Γιάννενα: Έμεινε σχέδιο το Πάρκο Παλαιοντολογίας Γιάννενα: Έμεινε σχέδιο το Πάρκο Παλαιοντολογίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Έμεινε σχέδιο το Πάρκο Παλαιοντολογίας

Γιάννενα: Έμεινε σχέδιο το Πάρκο Παλαιοντολογίας

Το κυνήγι των μαμούθ για το Σπήλαιο Περάματος, δεν απέδωσε. Ο λόγος για το μεγαλεπήβολο σχέδιο δημιουργίας ενός Πάρκου Παλαιοντολογίας στο Πέραμα, το οποίο δεν προχώρησε και μπαίνει στο «ψυγείο», αν όχι οριστικά, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το έργο με τίτλο «Ice Age», στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλία, που έκλεισε χθες για τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος με κάποιες οικονομικές τακτοποιήσεις, άφησε στην περιοχή κάποια σημαντικά έργα, όχι όμως και το Πάρκο Παλαιοντολογίας, αν και κάποια στιγμή η προηγούμενη δημοτική αρχή και η τότε διοίκηση του Σπηλαίου το παρουσίαζαν ως έργο ώριμο και έτοιμο προς δημοπράτηση.

Στο έργο «Ice Age» συμμετείχαν ως εταίροι από ελληνικής πλευράς ο Οργανισμός Σπηλαίου, ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο. 
Ο δήμος Ιωαννιτών δεν απορρόφησε τα χρήματα που του αναλογούσαν (περίπου 400.000 ευρώ για εκτελεσμένα έργα), ο Οργανισμός Σπηλαίου απορρόφησε 285.000 ευρώ από τα 550.000 που του αναλογούσαν εντάσσοντας εργασίες που ήδη είχαν εκτελεστεί στην έξοδο του Σπηλαίου, ενώ το Πνευματικό Κέντρο ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός κερδισμένος, καθώς προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του πνευματικού κέντρου Ανατολής, το οποίο μετατράπηκε σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο-εκθεσιακό κέντρο.
Το έργο, όμως, που πολυδιαφημίστηκε και είχε παρουσιαστεί ως μια χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ακόμη τουριστικού πόλου στα Γιάννενα, ήταν αυτό του Πάρκου Παλαιοντολογίας.
Το Πάρκο Παλαιοντολογίας θα παρείχε την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα κατά την παλαιοντολογική περίοδο και τη δημιουργία –εξέλιξη του λιμναίου συστήματος. 
Είχε σχεδιαστεί, μάλιστα, να διαμορφωθεί στα δύο διώροφα κτήρια που φιλοξενούσαν το πρώην δημαρχείο Περάματος και τον αύλειο χώρο, όπου θα τοποθετούνταν εκθέματα και ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, καθώς και σπάνια παλαιοντολογικά ευρήματα. 
Το Πάρκο θα περιελάμβανε τέσσερις ενότητες. 
Η πρώτη θα αφορούσε τα μαμούθ και άλλα μαστόδοντα, η δεύτερη θα είχε τίτλο «Η ζωή στην εποχή των παγετώνων και η αρκούδα των σπηλαίων», η τρίτη ενότητα «Περιβάλλον: Διαβάζοντας το παρελθόν» και η τέταρτη θα αφορούσε το κυνήγι των μαμούθ.
ΓΙΑΤΙ ΝΑΥΑΓΗΣΕ
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς και το έργο προχωράει. Τον Οκτώβριο του 2013, μάλιστα, το έργο εμφανιζόταν να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, ενώ η επικείμενη χρήση των κτιρίων του πρώην δημαρχείου Περάματος ήταν και ένας από τους λόγους για τη δεύτερη μεταφορά υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ στο πρώην δημαρχείο Παμβώτιδος στον Κατσικά.
Για ένα εξαιρετικά ώριμο έργο, το οποίο θα εκτελεστεί αρκετά γρήγορα, μιλούσε τότε ο πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος Κώστας Γκόγκος. «Θεωρούμε ότι η χρηματοδότηση θα αρχίσει ακόμη και εντός του 2013», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με το Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και ομάδα Ολλανδών Παλαιοντολόγων που έχουν ασχοληθεί με το φημισμένο του είδους Μουσείο του Άμστερνταμ.
Τελικά, οι διαδικασίες δεν προχώρησαν με το ρυθμό που θα έπρεπε και όταν έφτασε η στιγμή των αποφάσεων, ήρθαν και τα capital controls, που έβαλαν φρένο σε κάθε κοινοτικό πρόγραμμα, πόσω μάλλον σε κάτι που δε φάνταζε ως η απόλυτη προτεραιότητα.
Λίγο καιρό αργότερα ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου Περάματος Νίκος Σαρακατσάνος αποφάσιζε μετά από συζήτηση και με τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην προμήθεια για το Πάρκο Παλαιοντολογίας και να επιστραφεί το ποσό των 250.000 ευρώ που είχε εξασφαλιστεί.
«Μετά τα όσα έγιναν στην Ελλάδα το περσινό καλοκαίρι, τα χρονικά περιθώρια ήταν εξαιρετικά στενά για να προχωρήσουμε», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος Νίκος Σαρακατσάνος. 
Ως έναν δεύτερο λόγο για την απόφαση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του εγχειρήματος προέβαλε και το ότι το ποσό αφορούσε μόνο την προμήθεια των εκθεμάτων και όχι τη διαμόρφωση του Πάρκου, που θα απαιτούσε μια εξίσου μεγάλη δαπάνη. 
«Υπήρχε ο κίνδυνος να αποκτούσαμε τα εκθέματα και μετά να τα αποθηκεύαμε κάπου που θα σάπιζαν, μέχρι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε την απαιτούμενη υποδομή», εξήγησε.
Πάντως, το σχέδιο παραμένει ενεργό και αν κάποια στιγμή μελλοντικά προκύψει η ευκαιρία χρηματοδότησης από κάποιο πρόγραμμα, το εγχείρημα θα αναβιώσει.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Έμεινε σχέδιο το Πάρκο Παλαιοντολογίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5089260992172644659
Σχόλια
item