Γιάννενα: Δικαστικό σήριαλ... φρενάρει το Ίδρυμα Αγάπιου Τόλη!

Γιάννενα: Δικαστικό σήριαλ... φρενάρει το Ίδρυμα Αγάπιου Τόλη!

Το... σήριαλ του υπό σύσταση Ιδρύματος «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη» στους Κήπους Ζαγορίου συνεχίζεται, για τέταρτη και πλέον χρονιά, και όπως φαίνεται, θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια!

Αιτία, η συνεχιζόμενη, από χρόνια, δικαστική διαμάχη, μεταξύ δύο κληρονόμων του συλλέκτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πρωτομαγιά του 2012.


Συγκεκριμένα, το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων, με απόφασή του (υπ’ αριθ. 108/2014) έκρινε δεκτή την έφεση της Φωτεινής Χρήστου Δέρβα, με την οποία η ιδία προσέβαλε σχετική απόφαση του Μονομελούς  Πρωτοδικείου Ιωαννίνων (από 18.5.2012 πράξη και το 293/2012 πρακτικό του).


Σημειώνεται ότι το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το κείμενο αυτό (το κείμενο που φέρεται ως διαθήκη) δεν συνιστά υποστατή διαθήκη και ως εκ τούτου η δημοσίευσή του ως διαθήκη ήταν αδύνατη...».


Ο Δημήτριος Δέρβας (ο έτερος εκ των κληρονόμων), άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου τριτανακοπή κατά της ανωτέρω απόφασης, την οποία το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολό της, ως αβάσιμη (αριθμός απόφασης 216/ 2015).


Ήδη, κατά της ανωτέρω απόφασης, ο Δημήτριος Δέρβας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον Άρειο Πάγο. Η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί... Το Μουσείο παραμένει βέβαια κλειστό!


Πρέπει να τονιστεί ότι, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών (1152485/5410/Α001 έγγραφο), «...το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων, με την, από 26/1411-2012, γνωμοδότησή του, έκρινε ότι προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με την έκδοση ή μη Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να εγκρίνεται η σύσταση του κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη», θα πρέπει να προηγηθεί η εξέταση του κύρους των δύο ιδιόγραφων διαθηκών, από το αρμόδιο δικαστήριο, κατόπιν αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον και σε περίπτωση εγκυρότητας, να προσδιοριστεί το ακριβές περιεχόμενό τους, καθώς από το δυσανάγνωστο γραφικό χαρακτήρα του διαθέτη, δεν προκύπτει αν αυτό συνάδει με το περιεχόμενο της συστατικής πράξης του ιδρύματος».


Σημειώνεται ότι το 2015, υπεγράφη «Μνημόνιο Συνεργασίας», μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζαγορίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Οι ως άνω συμβαλλόμενοι φορείς, ήτοι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ζαγορίου, δεσμεύονται να εξαντλήσουν κάθε δυνατή προσπάθεια και συμβολή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκομένους φορείς και πρόσωπα, για την άμεση έγκρισή του ως άνω ιδρύματος, για την περαιτέρω λειτουργία του λαογραφικού μουσείου από το ίδρυμα με την επωνυμία «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη».


Δεν έγινε γνωστό σε ποιές ενέργειες προέβησαν οι ανωτέρω φορείς, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας. Οι Ζαγορίσιοι αναμένουν απάντηση...


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δικαστικό σήριαλ... φρενάρει το Ίδρυμα Αγάπιου Τόλη!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2880974603037216252
item