Άρτα: Προσοχή σε «καμικάζι» ενοικιαστές συνιστά ο Εμπορικός Σύλλογος....Φεσώνουν και εξαφανίζονται Άρτα: Προσοχή σε «καμικάζι» ενοικιαστές συνιστά ο Εμπορικός Σύλλογος....Φεσώνουν και εξαφανίζονται | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Προσοχή σε «καμικάζι» ενοικιαστές συνιστά ο Εμπορικός Σύλλογος....Φεσώνουν και εξαφανίζονται

Άρτα: Προσοχή σε «καμικάζι» ενοικιαστές συνιστά ο Εμπορικός Σύλλογος....Φεσώνουν και εξαφανίζονται

Υπόμνημα στον Δήμαρχο Αρταίων με 4 αιτήματα
Ζητούν ρύθμιση στη ΔΕΥΑ-Α για 36 δόσειςΧτυπούν και φεύγουν ή καλύτερα έρχονται ξεπουλούν και εξαφανίζονται νύχτα αφήνοντας οικονομικές εκκρεμότητες κυρίως προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Πρόκειται για φαινόμενο που εντάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου. Παρουσιάζεται συχνά ως εποχιακό, πότε με πώληση χαλιών και λευκών ειδών, πότε με γιορτινά εποχιακά είδη είτε χριστουγεννιάτικα είτε αποκριάτικα ή πασχαλινά... και μετά από ένα διάστημα δυο ή τριών μηνών γίνονται «καπνός», αφήνοντας πίσω τους απλήρωτα ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και φθορές στους χώρους εγκατάστασης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει καταγράψει το φαινόμενο μέσα από τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών κατά κύριο λόγο, που σπεύδουν έπειτα για το ενδεχόμενο να εντοπίσουν τους εμπόρους που τους εξαπάτησαν.
Έτσι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Χουλιάρας αναφέρει πως όταν στην αρχή τους λέμε να είναι προσεχτικοί, εκείνοι έχοντας πάρει το πρώτο ενοίκιο, θεωρούν ότι ο Σύλλογος υπερβάλει. 
Έπειτα όμως έρχονται και μας δικαιώνουν. Και επειδή είμαστε πριν μίας ακόμη εορταστικής περιόδου θα το πούμε και πάλι να δείχνουν οι ιδιοκτήτες προσοχή. Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί στην τοπική αγορά μέσα στον τελευταίο περίπου ενάμισι χρόνο περίπου έξι με επτά περιπτώσεις. 
Σε μια από αυτές οι έμποροι που έφυγαν νύχτα ξήλωσαν και πήραν μέχρι και τα ράφια του καταστήματος που είχαν νοικιάσει, έχοντας πληρώσει ασφαλώς μόνο το πρώτο ενοίκιο και όχι τα υπόλοιπα δυο και τους υπολοίπους τρέχοντες λογαριασμούς. 
«Δεν είναι παράνομοι από την άποψη ότι ασκούν εμπορική δραστηριότητα, καθότι εμφανίζονται να έχουν μια έδρα επιχείρησης σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και ανοίγουν σε περιφερειακές πόλεις κάτι ως παραρτήματα έχοντας μαζί τους ταμειακή μηχανή. Πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές, ουσιαστικά ξεπουλούν και φεύγουν», διευκρίνισε ο κ. Χουλιάρας.
Επιπρόσθετα όπως εξήγησε παρατηρείται πολλές φορές και το φαινόμενο να ανοίγουν δυο και τρία καταστήματα ταυτόχρονα σε μια πόλη, τα οποία βέβαια μετά από δυο τρεις μήνες κλείνουν όλα ταυτόχρονα. 
Μέρες που είναι, λοιπόν, ας είναι και οι Αρτινοί υποψιασμένοι γιατί στην αρχή θεωρούσαμε όλοι ότι ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, οι δε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν καταστήματα είναι ενθουσιασμένοι αρχικά γιατί παρουσιάζονται ως καλοπληρωτές κλπ, κι όταν τους λέμε προσέχετε εκείνοι θεωρούν ότι έχουμε λόγους να τους δυσαρεστήσουμε. Μετά βέβαια έρχονται και μας τα μεταφέρουν επιβεβαιώνοντάς μας».
Ζητούν συνάντηση με τον Δήμαρχο
Με σχετικό υπόμνημά του ο Εμπορικός Σύλλογος Άρτας ζητά συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρταίων, προκειμένου να συζητηθούν τέσσερα -κατά την δική του θέση- επίμαχα, θέματα. 
Μεταξύ αυτών ως πρώτο θέμα το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου θέτει την αύξηση των δημοτικών τελών. 

