"Καψόνι" στους δικαστικούς για αναδρομικά & φόρο αλληλεγγύης "Καψόνι" στους δικαστικούς για αναδρομικά & φόρο αλληλεγγύης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

"Καψόνι" στους δικαστικούς για αναδρομικά & φόρο αλληλεγγύης

"Καψόνι" στους δικαστικούς για αναδρομικά & φόρο αλληλεγγύης
Στις εφορίες για τροποποιητικές δηλώσεις καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις, όπως προκύπτει από εγκύκλιο που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια –τη δεύτερη για τους δικαστικούς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες- θα πρέπει να υποβληθούν προκειμένου οι δικαστικοί να διεκδικήσουν αναδρομική επιστροφή φόρου των τελευταίων ετών. 

Τροποποιητική δήλωση, θα χρειαστεί να καταθέσουν και οι δικαστικοί που έχουν ήδη κάνει καθώς η νέα εγκύκλιος επιβάλλει ότι θα πρέπει να επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης στο «αφορολόγητο» τμήμα του εισοδήματος των δικαστικών (σ.σ δεν επιβάλλεται φόρος στο 25% των ακαθάριστων αποδοχών όπως ισχύει άλλωστε και για τους βουλευτές). 

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει και ένα παράδειγμα:
Έστω εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός για τον οποίο οι ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές από την άσκηση του δικαστικού λειτουργήματος ανέρχονταν στο ποσό των 3 1.000 ευρώ. 

Έστω επίσης ότι οι συνολικές ασφαλιστικές κρατήσεις για το ίδιο έτος ανέρχονταν στο ποσό των 100 ευρώ. Βάσει των ανωτέρω, στην τροποποιητική δήλωση που θα υποβληθεί προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση για το ως άνω έτος: 

α) στους κωδικούς 301-302 θα αναγραφεί το ποσό 1.000 – 100 = 900 – (25% x 1.000) = 650 ευρώ, β) στους κωδικούς 659-660 θα αναγραφεί το ποσό 25% x 1.000 = 250 ευρώ. 

5. Επισημαίνεται ότι οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας και συντάξεων θα πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό ηλεκτρονικό αρχείο βεβαιώσεων για τους δικαστικούς λειτουργούς για το φορολογικό έτος 2016 και επόμενα σύμφωνα με τα παραπάνω, προκειμένου να διενεργούνται απευθείας οι σχετικές εκκαθαρίσεις σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση των Δ.Ο.Υ.

Epirusblog Gr
5 of 5
"Καψόνι" στους δικαστικούς για αναδρομικά & φόρο αλληλεγγύης
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2945283853856079922
Σχόλια
item