Γιάννενα: Η τηλεπισκόπηση μετράει πόσο «πράσινη» είναι η Παμβώτιδα

PAMBOTIDA THLESKOPHSH
Ένα νέο πολύ χρήσιμο «εργαλείο» το οποίο αξιολογεί τον ευτροφισμό της Παμβώτιδας, μόνιμο «εφιάλτη» για τη λίμνη και το οικοσύστημά της, έχει στη διάθεσή του ο Φορέας Διαχείρισής της.
Πρόκειται για την τηλεπισκόπηση, μια μέθοδο που, όπως αποδείχθηκε ήδη στην πράξη, μπορεί να αποτυπώσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τροφική κατάσταση της Παμβώτιδας αλλά και οποιασδήποτε άλλης λίμνης σε μεγάλη κλίμακα, με μικρό κόστος και σε σύντομο χρονικό διάστημα. 
Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία παρουσιάστηκε από τον Φορέα της λίμνης στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας, δεν αποτελεί φυσικά μέτρο προστασίας του ευαίσθητου λιμναίου οικοσυστήματος. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μέτρηση του προβλήματος, συμβάλλοντας έτσι και στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ασφαλής μέτρηση
Ο ευτροφισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την Παμβώτιδα, όπως εξάλλου και για πολλές άλλες λίμνες ανά την Ελλάδα, το οποίο γίνεται πιο αισθητό τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες. Η ασφαλής μέτρησή του λοιπόν είναι ένα ουσιαστικό βήμα προκειμένου να ξέρουν οι επιστήμονες με τι έχουν να κάνουν. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας στο πρόσφατο συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της τηλεπισκόπησης, με τη βοήθεια σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών.
Η έρευνα εκπονήθηκε από τον Αγρο-Οικολόγο και Περιβαλλοντολόγο του Φορέα Παναγιώτη Νίτα, τον Αναπλ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωλογίας – Υδατικών Πόρων Ιερόθεο Ζαχαρία και τον Επίκ. Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Νικόλαο Κούτσια του Παν/μίου Πατρών.

«Βλέπει» τον ευτροφισμό
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος της έρευνας ήταν η ποσοτική συσχέτιση των δεδομένων πεδίου της χλωροφύλλης –α και εκείνων που υπολογίστηκαν από τις φασματικές τιμές ανάκλασης των διαύλων των δορυφορικών εικόνων Landsat.
Με την εφαρμογή στατιστικής ανάλυσης και συστημικής μοντελοποίησης υπολογίστηκε η χωρική κατανομή της χλωροφύλλης–α σε όλη την επιφάνεια της λίμνης και ο υπολογισμός ενός δείκτη τροφικής κατάστασης. 
Σκοπός ήταν η αποτίμηση της ικανότητας του υπολογισμού των τροφικών επιπέδων της λίμνης με τη χρήση της τηλεπισκόπησης. Όπως διαπιστώθηκε, τα αποτελέσματα της μεθόδου συμφωνούσαν με αυτά του πεδίου και προσέγγιζαν την πραγματικότητα.
Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν ότι η τηλεσκόπηση παρέχει πληροφορίες για τα διαφορετικά επίπεδα ευτροφισμού σε διάφορες περιοχές τις λίμνης και μπορεί να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση του ευτροφισμού των λιμνών σε μεγάλη κλίμακα. Η χρήση της αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδατικών πόρων.

Στο συνέδριο Οικολογίας
Ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Πέτρο Τσουμάνη στο συνέδριο Οικολογίας, το οποίο είχε τίτλο «150+ χρόνια Οικολογίας: δομές, δεσμοί, δυναμικές και στρατηγικές επιβίωσης» και διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πέρα από την ανακοίνωση για την τηλεπισκόπηση, έκανε άλλη μία με τίτλο «Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας».
 Σ’ αυτή περιλαμβάνονταν δραστηριότητες του Φορέα όπως το πρόγραμμα καταγραφής ορνιθοπανίδας της λίμνης, η απογραφή του αναπαραγόμενου πληθυσμού του Κιρκινεζιού σε οικισμούς του λεκανοπέδιου Ιωαννίνων, καθώς και το σε εξέλιξη πρόγραμμα των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Φορέα Παμβώτιδας με αντικείμενο την οικολογική και γενετική μελέτη της ακρίδας Chorthippus lacustris, ενδημικού είδους της Ηπείρου. Δράσεις που απέσπασαν θετικά σχόλια από το κοινό του συνεδρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η τηλεπισκόπηση μετράει πόσο «πράσινη» είναι η Παμβώτιδα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 756480073149706825
item