Πιέσεις για να κλείσουν άρον-άρον τη συμφωνία

Πιέσεις για να κλείσουν άρον-άρον τη συμφωνία

Οι δανειστές ετοιμάζουν κείμενο συμφωνίας, γράφει η Αυγή - Τσακαλώτος στη WSJ: «Κινδυνεύουμε αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος» - Μέχρι τέλος του μήνα πρέπει πάση θυσία να κλείσουν όλα- Προγραμματίζουν κατάθεση προαπαιτουμένων και προϋπολογισμού ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κυρίως στο παρασκήνιο και σχετίζονται με τη συνολική συμφωνία που θα πιθανόν υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι αυτές θα επηρεαστούν θετικά από την παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα και τις θετικές δηλώσεις που έκανε στην Αθήνα.

Ωστόσο το κλίμα αρχίζει να γίνεται και πάλι βαρύ, καθώς δεν υπήρξε κανένα μήνυμα σχετικό με το ελληνικό πρόβλημα από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. 


Οι δύο ηγέτες φάνηκε να συζήτησαν όλα τα άλλα, πλην του ελληνικού ζητήματος, ενώ δεν έγινε και καμία αναφορά στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Τον τόνο έδωσε έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διήμερο, προς απάντηση των παραινέσεων Ομπάμα για την ελάφρυνση του χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με δύο απανωτές παρεμβάσεις ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλές μεταρρυθμίσεις να κάνει, αντί να περιμένει μία συμφωνία για το χρέος. 


Η στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επιβεβαίωσε την ακαμψία του Βερολίνου στο συγκεκριμένο θέμα, επιβεβαιώνοντας ότι λόγω των γερμανικών εκλογών είναι δύσκολο το δίδυμο Μέρκελ - Σόιμπλε, που είναι υπό πίεση από τα ακροδεξιά, να κάνει υποχωρήσεις στο ελληνικό θέμα.

Η σκληρή πραγματικότητα, μετά το «διάλειμμα Ομπάμα», επέστρεψε για την ελληνική κυβέρνηση και με τη μορφή των απαιτήσεων που διατυπώνουν οι άνθρωποι της Τρόικας στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση: στο τραπέζι βρίσκονται και τα δημοσιονομικά θέματα, καθώς οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» ύψους 1 δισ. στους στόχους της επόμενης χρονιάς, αλλά και την εκπλήρωση εκείνων του 2016.

Η κατάσταση είναι μάλλον ασφυκτική για την κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική ομάδα, καθώς η στρατηγική της πάση θυσία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ενός του Νοεμβρίου -ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το χρέος- είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για νέες υποχωρήσεις. 


Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρξουν «καλές ειδήσεις» για το χρέος πολύ σύντομα, που θα επισκιάσουν την όποια επώδυνη συμφωνία για τα εργασιακά, αλλά δεν είναι βέβαιη ότι τυχόν λήψη νέων μέτρων μπορεί να υπερκεραστεί από την υπόσχεση που θα δώσουν οι δανειστές για τη μελλοντική ελάφρυνση των βαρών.

Την ίδια ώρα η Αυγή στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συντάσσουν κείμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση το οποίο θα συζητήσουν με την ελληνική πλευρά τα επόμενα 24ωρα.

Στη Βουλή προαπαιτούμενα και προϋπολογισμός ως τις 11 Δεκεμβρίου
Με εξπρές διαδικασίες θα λειτουργήσει για μια ακόμα φορά η Βουλή προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις νομοθετικές υποχρεώσεις της που συνδέονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη πρωί θα ολοκληρωθεί η ψήφιση διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης πρατηρίων υγρών καυσίμων ενώ το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

Η κοινοβουλευτική κορύφωση αναμένεται την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου καθώς αναμένεται να κατατεθούν και να ψηφιστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες τουλάχιστον δύο πολυνομοσχέδια - «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (εργαλειοθήκη, εργασιακά κ.α.).

Τέλος, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια 6 ή 7 Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί 10 ή 11 του ίδιου μήνα.


Τσακαλώτος στη Wall Street Journal: «Κινδυνεύουμε αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος»
Έκκληση στη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες ή σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην επταετή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα απευθύνει μέσω της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Τονίζει ακόμα ότι ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις... τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (σ.σ. η ευρωζώνη) δεν λειτουργεί» προσθέτει με νόημα.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνέντευξη εκφράζει την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017 στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την εφημερίδα να σημειώνει ότι αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν το χρέος της Ελλάδας καταστεί βιώσιμο.

Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή» συμπληρώνει.

Ο Ευκλείδης Τακαλώτος, πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. Η ελάφρυνση χρέους δεν μεταφράζεται σε σημαντικό κόστος για τον μέσο ψηφοφόρο στο Αμβούργο υποστηρίζει στη WSJ o Έλληνας ΥΠΟΙΚ. 


Αντίθετα κατά τον ίδιο αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις αν λάβει την ελάφρυνση του χρέους. 

«Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τυχόν αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο όπως το σχεδιάζει «και αυτό θα είναι μειονέκτημα και της Ελλάδας και των πιστωτών της».

Κατά τον υπ. Οικνομικών ο συνδυασμός ελάφρυνσης χρέους, αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και ανάκαμψης της οικονομίας θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει στις αγορές και να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου στο τέλος του 2017 ή τις αρχές του 2018.

Ο κ. Τσακαλώτος επικρίνει επίσης το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει το ζωνάρι ακόμα περισσότερο αντί να την βοηθά να βρει κάποιον χώρο με βοήθεια από την ελάφρυνση του χρέους που και το ΔΝΤ θέλει. 


Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θέλουν μια διαφορετική αλληλουχία με τους στόχους για την ελάφρυνση χρέους και της λιτότητα να κινούνται παράλληλα.

epirusblog.gr
5 of 5
Πιέσεις για να κλείσουν άρον-άρον τη συμφωνία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4488238284955553009
item