Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Το βλέμμα στραμμένο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Το βλέμμα στραμμένο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Το βλέμμα στραμμένο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες

Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Το βλέμμα στραμμένο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες
Με στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, ώστε σταδιακά να υπάρξει άρση των αδικιών, εγκρίθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. 
Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των δημοτικών τελών για τη νέα χρονιά. Το πρώτο, είναι οι μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες για Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, που ξεκινούν από φέτος ώστε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών και άμβλυνσης των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ του παλιού Δήμου και των δημοτικών ενοτήτων.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο ενισχύεται καθώς προβλέπονται γενναίες επιπλέον μειώσεις στις  ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και παράλληλα διευρύνεται, καθώς προστίθενται σε αυτό και νέες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.
Το τρίτο χαρακτηριστικό, είναι πως με το φετινό ταμειακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει για το 2017, τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, που αποτελεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το Δήμο Ιωαννιτών, αφού για πολλά χρόνια το εργοτάξιο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Παράλληλα, ο καθορισμός των ανταποδοτικών δημοτικών τελών αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων και παράλληλα την ορθή οικονομική διαχείριση και την εμπέδωση της οικονομικής υγείας του Δήμου Ιωαννιτών.

Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «σε ένα έντονα προβληματικό περιβάλλον, στο οποίο καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επιδεινώνονται, είτε λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, είτε εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε μέσω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του να συνδράμει στις κοινωνικές δυσκολίες, στο βαθμό που μπορεί. 

Αποδεικνύουμε συνεχώς την ευαισθησία μας προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. 

Συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης των δημοτικών τελών για το σύνολο των πολιτών, τέλη που σε κάποιες άλλες περιόδους ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος εκτοξεύθηκαν χωρίς ποτέ να δικαιολογηθεί το γιατί».

Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη κατηγοριοποίησης των περιοχών του παλιού Δήμου Ιωαννιτών «έτσι ώστε του χρόνου να καταθέσουμε μια πλήρως αιτιολογημένη πρόταση διαβάθμισης τελών», ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση για μείωση των τιμολογίων του νερού το 2017.

Ο εξορθολογισμός των τελών
Είναι γνωστό ότι τα δημοτικά τέλη στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, εκτοξεύθηκαν την τετραετία 2006 έως 2009, με αθροιστικές αυξήσεις  της τάξης του 150% που επέβαλε η τότε Δημοτική Αρχή στις οικίες και  στις επιχειρήσεις, κάτι που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στον μεγάλο πλέον Καλλικρατικό Δήμο κι ένα άδικο χάσμα μεταξύ του παλιού Δήμου και των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που συνενώθηκαν.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, «με αφετηρία το 2017, ξεκινάμε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των συντελεστών των οικιών, με ορίζοντα το τέλος αυτής της Δημοτικής θητείας το 2019, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, να ανταποκρίνονται με ρεαλισμό στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ελαφρύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, το βάρος που σηκώνει κάθε μέρα το κάθε νοικοκυριό από την οικονομική λαίλαπα που έχει πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Η προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών ξεκινάει με μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες σε Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο (από το σημερινό 1,75 ευρώ / τμ. , στο 1,60 ευρώ / τμ), που είναι οι περιοχές οι οποίες μαζί με την πόλη των Ιωαννίνων έχουν τους υψηλότερους συντελεστές, ενώ έχει προηγηθεί η περσινή μείωση συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

«Είναι η αρχή μιας προσπάθειας για την οποία έχουμε δεσμευθεί, και την οποία θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, προχωρώντας με σχέδιο και υπευθυνότητα. Δεν εθελοτυφλούμε, ούτε θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μείωση των συντελεστών είναι από μόνη της αρκετή για να ελαφρύνει ουσιαστικά τα νοικοκυριά του Δήμου μας ή να αποκαταστήσει πλήρως αδικίες πολλών ετών», τόνισε επ’ αυτού ο κ. Γιωτίτσας.

Αύξηση του ειδικού συντελεστή αποφασίστηκε για τις βιομηχανίες ΧΗΤΟΣ και ΗΒΕ (από τα 1,5 ευρώ / τ.μ. στα 4,8 ευρώ / τ.μ.) , στο ύψος δηλαδή που βρίσκεται ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων αλλά και των πολυκαταστημάτων και σουπερμάρκετ όλου του Δήμου.

