Θεσπρωτία: Δυνατό ξεκίνημα για το μανταρίνι «Κλημεντίνη» και στην Θεσπρωτία Θεσπρωτία: Δυνατό ξεκίνημα για το μανταρίνι «Κλημεντίνη» και στην Θεσπρωτία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Δυνατό ξεκίνημα για το μανταρίνι «Κλημεντίνη» και στην Θεσπρωτία

Θεσπρωτία: Δυνατό ξεκίνημα για το μανταρίνι «Κλημεντίνη» και στην Θεσπρωτία
Πολύ καλά έχει ξεκινήσει η φετινή εµπορική σεζόν για το µανταρίνι, καθώς η ζήτηση γι’ αυτό είναι σηµαντική και οι τιµές για τους παραγωγούς στα 37-40 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο στις περισσότερες περιοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου.

Η ζήτηση και οι τιµές σχετίζονται µε τη µειωµένη παραγωγή πανελλαδικά (Κρήτη, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Αργολίδα), µείωση που παρατηρείται γενικότερα τόσο στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή όσο και στο αβοκάντο.

«Η µείωση είναι περίπου 40% σε σχέση µε µία κανονική σεζόν λόγω και του χαλαζιού και των βροχοπτώσεων κατά την καρπόδεση», λέει στην Agrenda ο γεωπόνος και παραγωγός, Ηλίας Ντίνης. 
Όπως εκτιµά ο κ. Ντίνης, φαίνεται ότι θα είναι καλή η σεζόν για τις Κληµεντίνες, που έχουν ξεκινήσει να µαζεύονται εδώ και 10 ηµέρες και τώρα πωλούνται από τους παραγωγούς έναντι 37-40 λεπτών το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι που την αντίστοιχη περίοδο οι τιµές ήταν στα 30 λεπτά πέφτοντας στη συνέχεια ακόµα χαµηλότερα. 
Γενικότερα, τα προηγούµενα 3-4 χρόνια η παραγωγή ήταν αυξηµένη και οι τιµές πιεσµένες.
Στην περιοχή έχουν µπει πολλά όψιµα µανταρίνια (Νόβα), που πέρυσι πωλήθηκαν από τους παραγωγούς στα 35 λεπτά το κιλό κατά µέσο όρο, ενώ παλαιότερα οι τιµές τους ξεπερνούσαν τα 50 λεπτά το κιλό. 
Εκτός του ότι έχουν µπει περισσότερα Νόβα πλέον στην αγορά, η πτώση των τιµών έχει να κάνει και µε το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα γευστικά και δεν ξεφλουδίζονται εύκολα.
thesprotikospalmos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Δυνατό ξεκίνημα για το μανταρίνι «Κλημεντίνη» και στην Θεσπρωτία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4280125434443520063
Σχόλια
item