Γιάννενα: Το βάρος στην περιφέρεια Γιάννενα: Το βάρος στην περιφέρεια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Το βάρος στην περιφέρεια


Αποτέλεσμα εικόνας για περιφέρεια ιωαννινων

«Άνοιγμα» στις δημοτικές ενότητες κάνει η δημοτική αρχή, με το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης, να περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις, προβλέποντας πόρους σχεδόν μισού εκατομμυρίου για κάθε ενότητα, με αυτή της Παμβώτιδας να έχει την «τιμητική» της και επιπλέον κονδύλια.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ιωαννιτών, με έργα και μελέτες προϋπολογισμού κοντά στα 15 εκ. ευρώ, χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των δήμων της χώρας από τους εισηγητές, τον αντιδήμαρχο Έργων Γιάννη Λιόντο και τον αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Θανάση Μανταλόβα. Μάλιστα, όπως τόνισαν, σε συνδυασμό με τα έργα του ΕΣΠΑ και τα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια, το τεχνικό πρόγραμμα στο τέλος του 2017 θα ξεπεράσει τα 25 εκ. ευρώ.


Έμφαση στην ποιότητα των έργων έδωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, λίγο πριν την ψηφοφορία για την έγκριση του προγράμματος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι το πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.

«Ενοχλείται η αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς γι’ αυτή, η δημοτική αρχή παρουσιάζει έναν δομημένο σχεδιασμό. Εμείς δημιουργούμε για τους πολίτες. Αξιοποιούνται οι ίδιοι πόροι, μέσα από το πρόγραμμα που καταθέτουμε σήμερα, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ και συνεχίζουμε με συνέργειες. Είτε αρέσει είτε όχι, καταθέτουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα που αντιστοιχίζεται με τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη και αυτό οφείλεται στην ορθή διαχείριση», σημείωσε.

«Σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε, διεκδικούμε και υλοποιούμε βήμα-βήμα, σε βάθος πενταετίας», σημείωσε ο κ. Λιόντος στην εισήγησή του και τόνισε ότι δίνεται προτεραιότητα σε μελέτες και έργα υποδομής σε όλες ενότητες, ενώ παράλληλα, υπάρχει προετοιμασία και ωρίμανση μελετών, ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος να διεκδικήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που θα προκύψει.

«Σε πείσμα των καιρών και των πολιτικών που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία την αυτοδιοίκηση, ο δήμος Ιωαννιτών πάει κόντρα στο ρεύμα. Για τρίτη φορά, καταθέτουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, γιατί πετύχαμε στη διάρκεια τελευταίων χρόνων, μέσα από μια κλειστή και ορθολογική διαχείριση, να έχουμε ίδιους πόρους, πολλαπλάσιους των επιχορηγήσεων που έρχονται από το κεντρικό κράτος. 

Στο τέλος του 2017 είμαι σίγουρος πως θα ξεπερνούμε σε δημοπρατήσεις τα 16 εκ. ευρώ και, αν προσθέσουμε έργα που σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί, τα επόμενα δύο χρόνια ο προϋπολογισμός των έργων θα υπερβαίνει τα 25 εκ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ένα πρότυπο Κέντρο για το Παιδί στο παλιό Άσυλο Ανιάτων σκοπεύει να δημιουργήσει ο δήμος Ιωαννιτών και μέσα στο 2017 μπαίνει σε «εφαρμογή» ο σχεδιασμός, που αποτυπώθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και σε πρόσφατη συνάντηση με την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες για τον σκοπό αυτό.

Στο τεχνικό πρόγραμμα, που συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση, περιλαμβάνονται η στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου του Παιδιού στις εγκαταστάσεις του παλιού Ασύλου, ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση του έργου, απαιτείται να «κυλήσει πολύ νερό», ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

Δύο ακόμη μελέτες νέων έργων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σε επίπεδο βελτίωσης της ποιότητας ζωής, αφορούν τη δημιουργία ποδηλατικού πάρκου Bike Park στη δημοτική ενότητα Παμβώτιδας, με οριοθέτηση ποδηλατικών διαδρομών, και την ενεργειακή αναβάθμιση του ΚΕΠΑΒΙ και μετατροπή του σε «ευφυές κτίριο» ως πυρήνα διοικητικής και λειτουργικής ενοποίησης δημοτικών υπηρεσιών.

Στους νέους κωδικούς περιλαμβάνονται ακόμη οι αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Απορριμμάτων και των εγκαταστάσεων του εργοταξίου.

Επίσης, περιλαμβάνονται η μελέτη για την ανέγερση νηπιαγωγείου στη θέση «Παλαιά Στρατιωτικά Αρτοποιία», με τη διακήρυξη του συνοπτικού διαγωνισμού για την εκπόνησή της μελέτης να έχει βγει στον «αέρα» από τις 25 Νοεμβρίου, αθλητικοί χώροι σε Κιάφα και Καλούτσανη, ασφαλτοστρώσεις σε κεντρικούς δρόμους (Μπιζανίου - ΚΑ’ Φεβρουαρίου) και σημαντικά έργα για σχολικά κτίρια, μέσα από τρεις εργολαβίες.

