Μειωμένη αλλά ισχυρή η παραοικονομία τα χρόνια της κρίσης Μειωμένη αλλά ισχυρή η παραοικονομία τα χρόνια της κρίσης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μειωμένη αλλά ισχυρή η παραοικονομία τα χρόνια της κρίσης

Μειωμένη αλλά ισχυρή η παραοικονομία τα χρόνια της κρίσης

Σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται σήμερα, σε απόλυτους αριθμούς, η «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής».

Η σκιώδης δραστηριότητα μειώθηκε κατά περίπου 20 δισεκ. ευρώ κατά τα χρόνια της κρίσης, τη στιγμή όμως που η καθαρή οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 60 δισεκ. ευρώ.

Με δεδομένη την σαφώς μεγαλύτερη κατάρρευση της νόμιμης δραστηριότητας, η παραοικονομία παρέμεινε σημαντικό τμήμα της παραγωγής. Το 2013 αντιστοιχούσε στο 23,6% της οικονομικής δραστηριότητας, ελαφρά κάτω από το 25,4% που είχε καταγραφεί το 2010.

Το μέγεθος της ελληνικής παραοικονομίας σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυριότερη αιτία για την υποχώρηση της παραοικονομίας ήταν η μείωση της ρευστότητας στην αγορά, που αναπόφευκτα περιόρισε τις αδήλωτες συναλλαγές με μετρητά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Καθημερινής» κάθε ένας από εμάς δαπανά κάθε χρόνο περίπου 750 ευρώ για «μαύρη» αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Η λειτουργία της σκιώδους οικονομίας οδηγεί σε μεγάλες απώλειες και για το κράτος, με τα διαφυγόντα έσοδα να υπολογίζονται στο 9-10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Epirusblog Gr
5 of 5
Μειωμένη αλλά ισχυρή η παραοικονομία τα χρόνια της κρίσης
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 6812938127465421458
Σχόλια
item