Γιάννενα: Γενικόλογες αναφορές χθες από τον Γ.Γ. Επενδύσεων για το νέο Αναπτυξιακό

ESPA EKDHLOSH
Κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών ήταν η χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Επιμελητήριο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο.
Παρόλο που η πρωτοβουλία των δυο τοπικών φορέων ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Λόη Λαμπριανίδη και του συνεργάτη του κ. Γεωργόπουλου, όχι απλά δεν ξεδιάλυνε απορίες και προβληματισμούς δυνητικών επενδυτών και συμβούλων που παρακολούθησαν την εκδήλωση, αντιθέτως έδωσαν την εντύπωση ότι ο καινούργιος Αναπτυξιακός γράφτηκε για… μια άλλη χώρα με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι ομιλητές
Στην ημερίδα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες η Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι ο αναπτυξιακός νόμος για να καταστεί αποτελεσματικός απαιτείται μια σειρά προϋποθέσεων όπως  σταθερό φορολογικό σύστημα, υγιές τραπεζικό σύστημα, γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες, πολιτική σταθερότητα και κυρίως συνέπεια στις υποχρεώσεις του κράτους. 
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και κυρίως η υπερφορολόγηση δεν βοηθά στην δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. 
Στην εισήγησή του ο κ. Λαμπριανίδης, αφού έκανε μια μικρή αναφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο, παρέθεσε μια σειρά στατιστικών στοιχείων, προσπαθώντας να πείσει τους συμμετέχοντες ότι οι προηγούμενοι Νόμοι κινούνταν σε λάθος κατεύθυνση και ότι ο καινούργιος είναι δίκαιος και αναλογικός, ενώ ανέφερε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό! 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις φορολογικές απαλλαγές που προωθούνται με το νέο Νόμο αντί επιδότησης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συμμετεχόντων. 
Στην συνέχεια ο κ. Γεωργόπουλος εξειδίκευσε ορισμένες πτυχές του νέου νόμου και παρουσίασε τα διάφορα καθεστώτα ενισχύσεων που ισχύουν με το νέο νόμο. 
«Χείμαρρος» εμφανίστηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Λαμπριανίδη, περιέγραψε την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και  τις εκκρεμότητες που άφησαν οι προηγούμενοι Αναπτυξιακοί Νόμοι, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επενδυτών που έχει ολοκληρώσει τις εγκεκριμένες επενδύσεις, αλλά θα πάρει την επιδότηση σε διάρκεια πενταετίας, ενώ πολλοί επενδυτές λόγω των αλλαγών που επήλθαν, αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους και μοιραία οδηγούνται σε κλείσιμο. 
Κλείνοντας, τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Λαμπριανίδη για μαζική συμμετοχή επενδυτών στο Νέο Αναπτυξιακό, καθώς μέχρι στιγμής, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Δεκεμβρίου, στην Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει υποβληθεί ούτε μια (!) πρόταση.
Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε γύρος ερωτήσεων/προτάσεων  προς τους εκπρόσωπους του Υπουργείου, αλλά η απάντηση που κυριάρχησε ήταν «από… βδομάδα» και πως «για ότι δεν μπορούμε να κάνουμε, φταίνε οι θεσμοί» δίνοντας την εντύπωση ότι ο καινούργιος Αναπτυξιακός Νόμος, επ’ ουδενί δεν είναι το αναπτυξιακό εργαλείο που περίμενε η αγορά για να γίνει το πολυαναμενόμενο «αναπτυξιακό σοκ».
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Γενικόλογες αναφορές χθες από τον Γ.Γ. Επενδύσεων για το νέο Αναπτυξιακό
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3340377673616174945
item