Γιάννενα: Κεκτημένο, η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ιωαννιτών Γιάννενα: Κεκτημένο, η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ιωαννιτών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κεκτημένο, η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ιωαννιτών

Γιάννενα: Κεκτημένο, η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ιωαννιτών
Την ώθηση και τα εφόδια εκείνα προκειμένου να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών επιλογών, διαθέτει πλέον ο δήμος Ιωαννιτών, όπως αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον οικονομικό απολογισμό του 2015.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας κατά τη διάρκεια της χθεσινής, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συνεδρίασης, υποστήριξε πως ο Δήμος στέκεται «όρθιος» στην κρίση και πλέον διαθέτει μια αδιαμφισβήτητη «οικονομική υγεία».

Ακόμη, ο κ. Μπέγκας, τόνισε με έμφαση πως ο δήμος διαθέτει και τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, παρουσίασε τα στοιχεία του απολογισμού, τα οποία όπως είπε, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για το ότι η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλει η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπιστούν παθογένειες που ταλάνιζαν επί δεκαετίες το Δήμο Ιωαννιτών, αποδίδει καρπούς σε όφελος των πολιτών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, φάνηκε επίσης, πως παρά το γεγονός πως το 2015, συνέβησαν πρωτόγνωρα γεγονότα, με κλειστές τράπεζες, έλεγχο κεφαλαίων και απρόβλεπτη υπερφορολόγηση και παρά το ότι ο Δήμος Ιωαννιτών εξακολουθεί να πληρώνει «αμαρτίες» του παρελθόντος με χρέη από δάνεια, αλλά και την κακοδιαχείριση, η οικονομική του βιωσιμότητα αποτελεί πλέον κεκτημένο, και δίνει στη Δημοτική Αρχή την ώθηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σημαντικών στρατηγικών επιλογών.

«Συνεχίζουμε να βρίσκουμε μπροστά μας τετελεσμένα που έρχονται από το παρελθόν αλλά και να αντιμετωπίζουμε ένα κράτος – «εχθρό» των Δήμων. Παρόλα αυτά ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται όρθιος και αποτελεί την εξαίρεση σε μια απογοητευμένη, κουρασμένη και οικονομικά γονατισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση που φλερτάρει καθημερινά με τη χρεωκοπία», υπογράμμισε ο κ. Γιωτίτσας.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε χθες πως η συνεχής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου αποδεικνύεται επίσης τόσο από τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών δεικτών, όσο και από την έκθεση ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών εκτιμητών και τις παρατηρήσεις που τη συνοδεύουν.

