Στην Αθήνα ο Λαβρόφ: Ελλάδα - Ρωσία... έρωτας χωρίς κουφέτα

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ: Ελλάδα - Ρωσία... έρωτας χωρίς κουφέτα

Με τη Μόσχα να αναζητεί αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Βλάντιμιρ Πούτιν στη χώρα μας αποκτά και διεθνές ενδιαφέρον - Συρία, Κύπρος και οικονομική συνεργασία στην ατζέντα των συζητήσεων.

Με τον ρωσικό στόλο να πλέει στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου είναι προφανές ότι τα μάτια των διεθνή ΜΜΕ θα βρίσκονται σήμερα στραμμένα στην Αθήνα, αναμένοντας τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια (10.45) με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ο πόλεμος στη Συρία, η συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, το Κυπριακό και θέματα επενδύσεων. 


Σε αυτή την κατεύθυνση Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Κοτζιάς θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας -  Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Πέραν της κοινής συνέντευξης Τύπου, που θα παραχωρήσουν, οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν το 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο και τα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ - Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ελλάδα και Ρωσία... φλερτάρουν την τελευταία δεκαετία υπό το άγρυπνο βλέμμα της Δύσης, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να έχει κάνει το αποφασιστικό βήμα. Έγκυροι αναλυτές παρομοιάζουν τη σχέση Ελλάδας- Ρωσίας με... έρωτα που δεν εξελίχθηκε σε γάμο ενώ άλλοι προτιμούν την ιστορία με τον ιππότη που δεν ήρθε ποτέ, σε μία προφανή παραπομπή στις προσδοκίες σχετικά με το ξανθό γένος.

Μέχρι σήμερα ούτε η Ελλάδα ήταν ποτέ έτοιμη να αλλάξει γεωστρατηγικό σχεδιασμό, αλλά ούτε και η Ρωσία τη διεκδίκησε ποτέ πραγματικά. Απόδειξη, η απροθυμία Πούτιν να δανείσει τη χώρα μας όταν του έθεσε το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας (τον παρέπεμψε στους... συμμάχους μας!), αλλά και οι περιπέτειες των περίφημων αγωγών, που θα άλλαζαν τον ενεργειακό χάρτη τη περιοχής.  

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη είναι σημαντική και το protothema.gr θα βρίσκεται σε όλα τα σημεία των εξελίξεων.


epirusblog.gr
5 of 5
Στην Αθήνα ο Λαβρόφ: Ελλάδα - Ρωσία... έρωτας χωρίς κουφέτα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2526165963844373501
item