Γιάννενα: Από τα χέρια των φιλοζωικών στους κτηνιάτρους



Με νέο μοντέλο θα λειτουργήσει από το νέο έτος το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του δήμου Ιωαννιτών, καθώς η ανάθεση της λειτουργίας του σε δύο φιλοζωικές οργανώσεις μέχρι σήμερα αποδείχθηκε προβληματική.

Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η συνεργασία με την Animal action και θα υπάρξει ένα μεικτό μοντέλο λειτουργίας, με το συνολικό αντικείμενο να επιμερίζεται μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών, του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, αλλά και ιδιωτικής εταιρείας. 

Σε συνάντηση των δύο πλευρών το απόγευμα της Δευτέρας συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να υπάρξει μια πιο αποδοτική λειτουργία του Καταφυγίου σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, αν και κατά κοινή ομολογία είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να λυθεί ουσιαστικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων που ταλανίζει την πόλη.

Στη συνάντηση με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη λειτουργία του Καταφυγίου Χαράλαμπος Μπρέχας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Κώστας Μπαμπασίκας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του δήμου Θωμάς Λεοντίου.
Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, όλες οι κτηνιατρικές πράξεις –κατά κύριο λόγο στειρώσεις- θα επιμεριστούν στους κτηνιάτρους της πόλης, ενώ στο Καταφύγιο θα παραμείνει μόνο μία κτηνίατρος, η οποία στην ουσία θα εκτελεί διευθυντικά καθήκοντα και θα έχει τη γενικότερη ευθύνη λειτουργίας του Καταφυγίου. 
Το έργο της καθαριότητας θα βγει στη δημοπρασία, με τη δημοτική αρχή να αναμένεται να ζητήσει την παραμονή των τριών υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα. Ρόλο θα έχει η εταιρεία και στις περισυλλογές και επανεντάξεις, σε συνεργασία με υπαλλήλους του δήμου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο η αρμοδιότητα να περάσει στο εργοτάξιο του δήμου. 
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η αλλαγή στη διαχείριση του Καταφυγίου θα ανεβάσει και το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί ο δήμος Ιωαννιτών, καθώς στη συνάντηση με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων αποφασίστηκε να καταβάλλεται ποσό 150 ευρώ για κάθε στείρωση θηλυκού σκυλιού.
Με δεδομένο πως μέχρι σήμερα το κόστος ήταν 70 ευρώ για κάθε στείρωση από τους δύο κτηνιάτρους που είχαν προσληφθεί μέσω της φιλοζωικής εταιρείας, προκύπτει διπλασιασμός της δαπάνης, κάτι, όμως, που δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς οι κτηνίατροι θα επωμιστούν το κόστος των φαρμάκων και της βραχείας νοσηλείας των ζώων που θα στειρώνουν.
Ωστόσο, με βάση το επιπλέον κόστος είναι δεδομένο πως σύντομα θα έρθει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για την επιβολή ενός ελάχιστου τέλους στους δημότες, προκειμένου να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι. 
Η λύση που έχει ήδη εξεταστεί, είναι η δυνατότητα να εισπράττεται το τέλος αυτό –υπολογίζεται σε ένα ευρώ ετησίως- μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του λογισμικού που βρίσκονται σε εξέλιξη. 
ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων δεν αποτελεί, πάντως, τη λύση του προβλήματος, καθώς επί της ουσίας θα γίνεται το ίδιο που γίνεται και σήμερα, ίσως με έναν καλύτερο συντονισμό: Περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, στείρωση, εμβολιασμός και τσιπάρισμα εντός του Καταφυγίου και στη συνέχεια επανεντάξεις. 
Σήμερα, το Καταφύγιο, που υποτίθεται ότι θα πρέπει να φιλοξενεί προσωρινά 50 αδέσποτους σκύλους, φιλοξενεί πάνω από 150. 
Ο δήμος Ιωαννιτών, όπως και πολλοί δήμοι της χώρας, επιμένει να ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ενώ παράλληλα πιέζει και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου για να χρηματοδοτήσει την επέκταση του υφιστάμενου καταφυγίου ή τη δημιουργία ενός νέου, καθώς είναι δεδομένο πως ο δήμος Ιωαννιτών επωμίζεται και με αδέσποτα όμορων –και όχι μόνο- περιοχών. 
ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο, που πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου, με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούν σε φοιτητές, καθηγητές και άλλους εργαζόμενους.
Υπάλληλοι του καταφυγίου, του δήμου, αλλά και του Πανεπιστημίου θα προσπαθήσουν να διασπάσουν τις αγέλες, προχωρώντας στην περισυλλογή δύο-τριών ζώων από κάθε αγέλη, τα οποία θα εμβολιαστούν και θα τσιπαριστούν, αλλά δε θα στειρωθούν, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για τόσες στειρώσεις άμεσα. 
Εν συνεχεία, η επανένταξή τους θα γίνει σε μακρινές περιοχές και όχι στο περιβάλλον από το οποίο απομακρύνθηκαν, όπως είναι η συνήθης πρακτική.
agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από τα χέρια των φιλοζωικών στους κτηνιάτρους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1818029517600665898
item