Γιάννενα: Ολοκληρώνεται σήμερα το σεμινάριο κολποσκόπησης, με ρεκόρ συμμετοχών και σημαντικές ανακοινώσεις Γιάννενα: Ολοκληρώνεται σήμερα το σεμινάριο κολποσκόπησης, με ρεκόρ συμμετοχών και σημαντικές ανακοινώσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ολοκληρώνεται σήμερα το σεμινάριο κολποσκόπησης, με ρεκόρ συμμετοχών και σημαντικές ανακοινώσεις

Γιάννενα: Ολοκληρώνεται σήμερα το σεμινάριο κολποσκόπησης, με ρεκόρ συμμετοχών και σημαντικές ανακοινώσεις
Με ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιείται στα Γιάννενα απο 11 εως 13 Νοεμβρίου το καθιερωμένο Σεμινάριο-Συνέδριο Κολποσκόπησης με πανελλήνια και διεθνή συμμετοχή. 
Από τις φετινές καινοτομίες ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνδιοργάνωση του σεμιναρίου με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρολογίας και την συνεργασία της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, υπό την προεδρία του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Ε. Παρασκευαΐδη.
Η είδηση έρχεται με την ανακοίνωση των νέων όπλων για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς ο έγκαιρος και αξιόπιστος έλεγχος αποτελεί ασπίδα προστασίας.
Ένα από αυτά, είναι το συνδυαστικό τεστ Aptima mRNA, με περισσότερες δυνατότητες ανίχνευσης προκαρκινικών αλλοιώσεων, από το τεστ ΠΑΠ και πολλαπλάσιες δυνατότητες από καινοτόμες μοριακές τεχνικές για τον εντοπισμό του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Δεκάδες συμμετοχές… από όλο το κόσμο
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γυναικολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ευάγγελο Παρασκευαΐδη, έχει καταγραφεί «ρεκόρ» συμμετοχών καθώς εκατοντάδες επιστήμονες έλληνες και ξένοι έρχονται για να συμμετάσχουν στο σεμινάριο που ουσιαστικά αναλύει πραγματικά γεγονότα. 
Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Ουσιαστικά, οι επιστήμονες μιλούν για πραγματικές καταστάσεις και με τον τρόπο αυτό διοχετεύουν γνώση και εμπειρία ενώ παράλληλα ανταλλάσσουν απόψεις για την αντιμετώπιση των περιστατικών που έχουν κληθεί να διαχειριστούν.
«Η κύρια δομή του σεμιναρίου βασίζεται στη μάθηση μέσω της παρουσίασης και ανάπτυξης περιστατικών από την εμπειρία των συμμετεχόντων ελληνικών και διεθνών κέντρων παθολογίας τράχηλου (μάθηση μέσω κλινικών προβλημάτων)» σημείωσε ο κ. Παρασκευαϊδης μιλώντας στο Itv.

ToLifestyle… και η γυναίκα
Ο κ. Παρασκευαϊδης ρωτήθηκε και για το λεγόμενο «lifestyle» και πως αυτό εισέρχεται στην  ιατρική ορολογία και φυσικά την σύνδεσή του με το επιστημονικό γίγνεσθαι.
Ουσιαστικά, η ομάδα προχώρησε στην εξέταση παραγόντων που ήταν γνωστοί. Πρόκειται για παράγοντες, που αυξάνουν τους κινδύνους έκθεσης και που σχετίζονται με τον αριθμό ερωτικών συντρόφων, την χρήση ή όχι προφυλακτικού, το κάπνισμα και φυσικά τον εμβολιασμό και την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής της κάθε γυναίκας. 
«Παρουσιάσαμε την συγκεκριμένη μελέτη στην Αγγλία και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Αυτά τα στοιχεία θα τα παρουσιάσουμε κατά την διάρκεια της έναρξης του σεμιναρίου. Ουσιαστικά, είναι παράμετροι γνωστοί σε όλους μας» είπε ο καθηγητής.

Πρωταρχικοί στόχοι, ενημέρωση κι εμβόλιο
Για πρώτη φορά, με την συνδιοργάνωση επιτυγχάνεται η καλύτερη ενημέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο κύριων ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε προβλήματα πρόληψης γυναικολογικών καρκίνων.
Ο κ. Παρασκευαϊδης αναφέρθηκε τέλος και στην αναγκαιότητα ενημέρωσης πρώτα των γυναικολόγων και έπειτα των γυναικών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Όπως είπε, δημιουργήθηκε σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών μια λάθος εντύπωση από έλλειψη ενημέρωσης. 
Γεγονός που πρέπει να αντιστραφεί και που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενημέρωση. «Όπως αποδείχθηκε και με το εμβόλιο, ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την χορήγησή του ήταν η στάση των ίδιων των γιατρών, που ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι και δεν παρέπεμπαν στους ειδικούς», σημείωσε καταλήγοντας  ο κ. Παρασκευαΐδης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ολοκληρώνεται σήμερα το σεμινάριο κολποσκόπησης, με ρεκόρ συμμετοχών και σημαντικές ανακοινώσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8079724191217982074
Σχόλια
item