Αποκέντρωση πορων
Προτεραιότητα στις δημοτικές ενότητες με μια σειρά μικρών αναβάθμισης αλλά και μεγαλύτερων έργων, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, δίνει ο δήμος Ιωαννιτών γα το 2017.

Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου περιλαμβάνεται μια σειρά έργων υποδομών σε Παμβώτιδα, Ανατολή, Μπιζάνι, Πέραμα και Νησί, αλλά και στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με έμφαση σε Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Μάρμαρα και στο παραλίμνιο μέτωπο.

Ειδικότερα, πρόκειται για έργα βασικής υποδομής στον Κατσικά, αναβάθμισης και βελτίωσης υποδομών σε ολόκληρη τη δημοτική ενότητα Παμβώτιδας και τις δημοτικές ενότητες Ανατολής, Μπιζανίου, Περάματος και Νήσου, κατασκευής βασικής υποδομής στη νέα επέκταση της δημοτικής κοινότητας Πεδινής, ανακατασκευής και βελτίωσης οδοστρώματος δημοτικών οδών, βελτίωσης πάρκων και πλατειών, αισθητικής αναβάθμισης παραλίμνιου αστικού μετώπου (από την πλατεία Μαβίλη έως το πάρκο Κατσάρη), καθώς και αναβάθμισης των δημοτικών κοινοτήτων Σταυρακίου, Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι αφορά κάθε γειτονιά, με ιδιαίτερη έμφαση στις δημοτικές ενότητες και στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους, όπως στην Κιάφα, αλλά και σε αυτούς των σχολείων.

Κάθε δημοτική ενότητα θα έχει ένα δικό της μικρό τεχνικό πρόγραμμα με ένα κονδύλι της τάξης των 500.000 ευρώ, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι τοπικοί πρόεδροι σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Στην Παμβώτιδα το κονδύλι αυτό θα είναι αυξημένο και περιλαμβάνει τη βελτίωση υποδομών και την ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου.

Ασφαλτοστρώσεις, παιδικές χαρές (το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη), αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πεζοδρόμια, περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Κριτική από την αντιπολίτευση
Με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, αλλά θεωρώντας το ένα «κίνητρο» για να γίνει κάτι και επιπλέον, επειδή περιλαμβάνει μια σειρά έργων που έρχονται από το παρελθόν και τη δική της θητεία, η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία ψήφισε θετικά στο τεχνικό πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Οι εισηγητές Βασίλης Κοσμάς και Σπύρος Κωνσταντόπουλος έκαναν λόγο για έναπλασματικό τεχνικό πρόγραμμα, διότι, όπως είπαν, εγγράφονται έργα τα οποία ούτε είναι δυνατόν να γίνουν τεχνικά μέσα σε έναν χρόνο, ούτε εξασφαλισμένες πιστώσεις υπάρχουν.

Παράλληλα, έθεσαν ερωτήματα για την έλλειψη νέων έργων στο ΕΣΠΑ, για τα έργα που δεν εγγράφονται, αλλά και για ασάφειες ως προς τα έργα στις δημοτικές ενότητες.

«Συνεχώς λόγια και έργα πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας.
Για έναν δήμο «τριών ταχυτήτων» και εγκατάλειψη ορισμένων δημοτικών ενοτήτων έκανε λόγο εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα. 

Πολίτες για την Ανατροπή» ο Βαγγέλης Καραμπίνας, ενώ επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι δεν έκανε απολογισμό στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός υλοποίησής του. «Υπάρχουν έργα συνεχιζόμενα και επαναλαμβανόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια. Και πέρυσι είχατε βάλει ψηλά τον πήχη. Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν», σημείωσε, καταψηφίζοντας το πρόγραμμα.

Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με εισηγητή τον Κώστα Κυριαζή, αν και χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε ότι τα νέα έργα είναι μόλις 1,5 εκ. περισσότερα από πέρυσι και ότι είναι ένα πρόγραμμα χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, καθώς δε δείχνει το όραμα της δημοτικής αρχής για την πόλη. «Είναι ένα πρόγραμμα απλά συντήρησης της υπάρχουσας κατάστασης, και γι’ αυτό το καταψηφίζουμε», σημείωσε.

«Τι είχες Γιάννη, τι ‘χα πάντα», σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας και καταψήφισε το πρόγραμμα, σημειώνοντας πως κάθε χρόνο περιλαμβάνονται έργα που δεν υλοποιούνται, ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τους θεσμοθετημένους πόρους, καθώς η κρατική επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται.

«Μνημονιακό» χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Σωτήρης Μαλάμος, καταψηφίζοντας και αυτός, καθώς είπε πως εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές και δημοτικές ενότητες.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Το βάρος στην περιφέρεια
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1122064269291817726
Σχόλια
item