«Ξεπαγώνει» η πληρωμή 85.000 εκκρεμών συντάξεων «Ξεπαγώνει» η πληρωμή 85.000 εκκρεμών συντάξεων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

«Ξεπαγώνει» η πληρωμή 85.000 εκκρεμών συντάξεων

«Ξεπαγώνει» η πληρωμή 85.000 εκκρεμών συντάξεων
Η αποπληρωμή θα γίνει με 859 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017. 
«Ξεπαγώνει» η πληρωμή περίπου 80.000 κύριων συντάξεων που περίμεναν στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια. 

Η αποπληρωμή των συντάξεων (και των αναδρομικών) θα γίνει σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. 

Ο δρόμος για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων άνοιξε με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, στη Βουλή και προβλέπει την εκταμίευση κονδυλίου ύψους 859 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι τα ταμεία θα επιχορηγούνται με 100 εκατ. ευρώ μηνιαίως για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Eργασίας, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις σήμερα δεν υπερβαίνουν τις 80.00 - 85.000. 


Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων συνδέεται με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017 καθώς οι δανειστές είχαν ζητήσει το νέο ταμείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς υποχρεώσεις από το παρελθόν.

Ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ θα εκταμιευτεί και για την πληρωμή των μερισμάτων του ΜΤΠΥ που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια. Αντίθετα οι δανειστές δεν ενέκριναν την εκταμίευση κονδυλίου για την αποπληρωμή περίπου 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ.

Ειδικότερα, οι εκκρεμείς συντάξεις του ΙΚΑ υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 58.000. Από τους δικαιούχους που βρίσκονται στην αναμονή μόνο οι 12.500 παίρνουν προσωρινή σύνταξη εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων (πληρωμή πλασματικών ετών) που ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου. 


Άλλες 5.000 συντάξεις εκκρεμούν από το Δημόσιο ενώ ακόμα λιγότερες από τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η έκτακτη επιχορήγηση και η αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θα επιταχύνει την έκδοση νέων συντάξεων σε δικαιούχους και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

Η τροπολογία που  έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προβλέπει συγκεκριμένα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται να επιχορηγούνται εκτάκτως και για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν παρέλθει 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους και δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης».

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιχορήγησης των φορέων, η διαδικασία και οι προθεσμίες επιστροφής στον Κρατικό Προϋπολογισμό της επιχορήγησης που δεν χρησιμοποιείται για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου θέμα.


Epirusblog Gr
5 of 5
«Ξεπαγώνει» η πληρωμή 85.000 εκκρεμών συντάξεων
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 3108630252344749331
Σχόλια
item