Είναι ενδεικτικοί ορισμένοι δείκτες που παρουσίασε χθες ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών:
• Το 2015 πληρώθηκαν περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ σε Δάνεια, φόρους, τόκους υπερημερίας, ΙΚΑ ΑΔΕΙ, ρυμοτομίες. Δαπάνες που είτε έρχονται από την κακή οικονομική διαχείριση προηγούμενων Δημοτικών Αρχών ή μας φόρτωσε η κεντρική εξουσία (φόρος εισοδήματος για μισθώματα).
• Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνθηκαν σε δράσεις για τον Πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική μέσω των Νομικών προσώπων, αυξημένες ελαφρώς μάλιστα σε σχέση με το 2014.
• Εισπράχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές του παρελθόντος (περισσότερα από όσα είχαμε προϋπολογίσει), σε μια χώρα με κλειστές τράπεζες και capital controls στο 2ο μισό του έτους.
• Εισπράχθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ από οφειλές προηγούμενων ετών που βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά (1,4 εκατομμύρια από τις εταιρίες πόσιμου νερού).
• Στα ίδια έσοδα  (διαχείριση ακίνητης και κινητής περιουσίας, ανταποδοτικά τέλη, από λοιπά τέλη – δικαιώματα –παροχή υπηρεσιών, φόρους και εισφορές, λοιπά τακτικά έσοδα και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που βεβαιώνονται για πρώτη φορά) υπερβήκαμε τα 17 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε κάποιες κατηγορίες (προσκυρώσεις, τέλη κοινόχρηστων χώρων) ξεπεράσαμε τους στόχους.
• Περιορίσαμε τη δημιουργία νέων οφειλών. Από τα βεβαιωμένα το 2015 τακτικά έσοδα (37,7 εκατομμύρια) δεν εισπράξαμε μόλις 490.000 ευρώ. Το 2014 το ποσό αυτό προσέγγιζε το 1 εκατομμύριο.
• Μειώσαμε τις απαιτήσεις του Δήμου ως ποσοστού των εσόδων από το 60% στο κλείσιμο του 2014 στο 40% βελτιώνοντας σημαντικά τη ρευστότητα μας.
• Η εξάρτηση του Δήμου από τις κρατικές επιχορηγήσεις παρέμεινε σημαντική. Το 60% των εσόδων προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις. Οι προσπάθειες για την όσο γίνεται μεγαλύτερη οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου συνεχίζονται βασιζόμενες στο τρίπτυχο πλήρης αποτύπωση φορολογητέας ύλης – αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας – παραγωγικά έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία.
• Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 2 περίπου εκατομμύρια και ανήλθαν στα 18,7 εκατομμύρια στο τέλος του 2015, δημιουργώντας μια τεράστια δεξαμενή για νέα έργα και αναπτυξιακές δράσεις αλλά και ένα σημαντικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε μια περίοδο εξαιρετικά ευμετάβλητη, με μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα.
• Ο ισολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα χρήσης της τάξης των 126000 ευρώ, σε σχέση με έλλειμμα χρήσης 1,3 εκατομμύρια το 2014.
Σημαντικά θέματα
Παράλληλα με την παράθεση των οικονομικών στοιχείων, ο κ. Γιωτίτσας αναφέρθηκε και σε ενδεικτικές ενέργειες για σημαντικά θέματα του Δήμου κατά το έτος 2015. Συγκεκριμένα:
1. Εντατικοποιήθηκαν οι ενέργειες για την είσπραξη παλαιών οφειλών με βαρύτητα στους μεγαλοοφειλέτες. Μειώθηκαν οι ανείσπρακτες οφειλές σε λιγότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ, όταν στο τέλος του 2014 ήταν 49 εκατομμύρια. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να μην δημιουργηθούν καινούργιες οφειλές. Τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα τακτικά έσοδα το 2015 ήταν μόλις 480.000 ευρώ, λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά.
2. Προχώρησε σημαντικά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών.  Το 2015 ήταν μια χρονιά – σταθμός για το Δήμο Ιωαννιτών. Μετά από συστηματική δουλειά μηνών, υποβλήθηκε για πρώτη φορά δήλωση Ε9 με 1000 περίπου καταγεγραμμένα με κάθε λεπτομέρεια ακίνητα του Δήμου.
3. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή και αποτύπωση των τ.μ. των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων σε όλες τις ΔΕ. Με βάση αυτή τη δουλειά η Δημοτική Αρχή σχεδίασε και προχώρησε σε απόλυτα κοστολογημένες μειώσεις τελών το 2016 αλλά και για το 2017, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
4. Εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. Η χρηματοδότηση από ίδια έσοδα του Δήμου των έργων υποδομής που υλοποιούνται είναι εξασφαλισμένη, εν αναμονή και του νέου ΕΣΠΑ.
5. Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για σημαντικές δράσεις. που δημιουργούν υπεραξία για την πόλη μας.

Ένας οικονομικός απολογισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το περιβάλλον μέσα στο οποίο υλοποιείται μια οικονομική πολιτική, είπε ο κ. Γιωτίτσας και αναφέρθηκε σε μια σειρά δραματικών γεγονότων τη χρονιά που μας πέρασε, «όχι σαν άλλοθι για τυχόν δικές μας αστοχίες, αλλά για να κρίνουμε τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου μας με δικαιότερο και ορθότερο τρόπο», όπως είπε.

