Ήπειρος: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών Ήπειρος: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών

Ήπειρος: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών

Έπεσε γέφυρα στην περιοχή της Κόνιτσας, υπερχείλισε ο Αώος, έκλεισε ο δρόμος Μέτσοβο - Μηλιά, κλειστή χθες και η Παραλίμνιος στα Γιάννενα

Δ. ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΣ: Δίνουμε μάχη με τον καιρό…  • Α. ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Θα συνεχιστούν οι βροχές…

Στο… κόκκινο έφτασε και η στάθμη της Παμβώτιδας

Ένα τριήμερο με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες ήταν αρκετό για να προκληθούν κυρίως στο Νομό Ιωαννίνων αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο πλημμυρικά φαινόμενα και να προκύψουν τα έντονα σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα που τα συνοδεύουν.
Κατολισθήσεις και καταπτώσεις που έφραξαν δρόμους, καθιζήσεις, φουσκωμένα ποτάμια τα οποία έριξαν ακόμη και μία γέφυρα στην περιοχή της Κόνιτσας, υπερχειλίσεις χειμάρρων και πλημμύρες σε πεδινές περιοχές, αλλά και στην Παραλίμνιο είναι μερικές από τις «πληγές» που μετρά ήδη η περιοχή μας. 
Στο μεταξύ, η στάθμη της Παμβώτιδας είναι από χθες στο «κόκκινο» με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων γύρω απ’ αυτήν να είναι πλέον ορατός. 
Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου μαζί με αυτά των Δήμων δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις βροχές, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Προϊστάμενός της Δημήτρης Μαυρογιώργος. 
Δυστυχώς, η κακοκαιρία θα έχει και συνέχεια, ευτυχώς με μικρότερη ένταση, σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα.
Έπεσε γέφυρα!
Μέρες Νοεμβρίου του 2010 θύμιζαν χθες τα προβλήματα που προκάλεσαν στο Νομό Ιωαννίνων οι τριήμερες ισχυρές βροχοπτώσεις, χωρίς φυσικά να φτάσουν ακόμα σε εκείνο το βαθμό.
Το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν η κατάρρευση γέφυρας στον Σαραντάπορο ποταμό που συνδέει την Κοινότητα Λαγκάδας Κόνιτσας με την Εθνική Οδό. 
Την περιοχή επισκέφτηκε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης,  μαζί με  τον  Δήμαρχο Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, όπου εξέτασαν λύσεις για προσωρινή αποκατάσταση της συγκοινωνίας, μέσω δασικού δρόμου, που απαιτούν ιδιαίτερα δύσκολες τεχνικές εργασίες. 
Πλημμύρισαν ποτάμια
Από την πολλή βροχή υπερχείλισε και ο ποταμός Αώος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χθες πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις στον κάμπο της Κόνιτσας, ενώ όπως ανέφερε ο Ανδρέας Παπασπύρου, διακόπηκε και η τροφοδοσία της δεξαμενής της κωμόπολης από τη φυσική ροή νερού που φτάνει απ’ τη χαράδρα του Αώου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει πρόβλημα ύδρευσης στα σπίτια.
Εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου κλειστός ήταν χθες ο δρόμος που οδηγεί από το Μέτσοβο στη Λίμνη Πηγών Αώου, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων δέντρα έπεσαν στο κέντρο της ορεινής κωμόπολης! Απ’ την πολλή βροχή κινδυνεύουν να υπερχειλίσουν κι άλλα ποτάμια της περιοχής μας όπως ο Άραχθος.
Καταπτώσεις και δρόμοι
Οι βροχές προκάλεσαν καταπτώσεις και κατολισθήσεις, ένα σύνηθες φαινόμενο για την περιοχή μας, οι οποίες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού. 
Έτσι, από νωρίς χθες το πρωί διακόπηκε η συγκοινωνία από Μέτσοβο προς Μηλιά, η οποία διεξάγονταν μέσω Κρανιάς Γρεβενών ώσπου τα μηχανήματα που έστειλε η Περιφέρεια να καθαρίσουν το δρόμο.
Καταπτώσεις, μεταφορά φετών υλικών και πτώσεις βράχων σημειώθηκαν επίσης στην Εθνική Οδό Καλπακίου - Κοζάνης, στα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, στο Μαυρολάγκαδο, στη Γέφυρα Γκόγκου, στη Βοβούσα, στο Ματσούκι, στην περιοχή Τερόβου της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων - Άρτας και στην Εθνική Οδό Άρτας - Τρικάλων, για την απομάκρυνση των οποίων εργάζονταν χθες εντατικά μηχανήματα που διέθεσε η Περιφέρεια.
…Και πλημμύρες
Κλειστός σε οχήματα έμεινε χθες ο παραλίμνιος δρόμος περιμετρικά του Κάστρου, από την Πλατεία Μαβίλη ως την αρχή περίπου της Γαριβάλδη καθώς είχε πλημμυρίσει από τη νεροποντή, ενώ είχαν πέσει και κλαδιά απ’ τα πλατάνια.
Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Δημ. Μαυρογιώργος, πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν και σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως η Πεδινή, η Κοσμηρά, η Ανατολή, η Νεοκαισάρεια και η Μπάφρα, ενώ σημείωσε πως είμαστε στο… σημείο μηδέν για εκτεταμένη πλημμύρα εφόσον ο καιρός δεν αλλάξει. 
Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία έκλεισε για λόγους ασφαλείας την παλιά «Βλαχόστρατα» αλλά και τη λεγόμενη Παραεγνατία προς τη Δαφνούλα.
Παμβώτιδα στο… κόκκινο!
Στο όριο της πλημμύρας είχε φτάσει χθες το απόγευμα η στάθμη της Παμβώτιδας η οποία έχει ανέβει σημαντικά απ’ τις ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου τριημέρου. 
Το θηρόφραγμα στο Πέραμα είναι φυσικά ανοιχτό για να διοχετεύεται ένα τμήμα από τον μεγάλο όγκο νερού της λίμνης, όμως αυτό δεν αρκεί για να αποτρέψει τον κίνδυνο πλημμύρας στις περιοχές γύρω απ’ αυτήν. 
Αν οι βροχές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, είναι σίγουρο ότι η Παμβώτιδα θα φύγει απ’ τα όριά της!
Συνέχεια στις βροχές
Ως προς αυτό το τελευταίο οι μετεωρολόγοι δεν αφήνουν ξεκάθαρα περιθώρια αισιοδοξίας. Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.», ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι οι βροχές θα έχουν συνέχεια στην περιοχή μας από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το Σάββατο, χωρίς όμως να είναι της ίδιας έντασης με αυτές που προηγήθηκαν! 
Παράλληλα, το βοριαδάκι που θα φυσήξει θα οδηγήσει σε αισθητή πτώση τη θερμοκρασία.
Μέσα σε δυόμιση μέρες, απ’ το πρωί της Δευτέρας και μέχρι χθες το μεσημέρι έπεσαν στα Γιάννενα 120 χιλιοστά βροχής, όταν ο μέσος όρος όλου του Νοεμβρίου είναι 170 χιλιοστά, σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα! Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο στα Θεοδώριανα Άρτας, στο Τρίστενο Ιωαννίνων, στο Μέτσοβο και στην Αγία Κυριακή.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΕΠΝΙΞΑΝ» ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ! Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 176958023176315320
Σχόλια
item