαρή, εύληπτη, δυνατή σε ύφος, στέκει εκεί ατάραχη για να σηκώνει το βάρος της κακοφωνίας ολόγυρα. 
Είναι φανερό το μήνυμα που εκπέμπει ακόμα και σήμερα.
Η ίδια η πινακίδα, γράμμα γράμμα, είναι έργο του μεγάλου καλλιτέχνη των Ιωαννίνων Παύλου Βρέλλη, όπως επιβεβαιώσαμε και πρόσφατα. 
Για τον Παύλο Βρέλλη (25/3/1923 – 23/7/2010) δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα από εδώ. Το έργο του, η ζωή του όλη, συνυφασμένη με την τέχνη, είναι αναγνωρισμένη όχι μόνο από τους ειδικούς της τέχνης, αλλά κι από τον κάθε απλό πολίτη αυτού του τόπου. 
Για το πανεπιστήμιο έχει φτιάξει και τον «Αετό της Δωδώνης", σύμβολο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η σελίδα του  Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας, Κέρινα Ομοιώματα www.vrellis.gr προσφέρει το απαραίτητο υλικό για όποιον ενδιαφέρεται.
Από εκεί και πέρα, η πινακίδα του Πανεπιστημίου, πρέπει να διατηρηθεί ανεξάρτητα από την τύχη του κτιρίου. 
Να γίνει τεκμηρίωση της κατασκευής της (με ερωτήματα: Είναι όντως του Παύλου Βρέλλη, πότε κατασκευάστηκε, υπάρχουν προσχέδια κλπ), να προστατευθεί, να πάρει τη θέση της στην τοπική ιστορία, ως το χάραγμα που κρύβει πίσω του, έναν ολόκληρο κόσμο γνώσης και καλαισθησίας. 
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
ele.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μία πινακίδα με ταυτότητα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2989693124348468571
item