Ποια ήταν αυτά τα πρωτόγνωρα φαινόμενα:
- Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά η περικοπή κατά 0,5 εκατομμύριο ευρώ των ΚΑΠ προς το Δήμο Ιωαννιτών.
- Τον Απρίλιο του 2015 ψηφίζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμιακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου συντάσσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
- Το 2015 αιφνιδιαστικά ο Δήμος κλήθηκε να πληρώσει 400.000 ευρώ επιπλέον φόρο εισοδήματος, καθώς τέθηκεσε ισχύ η νομοθεσία που αντιμετωπίζει  τους Δήμους ως επιχειρηματίες
- Τον Ιούλιο έχουμε capitals control, κλειστές τράπεζες και τεράστια αβεβαιότητα στη χώρα
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια ουσιαστικά στάση πληρωμών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, το μπλοκάρισμα των διαδικασιών για δημοπρατήσεις έργων, το συνεχές και καθημερινό άγχος για το αν και πότε θα έρθουν οι κρατικές επιχορηγήσεις (Άρθρο 27 στα τέλη Δεκεμβρίου) , το πώς θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πόλης για καθαριότητα, κοινωνικές δομές, καθημερινότητα», είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά, μια ιστορική χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρα γεγονότα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα γεγονότα αυτά, αλλά και παθογένειες του παρελθόντος έφεραν τους περισσότερους Δήμους στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Όμως, όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας «Ο Δήμος Ιωαννιτών παραμένει οικονομικά υγιής και δυνατός, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις συνεχείς προκλήσεις και δυσκολίες.  Η επιτυχία αυτή είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Όλοι οι συνάδελφοι αιρετοί της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο υπηρεσιακός μηχανισμός του Δήμου, με όποιες ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες τον χαρακτηρίζουν, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα σε εποχές πρωτόγνωρες για τον τόπο».

«Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί. Δέσμευση μας είναι να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια, να αναζητήσουμε νέα εργαλεία για την μεγαλύτερη δυνατή οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου μας. Διαθέτουμε και τη γνώση αλλά και την πολιτική βούληση να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για το συμφέρον των συνδημοτών μας. Επιδιώκουμε βήμα - βήμα, λιθαράκι - λιθαράκι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι και χρησιμότεροι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν», είπε καταλήγοντας ο κ. Γιωτίτσας.

Βολές από τον Θ. Μπέγκα
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σχολιάσε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο, την πρόβλεψη για νέες μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη αυτή, τραγική και αντιδημοκρατική, ενώ ενόψει της των τακτικών συνεδρίων της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε παραπλανητική μια συζήτηση που επικεντρώνεται στις αλλαγές στον Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα, όταν «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την αυριανή μέρα».

«Κάθε είδηση που σχετίζεται με περικοπές πόρων στην Αυτοδιοίκηση είναι πραγματικά μια τραγική, μια αντιδημοκρατική εξέλιξη και τελικά εμπεριέχει μια ανειλικρίνεια όλων των κυβερνώντων διαχρονικά απέναντι στην αυτοδιοίκηση και στο πως αξιολογούν το ρόλο της», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Πρόσθεσε πως οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές ιδιαίτερα όταν η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί από το 2010 περικοπές πόρων πάνω από το 60% και την ίδια ώρα είναι αυτή που έχει σηκώσει όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης στηρίζοντας με τις κοινωνικές της δομές την κοινωνία που υποφέρει.

Με αφορμή τα επικείμενα συνέδρια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει με την κυβέρνηση ένας ειλικρινής διάλογος επί του συνόλου των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, τους διακριτούς ρόλους κράτους και αυτοδιοίκησης και τους πόρους του κάθε φορέα.

«Είναι παραπλανητικό και νομίζω ότι πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, όταν συζητάμε τις διορθωτικές κινήσεις στον Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση και την ίδια ώρα δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση την επόμενη μέρα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς συνομιλητές μεταξύ μας για να κάνουμε μια κουβέντα επι συνόλου», είπε ο κ. Μπέγκας.

Όπως εξήγησε: «Η δική μου αντίληψη, την οποία κατέθεσα και στη συζήτηση που είχαμε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, είναι πως δεν μπορούμε να μπούμε σε μία συζήτηση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αναμόρφωση του Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει τις απόψεις της, ειλικρινά ξεκάθαρα και γραπτά, για την αναδιάρθρωση του κράτους. 

Δεν έχει διασαφηνίσει ξεκάθαρα ποιοι θα είναι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και πως θα χρηματοδοτείται ο κάθε φορέας. Προέχει αυτό και από κει και πέρα να συζητήσουμε και την αναδιάρθρωση του Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα».
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας
Πηγή: anex.gr 
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κεκτημένο, η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου Ιωαννιτών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 106073748393706605
Σχόλια
item