Γιάννενα: «Γόρδιος δεσμός» τα αδέσποτα Γιάννενα: «Γόρδιος δεσμός» τα αδέσποτα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Γόρδιος δεσμός» τα αδέσποτα

Γιάννενα: «Γόρδιος δεσμός» τα αδέσποτα

Ευρεία σύσκεψη για το θέµα των αδέσποτων σκύλων στους χώρους του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, µετά την απόφαση της Συγκλήτου, αλλά και ευρύτερα στην πόλη, θα πραγµατοποιηθεί αύριο, εκτός απροόπτου, µε πρόσκληση του δήµου Ιωαννιτών σε όλους τους φορείς και τις αρχές.

Η Αστυνοµική διεύθυνση, οι φιλοζωϊκές οργανώσεις, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος και κάθε εµπλεκόµενος ή µη φορέας που µπορεί να προτείνει κάποια λύση, αναµένεται να δώσουν το παρών, για ένα θέµα που λαµβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως στην Πανεπιστηµιούπολη, όπου έχει συγκεντρωθεί ένας µεγάλος αριθµός αδέσποτων.

Από την πλευρά του δήµου, όπως, άλλωστε δήµαρχοι και άλλων δήµων σηµείωσαν πρόσφατα στη συνάντηση που είχαν µε τον πρώην –πλέον- υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθµισης Π. Κουρουµπλή, θεωρείται αναγκαία η αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των Καταφυγίων και τη διαχείριση των ζώων.

Πέρα από τα λειτουργικά ζητήµατα, όπως οι πόροι και το προσωπικό, είναι κοινό µυστικό ότι η λειτουργία Καταφυγίου καταλήγει να δίνει ένα επιπλέον άλλοθι σε όλους όσοι εγκαταλείπουν τα ζώα τους, χωρίς τύψεις και χωρίς φυσικά να σκεφτούν τις συνέπειες. 

Έτσι, ενώ σήµερα το καταφύγιο των Ιωαννίνων θα έπρεπε να φιλοξενεί περί τα 50 ζώα, φιλοξενεί περισσότερα από 150, ενώ δεκάδες είναι εκείνα που έχουν επανενταχθεί. Ακόµη και αν η επανένταξή τους γίνεται σε διάφορα σηµεία, το Πανεπιστήµιο και άλλα σηµεία όπου τα ζώα βρίσκουν τροφή, είναι λογικό να συγκεντρώνουν µεγάλο αριθµό.

Το µεγαλύτερο, βέβαια, ζήτηµα προκύπτει στο θέµα της επανένταξης και τους όρους µε τους οποίους γίνεται, ενώ οξύνεται, όταν µιλάµε για ζώα που, λόγω της έλλειψης τροφής και της ένταξής τους σε αγέλες ή για άλλους λόγους, π.χ. έχουν δεχθεί κακοποίηση, εµφανίζουν επιθετική συµπεριφορά, δικαιολογηµένη και αδικαιολόγητη.

Πρόκειται για ένα πραγµατικά δύσκολο ζήτηµα, το οποίο καλούνται να αντιµετωπίσουν οι αρχές και κυρίως ο δήµος Ιωαννιτών, µε τις καταγγελίες για επιθέσεις που φτάνουν στην Εισαγγελία να αυξάνονται συνεχώς. 

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό κόστος είναι µεγάλο για δραστικές ενέργειες εις βάρος των αδέσποτων, τις οποίες δήµος, Εισαγγελία, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυµούν.

Η «χρυσή τοµή», ωστόσο, µοιάζει µε ουτοπία στην κατάσταση που βρισκόµαστε και για τον λόγο αυτό είναι σηµαντικό να κατατεθούν από όλες τις πλευρές προτάσεις ουσιαστικής και δίκαιης για όλους, ανθρώπους και ζώα, επίλυσης του ζητήµατος.

Νέα καταγγελία για επίθεση
Πριν καλά-καλά δει το φως της δηµοσιότητας η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστηµίου να ζητήσει την αποµάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τους χώρους του, µια ακόµη επίθεση σε φοιτητή από αδέσποτο σκύλο, εντείνει την ανησυχία.

Σε ανοιχτή επιστολή, ο φοιτητής του τµήµατος Πληροφορικής Χ.Κ. περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτα σκυλιά στον χώρο στάθµευσης έξω από την Κεντρική Βιβλιοθήκη, µε αποτέλεσµα να µεταβεί στο νοσοκοµείο «Χατζηκώστα», όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.

«Η επίθεση ήταν απλώς θέµα χρόνου να συµβεί και δε γνωρίζω εάν και άλλοι συµφοιτητές µου έχουν βρεθεί στην ίδια κατάσταση µε αυτήν που εγώ ήρθα δυστυχώς αντιµέτωπος σήµερα. 

Το µόνο βέβαιο είναι ότι µεγάλος αριθµός φοιτητών φοβάται να κυκλοφορήσει µέσα στο πανεπιστήµιο, πολλοί αποφεύγουν τα απογευµατινά τους µαθήµατα και εργαστήρια ή µένουν νηστικοί. 

Είναι, όµως, κρίµα και στενάχωρο για το πανεπιστήµιό µας, που θεωρείται χώρος µόρφωσης, πολιτισµού και κατά τα άλλα ασφάλειας, να έχει αυτή την εικόνα παραµέλησης και αγριότητας… 

Ως πάσχων και φοιτητής που αγαπάει το πανεπιστήµιο του, ζήτω από κάθε αρµόδια υπηρεσία να αναλάβει δράση και να αποµακρύνει τα σκυλιά από τον χώρο του πανεπιστηµίου, καθώς όχι µόνο είναι επικίνδυνα αλλά δεν έχουν θέση εδώ», αναφέρει ο φοιτητής.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Γόρδιος δεσμός» τα αδέσποτα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 4383473268374537952
Σχόλια
item