6 παράλογα πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε

6 παράλογα πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε

Το φτερούγισμα της καρδιάς, το κοκκίνισμα της ντροπής και της ανυπομονησίας, η ευφορία. Μπορεί να ακούγεται ως ένα ακόμα ...ρομαντικό κλισέ αμερικάνικης ταινίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι το συναίσθημα αυτό του έρωτα είναι πέρα για πέρα πραγματικό. 

Το σώμα και ο νους σας παράγουν πολύ περίεργες και εκπληκτικές φυσιολογικές αποκρίσεις, άκρως ενδιαφέρουσες προς ανακάλυψη.

Η συμπεριφορά σας αλλάζει. Αρχίζετε να ξεχνάτε πράγματα. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε και χάνετε την όρεξη σας. Εκτός από όλα αυτά, κοιτάτε συνέχεια στο κινητό σας. Ακούγεται τρελό; Τεχνικά, ναι είναι. Ο έρωτας έχει κάποιες τρελές επιδράσεις πάνω σας. Παρακάτω καταγράφονται έξι από αυτές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο σας, όταν ερωτεύεστε:

1. Οι διαφορές σε σχέση με το φύλο μειώνονται
Οι σωματικές διαφορές σε σχέση με το φύλο, συμπεριλαμβανομένων των δομικών διαφορών στον εγκέφαλο, είναι το αποτέλεσμα της ποσότητας τεστοστερόνης που παράγεται. Όταν ερωτευόμαστε, κάτι παράξενο συμβαίνει. Το επίπεδο της τεστοστερόνης για τον άνδρα μειώνεται, ενώ για τη γυναίκα εκτινάσσεται στα ύψη. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο. Γι’ αυτό ίσως και τα ζευγάρια να λένε ότι θέλουν το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή, ότι συγχρονίζονται απόλυτα στις ανάγκες τους.

2. Τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σας πουν ότι νιώθουν χαρούμενοι όταν είναι ερωτευμένοι. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Έρευνες δείχνουν ότι η σεροτονίνη (η ορμόνης της χαράς) στην πραγματικότητα πέφτει κατακόρυφα, όταν κάποιος ή κάποια ερωτεύεται. Η Dr. Marazziti από το Πανεπιστήμιο της Pisa ανακάλυψε ότι όταν ερωτεύεστε, η σεροτονίνη πέφτει στο ίδιο επίπεδο με κάποιου που πάσχει από OCD (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή). Με άλλα λόγια, δεν είστε ευτυχισμένοι- είστε εμμονικοί. Γι’ αυτό κοιτάτε συνέχεια το κινητό σας· ανυπομονείτε απεγνωσμένα να λάβετε μήνυμα από το άτομο για το οποίο ενδιαφέρεστε.

3. Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται
Η Dr. Marazziti επίσης βρήκε ότι την ίδια ώρα που η σεροτονίνη σας πέφτει, η κορτιζόλη ανεβαίνει. Η κορτιζόλη αποτελεί την ορμόνη του στρες, η οποία προετοιμάζει το σώμα σας για την γνωστή τακτική «μάχη ή φυγή». Τα υψηλά της επίπεδα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε μεγάλη ένταση. Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να φάτε ή να κοιμηθείτε. Όταν οι ορμόνες του στρες εκτινάσσονται στα ύψη, η πέψη ή η ξεκούραση γίνονται πολύ δύσκολα.

4. Το άγχος μειώνεται
Τώρα αυτό είναι αρκετά δύσκολο σημείο. Με την κορτιζόλη σας σε πολύ υψηλά επίπεδα, θα περίμενε κανείς ότι θα νιώθατε αγχωμένοι, αλλά εσείς δεν νιώθετε τίποτα τέτοιο. Ουσιαστικά συμβαίνει το αντίθετο. Νιώθετε ζωντανοί και γεμάτοι ενέργεια και ένταση, αλλά όχι ανήσυχοι. Και αυτό διότι καθώς τα ορμονικά επίπεδα αυξάνονται, μέρος του εγκεφάλου σας, το οποίο θα έπρεπε να αποκρίνεται σε αυτή την αύξηση, στην πραγματικότητα απενεργοποιείται.

Οι ερευνητές Andreas Bartels και Semir Zeki από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνο συμπέραναν ότι όταν ερωτεύεστε, ορισμένα σημεία του εγκεφάλου σας αδρανοποιούνται. Μία από αυτές τις περιοχές είναι η αμυγδαλή σας. Αυτό αποτελεί την δομή του εγκεφάλου σας, η οποία είναι υπεύθυνη να καταγράφει το άγχος, ενεργοποιώντας έναν συναγερμό. Επομένως, παρόλο που το υψηλό επίπεδο κορτιζόλης θα έπρεπε να σας κάνει να τρέχετε αγχωμένοι, εσείς περιέργως νιώθετε ικανοποιημένοι.

Ακόμα και αν παρατηρήσετε κάτι λάθος στον αγαπημένο σας, δεν θα σας παραξενέψει ή ενοχλήσει, επειδή το σύστημα συναγερμού είναι απενεργοποιημένο! Αλλά μην ανησυχείτε- το πιο πιθανό είναι να μην παρατηρήσετε καν κάτι λάθος σε αυτόν, επειδή και αυτή η δομή του εγκεφάλου σας που σχετίζεται με την κρίση είναι επίσης απενεργοποιημένη.

5. Χάνετε την κρίση σας
Έχετε ακούσει το κλασσικό ρητό ότι ο έρωτας είναι τυφλός. Βέβαια, δεν σημαίνει κυριολεκτικά τυφλός· περισσότερο θα λέγαμε ότι έχει εγκεφαλική βλάβη. Οι Andreas Bartels και Semir Zeki κατέληξαν στο ότι όχι μόνο η αμυγδαλή σας αδρανοποιείται, αλλά και ότι ο μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός σας, η δομή του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνη για την κριτική σκέψη, έχει πάει διακοπές. Αλλά μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας για αυτό… ή μάλλον λάθος, δεν μπορείτε!

6. Φέρεστε ανόητα
Και για να μην φτάνουν όλα αυτά, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία ανακάλυψαν ότι ουσιαστικά χάνετε και τη γνωστική σας λειτουργία, όταν είστε ερωτευμένοι. Ακριβώς. Χάνετε κάποιες από τις γνωστικές διεργασίες, που σας επιτρέπουν να αντιλαμβάνεστε και να κατανοείτε ιδέες.

Όλα αυτά δεν φαίνονται και πολύ ευχάριστα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμα και μαθαίνοντας ότι όλα αυτά όντως συμβαίνουν στον οργανισμό μας, και πάλι θα επιλέγαμε να ερωτευτούμε. Ξανά και ξανά και ξανά…

Πηγή
epirusblog.gr
5 of 5
6 παράλογα πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας όταν ερωτεύεστε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 377661093835272423
item