Δεύτερο το ζήτημα καθορισμού δόσεων και από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρτας για την πληρωμή οφειλών από περιπτώσεις που δεν κατορθώνουν να καλύψουν εφάπαξ το ποσό κατά τα πρότυπα άλλων ΕΥΔΑΠ, σε Δήμους όπως Θεσσαλονίκης κλπ, που προχωρούν σε ρυθμίσεις 36 δόσεων.
Τρίτον το θέμα του στολισμού της πόλης ενόψει των Χριστουγέννων και τέταρτον το ζήτημα της καθαριότητας ειδικά σε ότι αφορά τους χώρους των πεζοδρόμων.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα ώστε σε επόμενο Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα πρότασης τοπικού επιχειρηματία για την διαμόρφωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού, στα πλαίσια της ΑΔΑΕ ΟΤΑ. 
«Υπάρχει τοπικός επιχειρηματίας που επισήμανε ότι μπορεί και θέλει να αναλάβει την διοργάνωση του Χριστουγεννιάτικου χωριού και αιτούμαστε να έρθει ως θέμα προς την ΑΔΑΕ-ΟΤΑ», επισήμανε ο κ. Χουλιάρας.
Οι εκπτώσεις δεν δελέασαν τους καταναλωτές
Στο μεταξύ με την ολοκλήρωση του δεκαήμερου ενδιάμεσων εκπτώσεων ο Πρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας, υπογράμμισε ότι και η Πανελλήνια έρευνα της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρει για την μειωμένη κίνηση κατά 40%. 
Η αγορά δεν κινήθηκε και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν δελέασαν τους καταναλωτές, πολύ απλά διότι οι οικονομικές τους απολαβές δεν επιτρέπουν αγορές. Σε αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση η Άρτα αλλά πλέον εμφανίζεται ως ένας γενικός κανόνας με τον κ. Χουλιάρα να σημειώνει: «Επιτέλους είδαμε και τα διάφορα ρεπορτάζ να αναφέρονται στην έλλειψη αγοραστικής κίνησης και στην Κυριακάτικη λειτουργία. 
Άρχισαν κάπως να εμφανίζουν την αλήθεια που εμείς από την αρχή υπογραμμίζαμε, ότι δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα ωραρίου λειτουργίας αλλά πρόβλημα ρευστότητας για αγορές και πως η Κυριακάτικη λειτουργία δεν έχει να προσφέρει τίποτε περισσότερο παρά επιπλέον έξοδα για τα εμπορικά καταστήματα. Είπαν δηλαδή κατά κάποιον τρόπο την αλήθεια ότι βόλτα κάνει ο κόσμος όχι όμως ψώνια», είπε χαρακτηριστικά. 
Σε ότι αφορά την τοπική αγορά στο δεκαήμερο εκπτώσεων η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 40%, ενώ στο ερώτημα αν και τα πόσο τα χρήματα που συνέπεσαν με το ίδιο δεκαήμερο και προέρχονταν από τις επιδοτήσεις εμφανίστηκαν στην τοπική αγορά είπε: «Ούτε φράγκο δεν εμφανίστηκε στην αγορά, με εξαίρεση βέβαια τα καταστήματα πωλήσεις γεωπονικών ειδών, λιπασμάτων και γενικά ειδών που αφορούν την καλλιεργητική φροντίδα όπου είχαν οφειλές οι παραγωγοί τις οποίες κάλυψαν με τις επιδοτήσεις τους. Σε άλλα είδη της τοπικής αγοράς δεν υπήρξε κατανάλωση», επισήμανε.
Η Άρτα... κάτω όσο η Κηφισιά 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σταχυολογώντας τα αποτελέσματα πανελλήνιας έρευνας για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μέτρου η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδας καταγράφει σημαντικά στοιχεία και κυρίως αποτυπώνεται σε αυτή το ύψος των εκπτώσεων ανά περιοχή και είδος όσο όμως και οι απαντήσεις εμπόρων για τα συμπεράσματα της αγοραστικής κίνησης από την εφαρμογή του μέτρου. 
Από την ίδια έρευνα αξίζει να σημειωθεί η αποτύπωση για πάνω από 75 πόλεις σε όλη τη χώρα των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοεμβρίου 2016 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, οπότε και προκύπτει ότι κατά μέσο όρο υπήρξε μείωση κατά 13,5%. 
Ωστόσο μεταξύ των πόλεων και αντιστοίχων αγορών με την μεγαλύτερη μείωση συγκαταλέγεται η Άρτα με χαμηλότερη κίνηση έως και 41%, όπως και η Κηφισιά με μείωση περισσότερη του 41%, και αντιστοίχως η Φλώρινα, η Χαλκιδική, τα Φάρσαλα, το Αργοστόλι.
Στην περιοχή της Ηπείρου τα Ιωάννινα συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών όπου δεν παρατηρήθηκε διαφορά ιδιαίτερη πάνω ή κάτω από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, δηλαδή παραμένει στα ίδια επίπεδα και το Αγρίνιο καταγράφει μείωση άνω του 30%.
Σε ότι αφορά την εικόνα των εμπόρων σε σύγκριση με το 2016 για το ίδιο δεκαήμερο τα 2/3 κινήθηκαν χαμηλότερα από πέρυσι, ήτοι το 65% χαμηλότερα, το 29% στα ίδια επίπεδα και το 4% καλύτερα από πέρυσι, ενώ το 19% δεν συμμετείχε.
Για το 60% των εμπόρων το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων δεν έχει επηρεάσει την επισκεψιμότητα στο κατάστημά του, το 58 είναι αντίθετο με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και το 23% μόνο δηλώνει σύμφωνο με το μέτρο.

ixotisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Προσοχή σε «καμικάζι» ενοικιαστές συνιστά ο Εμπορικός Σύλλογος....Φεσώνουν και εξαφανίζονται
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 7264140948956651428
Σχόλια
item