Ένεση 859 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις του 2017 Ένεση 859 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις του 2017 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ένεση 859 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις του 2017

Ένεση 859 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις του 2017

Την έκτακτη «αιμοδότηση» των ασφαλιστικών Ταμείων με 859 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, για τη χορήγηση των συντάξεων που εκκρεμούν, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. σε νομοσχέδιο που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής κι αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας συμπληρώνει επί της ουσίας τις διατάξεις νόμου του 2014 σχετικά με τη δυνατότητα επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων της Γενική Κυβέρνησης, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δύναται να επιχορηγούνται εκτάκτως για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την υποβολή και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Οι αιτήσεις αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αποπληρωμή τους θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 με το ποσό των 859 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τροπολογία ορίζει επιπλέον ότι οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία έκτακτης επιχορήγησης θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, όπως επίσης και οι προθεσμίες επιστροφής των ποσών στον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον δεν χρησιμοποιηθούν.

Στην περίπτωση, δε, που τα ποσά δεν επιστραφούν παρότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προβλέπεται η δυνατότητα παρακράτησης αντίστοιχου ποσού από τις μεταβιβάσεις προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης που δεν θα συμμορφωθούν.


Epirusblog Gr
5 of 5
Ένεση 859 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις συντάξεις του 2017
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 5379598068840820534
Σχόλια
item