Οι «λευκές» ψήφοι
Εξάλλου, από την ψηφοφορία για τα ανταποδοτικά τέλη διαφοροποιήθηκαν από την παράταξη της πλειοψηφίας, ψηφίζοντας λευκό, η Βάσω Μέγα και η Ελένη Βασιλείου.

Εκτός από το ότι επρόκειτο για διαφοροποίηση που αναφέρεται στα ανταποδοτικά, κανείς 
δεν παραγνωρίζει ότι ήταν τουλάχιστον από τις δύο δημοτικές συμβούλους, μία ακόμη διαφοροποίηση σε διάστημα μίας εβδομάδας αφού προηγήθηκε η καταψήφιση από την πλευρά τους – και από άλλους συναδέλφους – της εισήγησης επί συγκεκριμένου άρθρου για τον Οργανισμό της ΔΕΥΑΙ. Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει κανείς προβληματισμός από τις διαφοροποιήσεις αυτές στην παράταξη.

«Η παράταξη ήταν και παραμένει αρραγής και δημοκρατική. Υπήρξε και άλλη διαφοροποίηση στο θέμα της ΔΕΥΑΙ. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης είναι αυτόβουλοι και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Δε θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα, ίσα – ίσα που είναι ζήτημα δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Η απομάκρυνση του εργοταξίου
Η οικονομική υγεία του Δήμου είναι πλέον κεκτημένο αυτής της Δημοτικής Αρχής και όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «μας δίνει την ώθηση να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας».

Έτσι ο καθημερινός αγώνας για ορθή οικονομική διαχείριση και περιστολή της σπατάλης αποδίδει καρπούς και τα οικονομικά στοιχεία δίνουν τη βεβαιότητα ότι στο κλείσιμο του φετινού οικονομικού έτους θα υπάρξει ταμιακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά, το οποίο θα διοχετευτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Πρόκειται, όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «για τη μελέτη και την μετεγκατάσταση του εργοταξίου σε Δημοτικό ακίνητο, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Η απαράδεκτη εικόνα του σημερινού εργοταξίου, λίγα μόλις μέτρα από τις όχθες της λίμνης θα αποτελεί σύντομα παρελθόν».

Συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προχωράει το 2017 σε επιπλέον γενναίες ελαφρύνσεις τελών σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, ενώ διευρύνει το κοινωνικό τιμολόγιο προσθέτοντας σε αυτό και νέες ομάδες πολιτών.

Η αντιπολίτευση
Εν τω μεταξύ, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την εισήγηση του κ. Γιωτίτσα με τον Νίκο Γκόντα να τονίζει πως για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή επιρρίπτει ευθύνες στη δική του θητεία, για τις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών, χωρίς όμως να προχωρά σε γενναίες μειώσεις.

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό και την απορία του για το γεγονός ότι το ταμειακό διαθέσιμο του Δήμου είναι στα 20 εκ. Ευρώ, παρόλα αυτά δεν διατίθεται με τη μορφή έργου στους συμπολίτες.

Στον κ. Γκόντα απάντησε λίγο αργότερα ο Θ. Μπέγκας λέγοντας πως αφενός τα 20 εκ δεν έχουν καμία σχέση με τα ανταποδοτικά και αφετέρου πως στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 θα φανεί πως αυτά διατίθενται προς όφελος των πολιτών.

Για έλλειψη ορθολογισμού έκανε λόγο ο εισηγητής της μείζονος αντιπολίτευσης Β. Κοσμάς.
Ο Β. Καραμπίνας αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης των δημοτικών τελών όχι μόνο στις οικίες αλλά και στα καταστήματα, όπως και διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου.

Ζήτησε επίσης να μειωθούν στο ελάχιστο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από τους πολίτες για την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Ο Άρης Μπαρτζώκας τόνισε πως ανέμενε από τη δημοτική αρχή μία πιο ρηξικέλευθη πρόταση μείωσης των τελών από την δημοτική αρχή, ενώ τέλος ο Κ. Μαλάμος επέκρινε την τακτική και τις προτάσεις της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ - Το βλέμμα στραμμένο στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6791612511733906953
Σχόλια
item