Νέος γύρος συναντήσεων με τους θεσμούς με στόχο τη συμφωνία έως το τέλος Νοεμβρίου

Νέος γύρος συναντήσεων με τους θεσμούς με στόχο τη συμφωνία έως το τέλος Νοεμβρίου

Το μεσημέρι ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, με στόχο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι θεσμοί έχουν ήδη επιδώσει στην ελληνική πλευρά το κείμενο συμφωνίας που συνέτασσαν τις προηγούμενες ημέρες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνση του χρέους, ενώ η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και σε πιο βαθιές παρεμβάσεις, κάτι που προσκρούει όμως στην αντίσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το πρώτο ραντεβού των πιστωτών είναι στις 13.00 μετά το μεσημέρι με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθότι τα εργασιακά αποτελούν το μέτωπο όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη απόκλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου έχει ετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της αύξησης του ορίου απολύσεων από το 5% του προσωπικού μίας επιχείρησης στο 10%.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να μην επανέλθει άμεσα η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, παρά το γεγονός ότι αυτό το ζήτημα είχε γίνει «σημαία» της Αθήνας για τα εργασιακά, ακριβώς ώστε να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση.


Στις 15.30 το οικονομικό επιτελείο θα συζητήσει με τους δανειστές τα δημοσιονομικά με φόντο την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να πείσει τους θεσμούς ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με κυβερνητικές πηγές να λένε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί.

Στις 18.00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

epirusblog.gr
5 of 5
Νέος γύρος συναντήσεων με τους θεσμούς με στόχο τη συμφωνία έως το τέλος Νοεμβρίου
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4574151582120923506
item